Norske buddhisiske e-bøker til gratis nedlasting

09.09.2023, 14:34

Det kan vel ikke presiseres godt nok hvor viktig det er å lese de buddhistiske tekster i palikanon, tipitaka. Det er her vi i dag finner det som er nærmest mulig å komme Buddha selv. Dette er stedet for å finne de eldgamle tekster der Buddha selv forteller.

Det kan være vel og bra med bøker som handler om Buddha og om hans lære, men det er enda bedre å gå rett til kilden og selv lese det Buddha sa. I alle fall sa slik det er blitt overlevert i tekster. En del endringer må vi nok regne med og tekstene er blitt til å sine forskjellige måter. Det Buddha underviste ble overlevert muntlig fra munkegenerasjon til munkegenerasjon i mange hundre år. Det er nesten utrolig å tenke på, for det enormt med tekst. Mener å huske det hele tilsvarer 25 bibler - noe sånt. Men i gamle dager hadde man i India spesielle teknikker for å utvikle god hukommelse. Tilslutt ble tekstene nedskrevet omkring år 29 f.Kr. Så noen tekster bærer preg av å kunne komme rett fra Buddha selv, mens noen andre bærer preg av å være satt sammen av munker som fungerte som redaktører. Og noen få tekster stammer faktisk fra andre enn Buddha - fra noen av hans samtidige elever.

Men allikevel: Palitekstene er og blir de sentrale buddhistiske læremestre. Nå har det vært nevnt tidligere at vi har et e-bok-bibliotek med mange tekster fra palikanon oversatt til norsk. Dette er noe helt unikt og en enestående mulighet for oss til virkelig å lære hva Buddha egentlig underviste.

Denne postingen bare for å minne om hvor dette viktige online-biblioteket finnes og der du kan gjøre dypdykk inn i Buddhas lære. Du finner det hele via linken under. Bøkene kan leses i en fin online-leser eller lastes ned i forskjellig filformat. Pdf-formatet gir alltid det beste resultatet. De andre formatene kan være litt uheldige har jeg oppdaget. Men smak og behag.

God lesning.

https://archive.org/details/@buddhistisk_ebibliotek

Del artikkel:

Relaterte artikler