To mann fra Godøynes omkom da "Terje" forliste

10.02.2019, 20:08

1 kommentar

To mann fra Godøynes omkom da frakteskute gikk ned ved Rognan

 

14. august 1966

Den 50 år gamle skipper Tormod Karlsen og den 16 år gamle Sigfred Edvindsen fra Godøynes i Bodin, omkom natt til lørdag da frakteskuten "Terje" av Godøynes, lastet med sement, forliste i Skjerstadfjorden.

Det var tre mann om bord i båten som skulle fra Bodø til Rognan, og den tredje, Magnar Schjeldrup, som er 17 år gammel, klarte å komme seg i land i den ubebodde Daumannsviken på vestsiden av Skjerstadfjorden.

Her er det meget ulendt terreng, og det ble derfor langt utpå morgenkvisten før han fikk underrettet folk om ulykken.

Tormod Karlsen ble senere funnet nær land i Daumannsvika av froskemenn, mens Sigfred Edvindsen trolig gikk ned med båten som ligger på 20 meter dypt vann, 50 meter fra land. Magnar Schjeldrup forteller at han lå og sov og ble vekket av de andre.

Båten sank så og si under føttene på dem, og det var ikke tid til å sette ut livbåten.

Karlsen og Schjeldrup klamret seg ti styrehuset som var løsnet fra båten, og drev med dette mot land. De var tett ved land da Tormod Karlsen ikke greide å holde seg fast lenger, men måtte slippe taket.

Karlsen etterlater seg hustru og barn.

 

Dramatiske detaljer under sjøforklaringen om "Terjes" forlis

Den 16 år gamle Magnar kunne ikke svømme - et mirakel at han lever

Ble vekket av 16 åringen Sigfred, som druknet i likhet med skipperen

Under ledelse av dommerfullmektig Niels Olav Formo, ble det i går holdt sjøforklaring i Bodø etter forliset med frakteskuta "Terje" på Skjerstadfjorden natt til lørdag, da to mann omkom - den 53 år gamle skipper Tormod Karlsen og den 16 år gamle Sigfred Edvindsen, begge fra Godøynes. Til stede under sjøforklaringen var ellers sakkyndig besiktelsesmann Erling Ramberg, disponent Kaare Bertnes på vegne av assuransselskapet og skipsinspektøren.

Medeier i fartøyet, Ragnar Schjeldrup, var den første som avgav forklaring:

Han fortalte at "Terje" ble bygget i 1877 og var på 68 br.tonn. Redningsutstyret var i forskriftsmessig stand, men flåte befant seg i land for service. Det ble sist holdt båtøvelse i pinsen. Mannskapet var normalt på 4 mann. Skipperens kone, Paula Karlsen hadde gått i land i Bodø sammen med Schjeldrup, mens hans sønn Magnar skulle bli med båten videre. Fraktefartøyet kom med en sementlast på 120 tonn fra Kjøpsvik til Bodø ved 16-tiden fredag. Man har tidligere hatt last på 125 tonn, og da var båten lastet til sommermerket. av lasten skulle ca 40 tonn til Rognan og 80 tonn til Finneid. Schjeldrup hadde ikke lagt merke til noen lekkasjer om bord.

Beredskapsutstyret besto av livbelter som befant seg i en kasse i styrhuset, en livbåt, bøyer og raketter.

Båten ble sist kontrolert i fjor i forbindelse med klassing.

Skipperen hadde 2. kl. kystskippersertifikat. Fartøyets sertifikat var gyldig til august 1969. men alle papirer gikk ned med båten. Tormod Karlsen hadde vært skipper på "Terje" i 12 og et halvt år. I fjor ble tre planker skiftet ut på hver side av båten.

Da Schjeldrup gikk i land i Bodø, var det meningen at han søndag skulle møte på Finneid for å hjelpe med lossingen der.

Båten ble fredag kveld liggende i Bodø for å vente til den kunne gå inn Saltstraumen, og dette skjedde ved 23-tiden. Den forulykkede Karlsens ur var stanset på noen minutter over 2, så forliset må ha skjedd da.

Schjeldrup hadde først fått vite om tildragelsen ved 10-tiden på lørdag morgen. Han hadde ikke noen sikker formening om årsaken til ulykken, men trodde at båten kanskje hadde vært for nært land. Han for innover til Daumannsvika hvor man hadde funnet taket på styrhuset, en livbøye og restene av livbåten.Froskemenn fant skipperen søndag, mens man i går fortsatte å lete etter Edvindsen. Båten er lokalisert på 44 favners dybde ca. 300 meter fra land i Daumannsvik.

Sementlasten er jevnt fordelt i lasterommet, og det var en gåte for Schjeldrup hvordan båten kunne ha gått ned i stille vær.

Den var sist på slip på Framnes for en måneds tid siden, og det hadde vært foretatt omfattende reparasjoner og fornyelser.

Ragnar Schjeldrups sønn, Magnar, den eneste som slapp levende fra ulykken, forklarte at han og Edvindsen hadde avløst hverandre som kokk og hjelpemann om bord. Han hadde tidligere vært ombord i "Terje" i 18 måneder. Etter et halvt års skolegang mønstret han på igjen i sommer.

Magnar Schjeldrup hadde styrt båten en time etter at den forlot Bodø fredag kveld. Etter at Saltstraumen var passert, hadde han vært oppe en snartur, men hadde gått å lagt seg ved midnatt.

Omkring klokken 2 ble han vekket av Edvindsen som ropte at båten sank og at han måtte skynde seg å komme seg opp. Edvindsen tørnet ham 2 ganger, med et øyeblikks mellomrom før Magnar Schjeldrup fikk på seg klærne og kom seg opp på dekk.

Karlsen og Edvindsen holdt da på å løsne presenningen på livbåten utenfor skutesiden, men på grunn av snurr på taljetauet lyktes det ikke å få den på vannet. Edvindsen sprang da inn i styrehuset for å hente livbelter, og Schjeldrup så ikke mere til ham før etter at båten hadde sunket.

Da båten sank oppholdt jeg meg på brodekket. Jeg ble tatt av dragsuget, og da jeg kom opp igjen så jeg hodet på Edvindsen som straks etter gikk under for godt. Karlsen befant seg på styrhustaket som var blitt revet løs og han kastet et livbelte til meg slik at jeg også kom meg opp på taket. Jeg kan ikke svømme. Vi oppholdt oss en times tid på styrhustaket, men sto i vann til livet. Karlsen gled av, han forsøkte å ta noen svømmetak, men gikk under. Selv kom jeg meg på land på livbeltet.

Magnar Schjeldrup trodde ikke at man hadde gått for nær land. I hvert fall hadde han ikke hørt noe støt eller smell da han la seg og sov. Han holdt det ikke for utelukket at en bolt kunne ha sprunget og at det således var oppstått lekkasje.

Tredje mann som forklarte seg var Sigfreds far, Birger Edvinsen. Han hadde hørt at det ikke skulle ha vært livbåt om bord, og fortalte dette til lensmannen. Han hadde tidligere vært om bord i Terje flere ganger, men ikke sett nærmere på redningsutstyret. For ham var det ufattelig at styrhustaket kunne ha løsnet.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler