Holmenkollen skifestival, og baksiden av medaljen!

13.03.2023, 17:30

 

Da har vi lagt bak oss enda en Holmenkollenhelg - på godt og vondt.

På den ene siden årets folkefest med kongefamilien og glade nordmenn til stede. Med norske idrettspresatsjoner spesielt, i toppklasse. Og selvsagt også flere utlendinger som markerte seg bra, spesielt i hoppbakken. 

Endelig var det damenes tur til å prøve seg på 50 km langrenn. Noe de fleste har sett fram til med glede. Så for første gang i verdenscuppen fikk også damene anledning til å gå "manndomsprøven"!

Men hva skjer så?  Jo deltagelsen består hovedsakelig av alle de beste norske, og enkelte utenlandske deltagere, inkludert Jessie Diggins som kom på tredje plass. De fleste som hadde deltatt i VM i Planica var slitne eller syke. Spesielt  var de svenske kvinnlige toppløperne savnet. Det hadde gjort løpet mer spennende, og artigere å følge med på.  Men er man syk, så skjønner man de velger å stå over. Det jag syntes var mest påfallende er at Frida Karlsson og Ebba Andersson ikke stilte, begge medaljører fra VM i Planica.  De meldte dagen før damenes 5 mil at de hadde merket forkjølelsessymtomer og sto over.  Dagen etter når 5 mila var ferdig meldte de at de begge var syptomfriske og klare for sprinten i Drammen på tirsdagen etter!

Det samme gjaldt herrenes 50 km.  Kun en fåtall av VM deltagerne, bortsett fra de norske, stilte. Det ble påpekt at dette løpet kom for nærme VM løpene, og at løperne var slitne!

Nå vet ikke jeg helt hvor lang tid skiløpere trenger av hvile etter skirenn, det er sikkert inviduelt. De norske mente i alle fall at 6 dager mellom 2 lamgløp var mer enn nok hvile. Og i etterkant kommer kritikken, spesielt fra svensk hold, at dette var et NM på ski, og ingen interesse i Sverige. Flere andre utlendinger mente også det samme. Kanskje det hadde vært en ide å heller delta i løpet, slik at det ikke ble et NM, enn å kritisere den norske domninansen i ettertid?

Da må det være naturlig å spørre, uten at noen blir fornærmet.  Hvordan klarte den norske sølvmedaljøren på 50 km for damer, Astri Øyre Slind, å gå 30 km i VM på fredag  i Planica, dagen etter på lørdag  90 km i Vasaloppet og avslutte med 50 km i Kollen på søndag? Hos Astri var det i alle falle ikke noe i veien med motivasjonen og vilje til å gå skirenn!

Kollenhelga er jo en folkefest. Og sånn skal det være. Husker selv fra jeg var ungdom hvor kult det var å komme til Kollen. Vi gikk fram og tilbake , offentlig transport var bare å glemme. Til tross for det var det nok dengang minst dobbelt så mange  tilskuere enn det var denne gangen. 

Tradisjonen tro overnatter mange i telt rundt løypa hele helgen. Har det gøy. Griller, tenner bål, kler seg ut, synger, heier og noen nyter alkohol. Det er nå engang også en trdisjon som enkelte benytter seg av. De fleste under kontrollerte former.

I ettertid karakteriserer politiet og Røde Kors helgen som relativt rolig, uten spesielle episoder eller voldsomheter. Riktignok var det endel yngre folk som drakk for mye alkohol, men ble ivarett av hjelpeorganisasjonene og andre. 

Naturlig nok møter pressen fra Norge og andre land opp i Holmenkollen for å lage reportasjer fra sportsaktivitene. Og beskriver sikkert også litt om folkelivet rundt sportbegivenhetene.

Men det gjelder ikke alle!  En av Sveriges  største aviser, Expressen, var også i Holmenkollen. Men det virket ikke som de var mest opptatt av sportsbegivenhetene , men heller "Fylleskandal" "stinkende brennvin og marihuana", "Norges avundsjuka" og "oregerligigt fyllekaos"!

I den grad de skrev om sporten så var det mest negative kommentarer om norske utøvere og den svake interessen i Sverige fordi nordmennene dominerte de fleste øvelsene. 

Det er vel kun en avis i Norge som ligger på samme lave nivå som Expressen, nemlig Dagbladet.

Forstår jo at media ofte lager sine egne selvkomponerte artikler for å selge og skape sensasjon for å få mange klikk. 

Men litt yrkesmoral må det gå an å forlange. Det har ikke Expressen eller Dagbladet etter mitt skjønn.

Expressen har jo også sin egen Facebook side hvor folk kan kommentere artiklene de omtaler.  Mange har problemer med å akseptere den norske dominansen, og kommentarene blir deretter. Syntes nok usakeligheten tar overhånd når det hevdes at"alle" norske skiløpere bruker astmamedisin og derfor øker sin ytelse med opptil 15%!  Og gjør Norge det dårlig så er det noen som påstar det er fordi alt astmamedisinen er oppbrukt.  

Den værste kommentaren jeg leste var en dame fra Umeå som skrev "Testa norrbaggarnas Ventoline/Briantyl i kombo med lita kortison. Håller "røren" rena och funtionsdugliga"!

Jag har problemer med å forstå, enten det er svensker, nordmenn eller andre kan få seg til å med fullt navn å skrive så mye vrøvl. Og hvor har svenskene dette fra at alle norske langrennsløpere spesielt er dopet med astmamedisin?  Noen er også veldig opptatt av "leppekrem" som visstnok også er populært blant norske langrennsløpere.

Dette er lavmål, og jeg må innrømme at jeg føler ubehag ved å lese mange av kommentarene. Og jeg har slett ikke noe i mot svensker, tvert i mot. For nett troll har vi i Norge også. 

Forøvrig har jeg fulgt med på det sportslige hele denne helgen. Mye flott idrett.  Synd ikke deltagelsen var på et høyere nivå.  Kan jo forstå at mange reagerer når de 10 beste på 5 mila er nordmenn. 

Men jeg mener fortsatt at det kan utlendingene takke seg selv for når de ikke selv deltar. 

Jeg håper  Holmenkollen fortsetter å arrangere folkefest og idrettsfest i mange år fremover. At interessen for arrangementet blir større, og at vi får tilbake "kollenbrølet". Og ikke minst at de største profilene i idretten stiller opp. Det fortjener arrangørene og publikum. I motsatt fall kan skidretten på sikt forsvinne, fordi den norske dominansen blir større og større, og interessen i resten av Europa reduseres tilsvarende. 

Og kanskje burde FIS legge til rette for at de ulike øvelsene ikke kommer for tett på etter andre store mesterskap.  Og hvorfor ikke utvide med minst en dag til, slik at ikke tidlige og sene øvelser som enkelte kvinneøvelser og kombinert går for tomme tribuner.  Det er jo naturlig nok begrenset hvor mange timer folk orker å være tilstede i kulde og med dødtid. 

Det var godt å få det unnagjort, dagens frustrasjon etter Holmenkollhelga.

Sees til neste år til gode idrettsprestasjoner og ny folkefest!

Del artikkel:

Relaterte artikler