Våningshus på Godøynes nedbrendt

10.02.2019, 15:31

Familien reddet seg ut i nattøyet

Mistet alt de eide, men huset var fullverdiforsikret

Publisert: Nordlandsposten 16.09.1964

 

Alle ble reddet i god behold da våningshuset til Magnus Johansen på Godøynes brandt ned til grunnen tidlig i går morges. Johansens hustru og gamle mor, samt fire barn kom seg ut av det brennende huset under dramatiske omstendigheter, og i bare nattøyet, og familien mistet absolutt alt de eide. Den toetsjes høye trebygningen som var oppført i 1917, men senere betydelig modernisert, var fullverdiforsikret.

 

Brannen oppsto på kjøkkenet, og da Bodø Brannvesen kom tilstede tre kvarter etter sto huset i lys lue og var ikke til å redde.

Da Nordlandsposten kom tilstede var det bare en rykende ruinhaug igjen av huset. Den brannlidte familien var foreløpig innlosjert hos naboen Otto Engmo og ved en rask aksjon på de nærmeste gårdene var det stilt såpass klær at de kunne vise seg for folk. Familien var ved godt mot tross den tragiske hendelsen som hadde frarøvet dem alt de eide.

Barna i alderen 9 til 16 år var naturlig nok ikke kommet seg på skolen. Den yngste lekte med kattungen som også var blitt reddet fra det brennende huset.

Bildet: Magnus Johansen kan bare konstatere at det er en rykende ruinhaug tilbake av hans våningshus etter den voldsomme brannen som oppsto bare tre timer før bildet ble tatt. Til venstre står Gunnar som ble berget ut av et vindu, og til høyre yngstegutten Svein. Som vi ser ligger gården utsatt til for østavinden.

Magnus Johansen bar tydelig preg av den kritiske situasjon. Hans ansikt var grimet av røykutviklingen og både øyenbryn og hår var svidd. Den trauste gårdbrukeren og snekkeren ble med ut på branntomten der han berettet følgende til Nordlandsposten:

Jeg sto opp ved halv seks-tiden og gikk straks til kjøkkenet for å koke kaffe. Kjelen satte jeg på plassen på vår nyanskaffede komfyr før jeg tok en snartur ut. Da jeg kom tilbake veltet røyken mot meg så kraftig at jeg måtte rykke tilbake i døren. Jeg hadde ingen muligheter til å slukke ilden som allerede hadde godt tak og konsentrerte meg om å få vekket de andre i huset.

Først fikk jeg ut min 75 år gamle mor som lå i første etasje og siden løp jeg opp i andre etasje der resten av familien lå og sov. Det var etter hvert blitt en kraftig røykutvikling, men min kone og tre av barna kom seg velberget ut. Verre var det å få reddet ut min nest yngste gutt. Det brandt nå så kraftig at jeg fant det nødvendig å slå ut ruten i nedgangen til første etasje, og derfra hoppet så Gunnar ut de to metrene til marken. Samme veien måtte for øvrig også jeg ta.

Da var allered huset omgitt av et flammehav, så vi hadde ingen sjanser til å komme inn for å få reddet noen av våre eiendeler, sier Magnus Johansen.

Den brannlidte familie står i dag faktisk på bar bakke. Heldigvis ble fjøset med budskap og høy ikke antent, da den friske østavinden sto unna bygningen.

 

  •  
Del artikkel:

Relaterte artikler