SPANIA - Hva er NIE og hvem trenger det?

30.04.2019, 20:52

Número de Identificación de Extranjero, det såkalte NIE-nummeret, er de spanske skattemyndighetenes identifikasjonsnummer for utlendinger. 

Publisert i SPANIAIDAG 2019

NIE-nummeret er unikt og personlig, og det er et juridisk krav at alle fastboende og ikke-resident utlendinger med økonomiske, yrkesmessige eller sosiale anliggender i Spania har utlendingsnummer.

NIE tilsvarer spanjolenes eget skattenummer (NIF) og vises på alle dokumenter som utstedes i Spania. Utlendingsnummeret starter alltid med en “X” eller “Y” etterfulgt av sju tall og en bokstav. Nummeret er ikke overførbart og det utløper ikke.

I tillegg til å være avgjørende for eventuelle skattemessige transaksjoner i Spania er NIE-nummeret også nødvendig for å kunne utføre nesten alle praktisk gjøremål i Spania, fra å motta en pakke i posten til åpne en spansk bankkonto. Dette inkluderer også muligheten til å kjøpe fast eiendom, ta lønnet arbeid eller studere, starte bedrift, søke om førerkort, opprette bankkonto eller motta arv i landet.

Hvor søker man om NIE-nummer?
Man kan søke om å få tildelt NIE-nummer ved spanske nasjonale politistasjoner (Comisaria) eller ved ditt nærmeste utlendingskontor (Oficina de Extranjeria). Det anbefales at man møter opp tidlig da det kan være lange køer mange steder. Ved enkelte utlendingskontor i Spania er det dessuten nødvendig å bestille time for å levere inn søknadspapirene. Dette kalles Cita Previa. Utlendingskontoret i Benidorm er lokalisert i Calle Apolo XI nr. 36, mens de som ønsker å innlevere søknadspapirene i Torrevieja må henvende seg til Calle Arquitecto Larramendi 3.

Hvilken dokumentasjon kreves?
Utlendingslovgivningen krever at søkeren møter opp personlig og bringer med seg følgende dokumentasjon:

-To kopier av søknadsskjemaet ¨Solicitud de Número de Identidad de Extranjero (NIE) y Certificados¨ (EX-15). Husk at søknadsskjemaet må være ferdig utfylt, men at det ikke må signeres før man er i nærvær av en offisiell funksjonær.
-Husk også bankkvitteringen på at du har betalt det pålagte gebyret pålydende 9,64 euro. Å gjøre dette før søknaden kan spare tid og unngå et ekstra besøk til politistasjonen.
-Pass og passkopi
-To passbilder av deg selv
-Bevis på din nåværende bostedsadresse i Spania
-I noen tilfeller kan det også være nødvendig å begrunne søknaden med et sertifisert dokument for eksempel i form av et brev fra en fremtidig arbeidstaker, banksjef, regnskapsfører, notar, agent og liknende.

Behandlingstid
Madrid er et av noen få utvalgte steder hvor NIE-nummer utstedes umiddelbart. Normal behandlingstid ligger derimot på rundt en måned. Ved innlevering av søknad og støttende dokumentasjon vil utlendingskontoret gi deg en dato for når du kan returnere for å avhente NIE-nummeret.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler