Umbria, en litt annen og annerledes del av Italia. Bli med en tur!

09.06.2024, 19:00

7 kommentarer

Trevi som ligger i provinsen Perugia i regionen Umbria, ligger omtrent midt i Italia. Nærmere bestemt ca 2,5 times kjøretur nord øst for Roma.  Og omtrent sånn på samme breddegrad  som Split i Kroatia. Og fra Trevi er det omtrent like langt til Middelhavet, som det er til Adriaterhavet.  Denne fjellandsbyen som ligger ca 450 meter over havet, er ikke så stor. Den er omgitt av oliventrær på alle sider. Men byen kan ikke akkurat betegnes som "verdens navle"!

Så kan man jo spørre seg om dette er et sted å oppsøke og feriere? Det gjelder å finne noen "perler" som ikke er så veldig kjent, og kanskje ikke overbefolket av turister.  For oss som ikke nødvendigvis må tilbringe alle ferier på svette badestrender (joda, jeg kan like det også jeg), men kanskje også få med seg noe natur og kulturopplevelser på kjøpet. Så hvorfor ikke!  Da er Trevi det perfekte stedet å ha som utgangspunkt nettopp for natur, kultur, blomstring, opplevelser og god mat og vin.

 

Det ligger flere tilsvarende fjell landsbyer  i kort avstand fra Trevi. Spello, Assisi, og Spoleto er noen av dem. Vi skulle besøke alle. Alle byene er fra middeladeren med sin rike historie og spennende serverdigheter.  

I Trevi er det slett ikke mange turister. I denne byen går livet på "lavgir". Her kan man sitte på en hyggelig kafe eller uterestaurant sammen med de lokale, og nyte sin kaffe eller et glass vin for en rimelig penge. Det er ikke som i storbyene hvor prisene på mat og drikke reguleres etter hvor attraktivt stedet er. Her er prisnivået tilpasset og er det samme for de lokale som for oss feriegjestene. 

Utsikten fra Trevi var formidabel.

 

Denne flotte bygningen var også historisk på mange måter, men var  i dag blitt til turistkontor.

Trange og sjarmerende  gater i byen. 

 

Alle italienske byer, uansett størrelse har sin egen kirke. Trevi var intet unntak.

 

Selv hotellet vi bodde på i Trevi hadde en lang historie langt tilbake i tiden. "Hotel Antica Dimora alle Rocca!.

 

Vinutvalget på hotellet var det ingenting å si på! For er man først i Italia, ja da drikker man selvsagt vin.

Det var nå så vidt en og annen butikk, men helt greit. Så sparte vi de pengene!

Fra torget i Trevi.

Det var ikke så veldig livlig og travelt på plazaen i Trevi. Riktignok var ikke turistsesongen helt startet enda, men den nærmer seg jo.

Nedre del av Trevi.

Spello, blomsterbyen i Umbria.

Hvert eneste år, 23 juni feires blomsterdagen med kunst og blomsterflora til ære for Kristus. Da kommer det folk fra hele provinsen for å markere dagen, og gatene og husene som er dekorert med de vakreste blomster.  Hele byen befolkning står bak, og det var  ett fargerikt skue.  Stor trengsel i gatene i hele byen. Men for et folkeliv. Dette var en opplevelse en vil huske lenge.

 

 

Og alle gatene var pyntet med vakre blomster. man blir garatert i godt humør av å vandre gjennom smågatene og beundre blomsterprakten.

Og noen som helt hadde glemt at blomstene også trenger vann!

 

 

Tenk for et blomsterkunsverk. Laget av blomster og blomsterblader.

 

 

Utrolig hva slags kunsteppe en kan lage bare med blomsterblader.

Også private bosteder hadde pyntet med blomster utenfor husene sine. 

Et voldsomt folkeliv under blomsterfestivalen i Spellio

 

Nasjonalparken MONTI SIBILINI - praktfull natur og villblomster i full blomstring.

Vi nordmenn er bortskjemte med vakker natur.  Men jamen er det ikke  flott natur andre steder også. Nasjonalparken i Monti Sibilini, som ligger en drøi times kjøretur med bil fra Trevi , utmerker seg i så måte. Jeg har opplevd mange naturperler i mitt liv, men dette syntes jeg er noe av det flotteste. Etter en lang vinter, etter italiensk målestokk, kom våren sent i år. Men vi kom tidsnok til å oppleve blomstringen i nasjonalparken.  Se alle villblomstene i full blomstring.  Utrolig flott. Bildene nedenfor taler for seg selv. Nesten så en må klype seg i armen å kjenne at man er i den virkelige verden, og ikke i en fatasiverden.

 

 

Tenke seg til å kunne få oppleve en slik blomsterprakt. Og til og med at det er villblomster. Her er det ingen som sår eller planter, alt vokser vilt.  Ikke rart folk fra hele Italia kommer hit for å få med seg dette vakre naturfenomenet.  Selv vi litt blaserte nordmenn er imponert over naturen og det vakre fargespillet.

I dette området var det et kraftig jordskjelv i 2016, hvor 297 personer omkom. Mange byer ble ødelagt, og nesten totalskadet. Flere av disse byene ligger mer eller mindre avfolket, og er besluttet at ikke skal gjenoppbygges. I den byen vi besøkte, Castellucio di Norcia, var den kun 6 personer som fortsatt bodde der. 

Men det har blitt en slags ny turistatraksjon. Mange kommer for å se den vakre naturen, og også byene som ble ødelagt under jordskjelvet. Og ny business har kommet til. Som souvenirbutikker og restauranter av ymse slag. 

 

 

Men det er også her flott natur, og gode muligheter til vandring. Vi gikk et stykke opp i fjellene, til rundt 1500 moh. Blomstene her var ikke helt på samme nivå som litt lenger nede i dalen. Blomstringen var litt sent ute, grunnet den lange vinteren.

Og nedenfor ser vi den jordskjelv rammede landsbyen.

 

 

ASSISI - St.Francis sin fødeby. Basilica - kirken bygd i 1253.

Hovedattraksjonen i Assisi er nok Basilica. Denne flotte kirken fra middelalderen. Med en historie som er fasinerende og interesant.

Men ellers også en fin landsby, fyllt av historie, severdigheter og folkeliv. Virkelig verdt et besøk, om man er i nærheten. 

 

Gatedekorasjoner var det også i Assisi. Og utøverne var både dyktige og fantasifulle. 

Helgenen St.Francis kjempet for byen sin. Men klarte ikke helt å innfri forventningene. 

Franz av Assis dro i krigen , men kom tilbake med bøyd hode etter nederlaget.

Basilica - byen største turisattraksjon og et flott byggverk.Her er det mye historie i veggene.

 

Hovedinngangen til  Basilika.

Nedre del av Assisi ved Basilica.

 

Umbria provinsen har mange slike flotte fjell landsbyer hovedsakelig bygd i middeladeren. En annen slik by er Spoleto. Vi måtte jo innom en tur dit også.

 

SPOLETO

Spoleto ligger på en høyde i Provinsen Perugia, en kort tur fra Trevi.

Byen er omgitt av olivenlund og oliventrær. Gamlebyen er den øvre delen av byen, hvor det er en stor festning og litt lenger ned i byen den flotte katedralen. En stille rolig by, uten de store turisthordene. Her går livet sin gang i sakte tempo.

Hit på torget kommer det grønnsakselgere med sine gamle små lastebiler.  Salget virket ikke spesielt stressende. Damen med grønnsaksbilen var mest opptatt med å prate med en bekjent, ta livet med ro, og nyte den fine sommerdagen.

 

 

Fra den vakre katedralen i Spoleto.

Bildene nedenfor er fra gatebildet i Spoleto.

Sjarmerende smale gater i gamlebyen i Spoleto.

 

 

 

 

 

 

Det var fint å besøke Umbria, med sine mange fjell landsbyer.  Hver enkelt med sin egenart og ulike på mange måter. Alle verdt et besøk. Et litt annerledes Italia fra det jeg tidligere har sett og opplevd.  Og får man lyst på en annerledes dag med bad og soling, er det ikke mer enn en drøi times kjøring til strendene i Adriaterhavet. Det kan også være litt avveksling på varme dager.

Når man er i Italia, spiser og drikker man godt. Personlig måtte jeg ta noen "pastafrie" dager. Selv om det er godt med pasta, kan det i lengden bli litt mye for en nordmann.  

Det er også flotte vinområder en kan besøke.  Spesielle druer som kun dyrkes her og brukes til å produsere fantasisk gode viner. Og vinsmaking er tilgjengelig mange steder i Umbria.

Så dra gjerne hit, og opplev et litt annerledes Italia.  Denne turen gjorde jeg i 2022 på våren. Det er da blomsteringen er på sitt beste. Når villblomstene kommer fram i sin flotteste prakt. 

Plakaten nedenfor lever jeg etter. Ikke mulig å klikke da, men fin

måte å leve etter. Hvis du er glad i å reise å nyte livet.  Gjør det mens du kan.

 

Bloggadresse: www.bloggi.no/arnbunblogg

 

Vitusreiser.no

Carpediem.no

Dersom du likte denne artikkelen, må du gjerne dele den videre.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler