Hva betyr 1. mai for deg?

02.05.2021, 18:39

 

Hvordan har du feiret 1. mai? For meg er 1. mai akkurat som alle andre fridager, ikke noe spesielt egentlig. 

Men en kan jo spørre seg hvorfor er dette en fridag, og hvorfor feire en slik dag? 

Arbeidernes dag var nok en betydningsfull dag for våre forfedre, de som virkelig var arbeidere. Folk som jobbet med fysisk arbeid og tjente dårlig. De som måtte kjempe for å overleve, og var utsatt for utnyttelse og hadde dårlig lønn og ingen særlige rettigheter. Skjønner godt de fortjente denne dagen til å markere sine krav.

Men i 2021 er det ikke mange som sliter på samme måte. Nå lever vi i et velferdsamfunn, hvor arbeidere og andre har gode levevilkår. Forhandlingsrett og gode arbeidsbetingelser.

Men likevel fortsetter vi å marker denne dagen som er en fridag. For det er jo det den er. Kun en fridag hvor folk går tur i marka, drar på hytta, pusser båt eller steller i hagen.

Det er vel ikke mange av oss som går i tog med faner og markerer arbeidernes dag. Men det er selvsagt fortsatt noen som av gammel vane markerer dagen. 

Og for det kan de selvsagt fortsette med.  Men er det riktig at det fortsatt skal være en ekstra fridag?  I år faller nå dagen på en lørdag hvor de fleste har fri uansett. Men ellers vil det jo være en ekstra fridag.

De som gjør mest ut av dagen er jo Arbeiderpartiet, LO og en del venstrepartier. De som benytter dagen til å fronte eget parti, og holde taler hvor det argumenteres for politiske synspunkter, og kritikk av spesielt regjeringen.

Det er selvsagt helt  greit, sånt er det jo i et demokrati. Men må hele Norge ha en fridag for det?

Nei jeg syntes dagen har overlevd seg selv. At de som er det viktigste opposisjonspartiet skal få en hel fridag til å holde taler rundt om i landet for å ha enerett til politiske ytringer på denne dagen. Hvor man sprer sin misnøye over styringen av landet vårt. Det kan de jo gjøre alle dager hele året.

Og hvor LO markerer sine politiske standpunkter og misnøye .

1.mai har etter min mening utspilt sin rolle i Norge.I alle fall som fridag hvor alt er stengt. Det hadde den jo vært uansett om vi sliter med coronapandemien.

Hyggelig med en ekstra fridag, men den kunne vi ha unnvært.

Del artikkel:

Relaterte artikler