Portugal - landet for livsnytere!

19.10.2022, 21:30

1 kommentar

Portugal på kryss og tvers er en spennende og fin måte å feriere på. For landet har så mye å by på. Høye fjell, flott natur, badestrender, kulturopplevelser og masse mer. En uke som vi ferierte her, er for lite. Da blir det ofte litt hektigst, og en rekker ikke over alt.  Så det er bare å planlegge en ny tur til dette flotte landet som har så mye å by på. For landet for livsnytere er forlokkende å besøke.

DOUROELVEN

Her fra den flotte elven Douro som starter langt nord i Spania og renner ut ved  Porto i Atlanterhavet. Og på Douro er det stor båttrafikk, spesielt av turistbåter. For naturen her er et skaperverk ikke alle er forunt. Elvecruise på Douroelva er en perfekt ferieform. Store flotte elvebåter som starter i Porto og seiler opp til spanskegrensen.

Jeg var selv på et slikt elvecruise tidligere. Det kan du lese om her hvis du er interesert  Klikk på linken nedenfor :

https://bloggi.no/arnbunblogg/14884/elvecruise-i-douro-fra-porto-til-salamanca-praktisk-og-hyggelig-ferieform-bli-med-pa-turen

 Langs den fruktbare elven er det mange kjente vinområder. Hvor vinmarkene ligger langs elva og oppover langs dalsiden. Og hvor oliventrærne vokser tett.

Denne gangen ble det bare en liten smakebit av Douroelven. Et lite cruise på 2 timer med en liten turistbåt. Men når været sent i september er på topp med over 30 grader og skyfritt, ja da er det perfekt med en liten båttur på Douro.

 

Serra de Estrada, TORRE, Portugals høyeste fjell på fastlandet.

Men først er det Portugals høyeste fjell på fastlandet som skal "bestiges". Det er på nesten 2000 meter og ruver godt i landskapet. 

Det var god utsikt fra 2000 meter, selvom  det var litt disig denne dagen.  Om vinteren er det utgangspunkt for skiutfoldelser herfra. Det kunne være opptil 3 meter med snø. Selv på sommeren gikk skiheisen kontinuerlig, men da var det fotturistene som oss, som brukte den.

Fjellet kalles  "Torre" , og dette er Portugals høyeste punkt (på fastlandet).

For virkelig å føle på naturen og få med seg de flotte naturopplevelsene på nært hold, valgte vi å vandre noen kilometer nedover fra toppen av fjellet. Det kunne være utfordrene nok, men spennende og gøy. For vi hadde med oss en erfaren fjellfører. 

Naturen var flott under nedstigningen fra "Torre".

 

 

Covao d`Ametade - tid for piknik i det fri.

Uten mat og drikke, duger heltene ikke.  Etter å ha vandret ned fjellsiden noen kilometer var det tid for piknik i det fri. Og for en naturskjønn og flott plass. Covao d`Ametade. Her ble det servert deilige lokale spesialiteter med vin og etterfulgt av frukter.  Mange portugisiske familier reiste hit i helgene og hadde piknik og for å oppsøkte den flotte naturen. 

 

 

Og pikniken sørget de lokale for.

Lamego med lunch, men  først vinsmaking.

Vi kan ikke være i Portugal uten å besøke en vinprodusent. Og det gjorde vi. Et skikkelig flott et også. En profesjonell vin produsent, som produserte ikke bare portvin, men også rødvin og hvitvin av ypperste klasse. Vi fikk se og høre hvordan vinene ble produsert, og smake resultatet etterpå. Utsøkte viner.

Dette var på en "herregård" som vi sier i Norge, eller "quinta " som de kaller det på portugisisk. 

Vi ble invitert til å være med å "tråkke" druene til saft. Takket nei til det tilbudet. Virket egentlig både uhygenisk og lite fristende før vinsmakingen. 

Klissete og uhygenisk.

 

Og sånn ble vinen oppbevart i store tønner.

 

 

Og på herregården var det fine forhold for dyrking av druer til vinproduksjonen.

 

AVEIRO

Byen ligger på vestkysten omtrent midtveis mellom Porto og Lisboa.  Med ca 80000 innbyggere.

En flott by, som kunne minne litt om Venezia. Mest fordi byen hadde kanaler, og båter som kunne ligne på gondoler. Men det var egentlig mest avdankede fiskebåter. Men helt ok til sitt bruk. Turistbåter med motorer som fraktet folk på kanalene. Men det var en fin opplevelse og bli kjent med byen fra sjøsiden. 

Den lokale gondolen.

 

 

 

Flere av husene sett fra kanalene minnet mest om tilsvarende på Aker Brygge i Oslo. Så kontrastene fra resten av byen var stor.

Her var det gammel og ny bebyggelse om hverandre.  Men likte best husene fra gamle dager.

Aveiro var en sjarmerende by. Ved å rusle litt rundt her oppdaget man mange artige steder. Jeg besøkte også det lokale fiskemarkedet. Og fisken de solgte var selvsagt av høyeste kvalitet, den var norsk. Norske fiskekasser, bl.a fra Lærum sto stablet opp i lokalet. 

Norsk fisk av topp kvalitet. Bacalao var favorittretten hos mange restauranter i denne byen. Det smakte helt utmerket!

Mange flotte bygniger i Aveiro. Imponerende kunstverk som prydet den ærverdige bygningen.

Denne gamle mannen har funnet sin måte å få dagen til å gå på. Mate duene er ingen dårlig tidsfordriv.

 

Flere bygninger som har sett sine beste dager og er "slitne". Men sjarmende likevel. Så bybildet var ganske varirende.

Og her var den lokale pianobaren!

Og tørking av klær gjør man på fortauet utenfor der man bor.

 

Hyggelige parkanlegg i sentrum av byen og vis a vis en av kanalene. 

Figueira da Foz.

En flott og populær ferieby med Casino og supre badestrender. Byen ligger nærmere sydover på kysten i retning Lisboa.

 

Det var noen enorme områder med sandstrender av ypperste kvalitet. Ingen trengsel på strendene her. Og takket være de flotte plattingene var det lett å bevege seg på strendene. Og ikke minst kunne gå lange strekninger i flotte strand og sjøområder.

 

Og hyggelige og koselige ferieleiligheter med utsikt mot sjøen og Atlanterhavet.

 

Dette var et imponerende moderne byggverk som inneholdt leiligheter med verandaer. Men sikkert ikke av den billige sorten å kjøpe? Og selvsagt hadde alle sjøutsikt.

Ikke spesielt spennende å ta bilde av et glass vin. Men vi nordmenn er ikke akkurat vant med når vi bestiller et glass vin at det blir fyllt til randen. Nei, tvert om! Og prisen! Jo 1 euro (kr 10,00). Sympatisk prisnivå!

Vi fikk være med på en vakker og imponerende solnedgang.

 

SINTRA - ikke langt fra Lisboa.

Sintra er en eventyrlig by. Med slottet Palacio da Pena på toppen av byen som høydepunktet.

Et imponerende byggverk og kan sees fra hele området rundt Sintra.

Fra sentrum av Sintra. Byen er preget av masseturisme. Det er folk og køer overalt. Ved lunchtider kan det være problematisk å finne et sted å spise, grunnet alle turistene. Og det til tross for at turistsesongen nå er på hell. 

 

 

Sentrum av Sintra er et trivelig område. Med små og store restauranter og kafeer, små forretninger og ikke minst souvenirbutikker. Trivelig område å gå rundt og rusle i. Byen ligger heller ikke så langt fra Atlanterhavet og strender. Men det var ingen gåavstand dit.

 

Bussene stoppet et stykke fra selve slottet. Og derfra var det sterk stigning oppover før en kom til slottet eller palasset. Et imponerende byggverk. Det var mange turister som kom hit, så det var mye køer for å komme til de forskjellige serverdighetene. Det gjelder å planlegge godt, og beregne meget god tid for å få med seg mest mulig. For rundt var det også en flott have og et parkanlegg som var verdt å få med seg. Det rakk desverre ikke vi.

Det går regulære rutebusser fra sentrum og opp til slottet,. Men pga mye folk og kaotisk trafikk kan det ta opptil en time å komme fram. Tilbake går det raskere. Det er mulig å ta "Tuk Tuk" taxi også. Eller privat bil, men det er dårlig med parkeringsplasser.

Men en stor opplevelse å komme opp til  slottsterassen. 

 

 

En fabelaktig utsikt i retning havet fra en av terassene på slottet.

 

Cabo de Rocka Portugal og Europas vestlige punkt.

Vi måtte innom her også. Stedet som er lengst vest på fastlandet i Europa. Har man bra syn, og været er klart kan man se over til USA (he,he)! Nei det går nok ikke, men hadde det vært mulig er det ikke mye som hindrer. Det er bare Atlanterhavet som må krysses. Det er bare å seile rett fram så ender man til slutt i New York.

Fyrtårnet som neppe lenger er i drift, men som tidligere sikkert var et nyttig hjelpemiddel for skipstrafikken.

 

 

Det er ikke så mye å si spesielt om dette stedet, bortsett fra at det ligger lengst vest i Europa. Store naturkrefter som bølger inn mot fastlandets klipper og fjell. Et imponerende skue å følge med på. Og så kan man jo si at en også har vært lengst vest  i Europa. 

 

LISBOA.

Lisboa kjenner sikkert de fleste . Portugals største by og hovedstad. En sjarmerende storby. 

Byen kan jo minne litt om San Francisco i California med tanke på den store hengebrua, trikkene og de bratte bakkene. Men Lisboa har i høyeste grad sin særegenhet. 

Broen som nesten deler av Lisboa i 2 ligner veldig på Golden Gate i San Francisco. Eller omvendt at Golden Gate ligner på broen i Lisboa. Uansett en flott bro og byen har et flott bysymbol.

 

Mange kule små trange smug i denne byen. Ikke alltid elegant, men sjarmerende.

Portugisisk Tuk Tuk.

Portugal er supert ferieland. Behagelig prisnivå for oss nordmenn. Billigere enn til sammenligning Spania. Vi kaller det landet for livsnytere. Og nyte kan man gjøre til gangs. Enten man er mest glad i god vin, eller en ønsker å nyte naturen og kulturen. Eller alt for den del.

Jeg skal i alle fall snart tilbake. Ha bedre tid og gjøre meg enda bedre kjent med Portugal. Da heiser jeg det portugisiske flagget nettopp for det

Abrigado!

 

----------------------------------

Bloggadresse; http://www.bloggi.no/arnbunblogg

http://carpe-diem.no

 

Facebookgruppe: Perspektivet mitt (lukket gruppe, men alle kan søke medlemsskap).

Dersom du likte denne artikkelen må du gjerne dele den videre.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler