Kypros et godt alternativ også på vinterstid. (1)

20.06.2022, 12:00

1 kommentar

Det er ikke slik at solen alltid skinner på Kypros. Men det er det stedet i Middelhavet som har flest soldager (340) i løpet av et år. Det hender det regner litt, men aldri veldig mye. Men alle trenger regn inn i mellom, også på Kypros. Og når det regner, så jubler de fastboende.  Da skifter faunaen fra brun og grått til grønt. Og øya blir mye frodigere og grønnere.

Selv i desember, den måneden som statistisk sett har flest regndager, kan temperaturen på dagtid komme opp i langt over 20 grader. Slik som en dag i  desember. Da hadde vi 23 grader, og ikke en sky.  Sjøtemperaturen var 18 grader, omtrent som i Norge midt på sommeren. Men det er altså ikke alle dager som er sånn.

Bildet er tatt fra strandpromenaden i Pafos (Paphos) på en solrik desemberdag.

Og her er det ingen norske eller scandinaviske restauranter. Ingen kelnere som snakker "svorsk". Heller ingen som bor i norske ghettoer, slik vi er vant med fra Kanariøyene og Spania.  Men for all del. De som fortrekker det, må selv velge hva slags ferie eller opphold man selv  ønsker. Personlig foretrekker jeg å spise på lokale restauranter, og helst treffe lokalbefolkningen, eller folk fra land som en ikke omgås til vanlig. Da utvider man horisonten endel. 

For her på Kypros er de fleste språkmektige, og behersker veldig bra engelsk. England hadde jo herredømme over Kypros for endel år siden. Så å kommunisere her med kypriotene er ikke noe problem. De er vennlige, ærlige og respektfulle.

Kypros er Middelhavets tredje største øy. Også er den jo delt, med en egen tyrkisk del, Nord Kypros. Det skal jeg skrive litt mer om lenger ut i dette blogginnlegget.

Bildene ovenfor er tatt i Pafos (Paphos), øyas femte største by med rundt 35000 innbyggere. Byen er hovedsakelig etablert med tanke på turistindustrien. Tidligere var det en liten fiskelandsby. 

Fra havnebassebget i Pafos (Paphos). Her er det livlig aktivitet både på dag og kveld. Mange ok barer  og restauranter. Hyggelig område hvor folk trives. Både innbygerne og turistene. Men kypriotene sier ikke turister, men gjester. 

Og på veien hjem til dit man bor kan man plukke appelsiner direkte fra trærne.

Det er ikke så mange turister/gjester her på denne tiden. Flest pensjonister som bytter ut snø og is og kulde med et varmere klima. Tempoet er mye lavere enn på sommeren. Men de fleste restaurantene er åpne. Strandpromenden fra Pafos og langs kysten østover er flott sted å spasere på. Eller sykle eller jogge for dem som ønsker det. Mulighetene er mange. 

Kypriotene feirer nok ikke jul slik som vi er vant med.  Men de pynter med juletrær og nisser som vi gjør. Riktignok ser juletrærne litt annerledes ut her.  Men det er jo tanken som teller pleier vi å si.

Selv reinsdyret har fått plass på den flotte juledekorasjonen i hotel lobbyen her.

Juletreet nede ved havna var kanskje ikke så imponerende?

Har på Pafos er det også mye kultur. Byen er europeisk kulturhovedstad 2017. Bl.a kongenes grav, gravplasser fra oldtiden. Unesco vernet og gravd ut i stein. Mye annet også fra svunnen tid, inkludert kloster fra1300 århundre. Noen for enhver smak altså. Jeg har sett så mye ruiner og monumenter fra oldtiden andre steder i verden tidligere, at jeg er egentlig litt "mett" av det. Men for all del, alt har sin spesielle historie, som kan være verdt å få med seg for de som er interesert.

Det er ikke alle bilder som er like idyliske!

En sen ettermiddag når Kypros viser seg fra sin beste side.

Nicosia og nord Kypros.

Noe alle som besøker Kypros bør få med seg, er en tur til Nicosia og nord Kypros.

For Kypros er jo egentlig delt . Etter at Tyrkia okkuperte den nordlige delen av øya tidlig på 70 tallet, har øya vært delt i 2. Helt til nylig var grenseovergangene lukket, og umulig å krysse. Bevoktet strengt av FN soldater. Nå er grensen delvis åpen for turister. Men fortsatt  bevoktet.

 Det er jo artig å ha krysset grensen og vært i den tyrkiske delev Nicosia. Men det var ikke noe stor opplevelse syntes jeg. I praksis bare en forlengelse av hovedgaten fra den greske siden. Fortsatt turistbutikker, barer og restauranter. Men vi måtte igjennom gresk og tyrkisk passkontroll. Helt uten problemer. Så ingen vakter eller FN soldater. Det var omtrent som å krysse grenseovergangen mellom Spania og Gibralltar.

Gamlebyen i Nicosia på gresk side var fin å få med seg. Her tittet vi på Presidenpalasset, og boligen til tidligere overhode erkebiskop Makarios som vi husker fra okkupasjonskrisen på 70 årene. Da det var skikkelig ampert mellom partene.

Presidentpalasset var en flott og ærverdig bygning fra 1700 århundre. 

Det var enkelte  slitne bygninger i Nicosia. 

Men også gammel bebgyggelse som var relativt godt bevart og tatt godt vare på. I alle fall full av lokal sjarm.

Etter å ha passert "checkpoint"  til nord Kypros var det ikke store forrandringer  å spore. Registrerte jo at bydelen var fysisk godt adskilt fra den greske delen.

Det var 2 store attraksjoner i den tyrkiske delen.Sofiakatedralen og Buyuk Han, skysstasjoen.

Sofiakatedralen i den tyrkiske delen.

Buyuk Han, skysstasjonen. En av de største turistattraksjonene i den tyrkiske delen. av Nicosia.

Besøket i den tyrkiske delen av Nicosia varte ikke lenge. Likte meg best i den greske delen av Kypros. Men likevel greit å ha besøkt begge bydelene.

---------------

Å feriere eller bo over lenger eller kortere tid på Kypros er en fin opplevelse. Mye å se og oppleve. Relativt greit prisnivå, omtrent som i Spania. Høst og vinter er ganske stille.  Passer godt for voksne som ønsker litt fred og ro.  Generelt godt og varmt vær.  Desember og spesiellt januar kan det være kjøligere og regne litt. Men uansett mye bedre enn Norge da.

Det er ikke særlig bra flytilbud fra Norge på slutten av året og i januar. Da blir det å reise via andre byer i Europa.  Norwegian flyr fram til slutten  av desember, og starter opp igjen i februar.

En utfordring kan det også være dersom man ønsker å leie bil. Her kjøres det på venstre side.

--------------

Mye flott gammel bebyggelse.

 

Og for de som ønsker å bo på hotel, er det mye å velge i mellom.

Bildet ovenfor er fra øvre del av Pafos (Paphos) hvor denne uterestauranten hadde dekorert bakveggen med en imponerende blomsterprakt.

Selvom ikke Kypros er kjent for å produsere de beste og mest kjente vinene, kan jeg nå likevel si SKÅL, og velkommen til Kypros!  

Denne artikkelen er fra 2,5  år siden. Men snart åpner de med julestemning på nytt.

carpe-diem.no

------------

Del 2 om Kypros - skal jeg legge ut litt senere. 

 

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler