Hvordan påske blir det i år tro? Ikke la Coronaviruset delta i påskefeiringen!

30.03.2020, 16:00

4 kommentarer

Det nærmer seg påske.  Og det som er helt sikkert , er at påsken 2020 vil bli ganske annerledes enn vi er vant til. 

På denne tiden pleier vi jo å planlegge høytiden, og hvor vi skal tilbringe den.  Men ikke i år!  I år må de aller fleste av oss bli hjemme, og helst holde oss innendørs.  Så det blir en litt uvirkelig og annerledes påske.

Mange nordmenn er jo vant til å reise på hytta og gå på ski på denne tiden av året.  Andre hadde kanskje tenkt seg på "sydentur". Eller tenkt seg å tilbringe påsken i byen og i marka.

Uansett så er det nok det siste alternativet som er mest sansynlig for de fleste, dog med endel begrensninger.

Jeg hadde tenkt å reise til Albania av alle steder og være der i hele påskeuka. Aldri vært der tidligere. Bare hørt  at det er et fantastisk land å feriere i. Litt mystisk og ukjent for de fleste. Det var jo tidligere et av verdens mest lukkede land, men det var før.  Nå satser Albania på turistnæringen og en lys framtid. Så egentlig skulle jeg jo heller skrevet reisebrev om Albania jeg nå, men forhåpentligvis byr det seg en ny sjanse til å reise dit senere.

Da får jeg heller sitte hjemme og drømme om reisen jeg ikke er på, og se på bilder derfra. Og tenke på hva jeg kan få oppleve ved en senere anledning.

Ser ut til å være et flott ferieparadis og en blanding av kultur og flotte strender.

For mer enn 30 år siden, når Albania ble styrt med hård hånd av den kommunistiske diktatoren, var jeg på Corfu, en flott øy i Hellas som ligger bare 3 km fra Albania. Satt der på havneområdet i Corfu by, og så over til nabolandet og de flotte strendene. Men på de strendene var det ikke et menneske å se, i motsetning til Hellas hvor det vrimlet av folk.  Grunnen var ganske enkelt at styresmaktene i Albania nektet innbyggerne sine å oppholde seg så nærme et fremmed land, så de ikke kunne rømme fra landet. Militæret og grenseposter satte en stopper for det!

Men verden har jo forandret seg, heldigvis.  

De aller fleste savner kanskje hyttepåsken mest. Påsken er liksom desidert den beste tiden å være på hytta eller hotel på fjellet. 

Da man kan gå på lange fjellturer i sol og snø, og kjenne sola steiker i ansiktet.  Og spise mye god mat og ha hyggelige kvelder foran peisen på hytta.  Men sånn blir det altså ikke for noen denne påsken.  Myndighetene har jo lagt ned forbud om det, grunnet coronaviruset.  Og da må alle selvsagt forholde seg til det.  Uansett ingen krise om man et år må unnvære hytta.

Men skjønner jo det vil være et savn, med tanke på hvordan det kunne ha vært.

Det er bare å drømme seg bort, og heller se fram til en fantastisk fjellpåske i 2021!

Dersom vi syntes det er ille å tilbringe påsken hjemme, får vi trøste oss med at at folk i mange land har det verre enn oss. F.eks Spania og Italia hvor det er fullstendig portforbud.  For påsken i disse katolske landene er noe helt spesielt. Jg har tilbrakt mange påsker i begge landene. Blir ingen folkevandring til St.Petersplassen i Roma for å høre paven tale, eller prosesjonene i hovedgatene.

Det kommer til å bli et stort savn i begge landene hvor folket er vant til å bruke kirkene og følge de relgiøse prosedyrene for påskefeiringen.  

 

Tradisjonell spansk påskeprosesjon.  Men sånn blir det nok ikke dette året.

Nei vi må nok alle forberede oss på hjemmepåske. Coranasmitten legger en stor begrensning på vår utfoldelse og samvær med familie og venner .Men det er viktig å følge myndighetenes råd. Ikke la smitten bli en del av feiringen. 

Holdt god avstand til andre mennesker!  Da kan man ikke delta i påskeselskaper eller restaurantbesøk.

Da benytter jeg anledningen til å ønske alle en så god påske som mulig.  Pass på å ha mye julegodt, god vin, og mat.  Så satser vi på fint påskevær så det går å være i friluft, men ikke i store flokker.  Hold avstand, og nyt frisk luft på egenhånd.

Skål for en hyggelig og rolig hjemmepåske.

 

Bloggadresse:  www.bloggi.no/arnbunblogg

Del artikkel:


Relaterte artikler