Norwegian sliter - nå må vi nordmenn stille opp for selskapet.

21.02.2019, 21:00

2 kommentarer

De siste ukene har vi registrert at Norwegian er ute å "kjører" med økonomien.  Kjos innrømmer at kassa er nesten tom. De har rett og slett ikke finansene i orden til å innfri alle sine økonomiske forpliktelser på sikt.  Ikke at de står foran en snarlig konkurs, men heller en tendens at det går i "nedoverbakke." Aksjekursen har mer enn blitt halvert på kort tid, et dårlig tegn. 

Selskapet har tatt nødvendige skritt for å rette opp økonomien, håper det er tilstrekkelig også på lengre sikt.

Nå er ikke jeg økonom, eller har spesielt god greie på økonomi.  Så gode råd fra meg, blir det dårlig med. Kanskje like greit!

Selskapet har sikkert dyktige folk i ledelsen som gjør de mest fornuftige tiltak til å komme på rett kjøl igjen.  Det får vi håpe de lykkes med.

I mellomtiden får vi håpe at passasjerene, og nordmenn spesielt, flyr med det eneste norske flyselskpet (bortsett fra Widerøe) som er igjen i dette landet. For etterat Braathens ble "spist opp" av SAS for noen år siden, og SAS selv ikke lenger har norske eiere, trenger vi et sterkt Norwegian mer enn noengang.

Vi kan ikke enda en gang komme i den situasjonen at norske flyselskaper med et norskt og internasjonalt rutenett går konkurs, eller forsvinner fra dette markedet. Da sitter vi igjen med kun SAS, et svensk/dansk selskap som eneste operatør av betydning til å betjene norske innenlandsruter, og en betydelig andel av utenlandsrutene. Det ville bli tragisk for norske passasjerer, spesielt innenriks.

Når et flyselskap har over 30 milliarder i gjeld, ja da forstår alle at selskapet har store utfordringer å slite med.

Kanskje det går mot et salg av Norwegian? Og hva skjer da? Hva med alle arbeidsplassene, og spesielt de 3000 norske?

Og hva med rutestrukturen, vil den fortsette som nå?

Ja det er mange spørsmål som melder seg. Det virker som om Norwegian de seneste år har vokst altfor fort.  Noe de fleste spådde for mange år siden kunne  skje. Og det virker som de har fått rett.

Det som bekymrer meg er at dersom det værste vil skje, står vi igjen uten konkuranse i Norge. Utenlandsrutene har tross alt en viss konkuranse, selv om den også vil lide. SAS og tildels Widerøe blir eneste operatøren av flyreiser i Norge. Og prisene vil naturlig nok da stige til gamle høyder. Det samme utenlands. Ingen særlig konkuranse, konsekvens monopolpriser, som vi kjenner fra år tilbake.

Derfor anmoder jeg alle som skal ut å reise, å kjøpe biletter hos Norwegian, og bidre til at selskapet klarer å komme seg over "kneika" og kan leve videre i beste velgående. Slik at vi passasjerer fortsatt kan reise for akseptable priser både i Norge og utenlands. For forsvinner Norwegian øker prisene hos alle de andre selskapene som flyr tilsvarende strektninger. Til Bangok og USA. Og europeiske feriedestinasjoner. 

La oss støtte dette flotte selskapet, som til tross for å ha slitt med flyproblemer og klager, har livets rett. Vi trenger Norwegian. 

Håper de lykkes, og kan se fremtiden lyst i møte. Lykke til!

Del artikkel:


Relaterte artikler