24.09.2023, 16:39
Som de fleste - om ikke alle - religioner har også buddhismen sine hellige plasser som det anbefales at man valfarter til - altså drar på pilegrimsreise. Og her har jeg funnet et kart fra en bok med suttatekster som kan leses tilknyttet de forskjellige pilegrimssteder som i dag er populære steder å besøke.
Men hvordan started egentlig slike reiser til buddhistiske hellige steder? Hva er opphavet til det hele? Det er faktisk Buddha selv som er opphavet og som oppfordrer til pilegrimsreiser. I palikanon har vi en tekst som handler om Buddhas siste tid og død. Mahaparinibbanasutta heter denne teksten, og det er her Buddha forteller at det vil være fire steder som buddhister kan besøke. Og at det å begi seg ut på en pilegrimsreise til disse stedene må betraktes som særlig hellig, forstår vi når Buddha legger til at «De som dør med fred i sinnet under en slik pilegrimsferd, kommer til å bli gjenfødt i himmelen etter døden når kroppen går i oppløsning.».
La oss ta en titt på det Buddha sier. Her kommer utdraget fra suttateksten som forteller om pilegrimsreisene:
En som har tillit til meg og til læren, kan besøke fire steder som vil gjøre dypt inntrykk på ham, Ananda. Hvilke fire?
'Han som har kommet fram til sannheten, ble født nettopp her.' Det er et sted som vil gjøre dypt inntrykk på en som har tillit, Ananda.
'Han som har kommet fram til sannheten, oppnådde uforlignelig og fullkommen oppvåkning nettopp her.' Det er et sted som vil gjøre dypt inntrykk på en som har tillit, Ananda.
'Nettopp her ble det uforlignelige lærens hjul satt i bevegelse av ham som har kommet fram til sannheten.' Det er et sted som vil gjøre dypt inntrykk på en som har tillit, Ananda.
'Han som har kommet fram til sannheten, nådde det endelige nibbanaens plan nettopp her.' Det er et sted som vil gjøre dypt inntrykk på en som har tillit, Ananda.
Disse fire stedene kan en som har tillit, besøke, for de vil gjøre dypt inntrykk på ham, Ananda. Til disse fire stedene vil tillitsfulle munker, nonner, legmenn og legkvinner komme og si: 'Han som har kommet fram til sannheten, ble født nettopp her,' eller 'Han som har kommet fram til sannheten, oppnådde uforlignelig og fullkommen oppvåkning nettopp her,' eller 'Nettopp her ble det uforlignelige lærens hjul satt i bevegelse av ham som har kommet fram til sannheten' eller 'Han som har kommet fram til sannheten, nådde han det endelige nibbanas plan nettopp her.'
De som dør med fred i sinnet under en slik pilegrimsferd, kommer til å bli gjenfødt i himmelen etter døden når kroppen går i oppløsning.
På kartet ser vi mange flere steder enn disse fire, og det skyldes at det har gått litt inflasjon i hellige buddhistiske steder. Etter Buddhas død kom det litt flere til, men Buddha selv legger altså vekt på fire steder - og han inkluderer også det stedet han kommer til å dø.
Nå er ikke stedene navngitt i suttateksten på annen måte enn at vi får vite at det er stedene der Buddha ble født, oppnådde nirvana, holdt sin første dhammatale og der han dør. I dag kjenner vi til disse stedene og finner dem på kartet som Lumbini, Bodh Gaya, Isipatana og Kusinara.
Disse fire stedene anbefaler Buddha selv at man kan besøke, men som nevnt finnes det nå en rekke andre pilegrimsmål også, og ikke bare i det geografiske området som kartet viser. Flere andre land har også sine egne buddhistiske valfartssteder. En interessant oversikt finnes på Wikipedia, her.
Så det er bare å gi seg i vei på buddhistisk pilegrimsreise. Jeg vil gjette at Bodh Gaya kanskje er et reisemål som uten videre er mest kjent av folk flest blant de fire som Buddha anbefalte. Det er i alle fall godt annonsert, og besøkende fra mange forskjellige religioner og bakgrunner reiser dit - også uten å vite at Buddha anbefalte det.
Kartet er hentet fra boken Dhammayatra suttas. Inspiring teachings for journeying thorough the Buddha's sacred lands, utgitt av The Light of Buddhadharma Foundation International, India, og oversatt av Bhikkhu Sujato. Denne boken inneholder både Sujatos engelske oversettelser og den originale paliteksten. Boken kan lastes gratis ned her.
Tekstsitatet fra Mahaparinibbanasutta er oversatt av Kåre A. Lie, og hentet fra hans online Dhammabibliotek. Hele suttaen kan leses her.