Rengjøring av Stekeovn

01.01.2019, 18:55

Genialt triks: – All skitten bare rant rett av!

Publisert i Finnmark dagblad. 16. september 2014

«Hah!» – Slik gjør du det.

Hun innrømmer det: Ovnen så ikke delikat ut. Ungene har stekt pizza i den. Lasagne har rent over formen, ned på risten og ned i bunnen av ovnen, som var full av gørr.

Elisabeth Thomas Jensen hadde faktisk egentlig tenkt å kvitte seg med stekeovnen sin, for å slippe å vaske den.

Men så fikk hun et tips fra en amerikansk venn, skriver Finnmark dagblad.

Hun bare måtte prøve dette trikset, som tilsynelatende var for godt til å være sant. Resultatet ble en skinnende rein ovn, som du kan se av de forbløffende før og etter-bildene. På Facebook oppsummerer hun fremgangsmåten slik:

Hah! Sett ovn på 150 grader om kvelden:

1. Fyll 2,5 dl salmiakk i en ildfast beholder  

2. Slå av ovn

3. Kok opp 1 liter vann

4. Sett salmiakken øverst og vannet nederst

5. Klask igjen og vent tell i mårra.

Så tar du ut salmiakken, bland m 2 ts Zalo, vask. Bling bling

 

Se også instrukser lengre ned i artikkelen.

Fikk sjokk

Det eneste utstyret Elisabeth brukte, var en vindusskrape lik den man bruker på bilen om vinteren, til å skrape bort dritten i bunnen av ovnen. Og en svamp.

– Selve skrubbingen tok bare en halvtime. Da tok jeg også av døren og rillene, og tok ut risten. Det var mye artigere enn å vaske ovnen på vanlig måte.

Etter at hun la ut bildene på Facebook, er statusen blitt delt rundt 6000 ganger siden søndag.

– Jeg trodde jeg bare postet for mine venner. Da jeg kom på jobb i går, fikk jeg sjokk over at folk i hele Norge har sett den skitne ovnen, humrer hun.

Slik gjør du

Hun utdyper framgangsmåten slik:

Varm opp oven til 150 grader slik at den blir god og varm, på kvelden. Deretter heller man 2,4 dl salmiakk i en bolle som tåler varme. Kok opp en liter vann med en vannkoker. Ha vannet i en bolle som tåler varme. Slå av ovnen. Sett risten midt i ovnen. Ha bollen med salmiakk øverst i ovnen. Vannet setter du nederst i ovnen. La det stå over natten med ovnsluken lukket.

– Det som skjer da, er at vanndampen blander seg med gassen fra salmiakken. Så står det og godgjør seg i det varme rommet over natten. Fettet blir mykt.

– Neste dag, da jeg skulle vaske, tok jeg ut bollen med salmiakken. Jeg tilførte to dash med Zalo oppi bollen. Deretter blandet jeg det i en liten bøtte med varmt vann fra springen.

– Så begynte jeg å skrubbe. All skitten bare rant rett av. Alt var så løst og lett å vaske.

– Har prøvd dyr spray

Jensen forteller videre at hun har prøvd dyre sprayflasker med kjøkkenrens.

– Man skubber og skrubber, og får i seg masse gasser. Men her har salmiakken gasset seg ferdig i løpet av natten. Man får ikke den eimen som kjennetegner salmiakk. Jeg følte meg ikke forgiftet underveis.

– Jeg har fått tilbakemelding også fra andre om at det virker.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler