Nyttårsaften - må den markeres med fyrverkeri?

29.12.2022, 21:07

1 kommentar

Vi nærmer oss et nytt år. Og tradisjonen tilsier at da skal feiringen innholde fyrverkeri.  Spesielt i år virker det som om diskusjonen om bruk av fyrverkeri har skutt fart. 

Det diskuteres i "hytt og pine" om det er nødvendig, selv om vi skal starte på et nytt år. Spesielt på sosiale medier, og ellers i pressen. 

Vi har jo tradisjon for det i Norge, og mange andre steder i verden også. Og jeg må jo innrømme at det er en fin tradisjonsrik markering, som mange syntes er kult, spesielt den yngre generasjon. Jeg syntes også det er noe som hører nyttårsaften til.

Oslo kommune har bestemt, i motsettning til de andre større byene i Norge, at i år blir det ikke noe komunalt finansiert fyrverkeri i hovedstaden.  Ikke alltid jeg er enig med Oslo kommune, men denne gangen syntes jeg det er helt greit . 

Vi klarer oss fint uten "knall og smell", både på nyttårsaften og dagene før og etter. Det har vi vel egentlig på mange andre måter nok av rundt om i verden.  Tror kanskje befolkningen i Ukraina ikke trenger en slik markering. De har vel nok av støy, bråk og smell ellers i dagliglivet.

Har vært en stund i tenkeboksen når det gjelder dette med fyrverkeri.  Men har helt klart kommet til at dette bare er en markering av gammel vane som vi gjerne for min del kan unnvære.  

Bortett fra at det er et flott skue, bør vi kanskje heller tenke på de som plages med dette. Syke, gamle og mindreårige som får ødelagt nattesøvnen.  Men spesielt dyr som blir redde og kanskje skadet og lider. 

Og det brukes jo fyrverkeri for millioner av kroner.  Kunne disse kronene blitt benyttet heller til en bedre form for nyttårsfeiring? 

Det vet ikke jeg noe om.

Folk får nå feire og bruke penger som de vil.  I et demokrati har vi den rettigheten innenfor lovens rammer. 

Men det er lov å tenke seg om.  Og kanskje vurdere om fyrverkerimarkering er viktigere enn at en plager andre mennesker, dyr og fugler?

Jeg klarer meg godt uten fyrverkeri, gjør du?

 

Godt nytt år 2023.

Del artikkel:

Relaterte artikler