Gode kamper men ingen poeng for Færøyenes landslag

13.10.2021, 11:23

Det har nå vært pause fra Betri Deildin og landslaget var samlet for VM-kvalifiseringens to siste kamper på Torsvøllur.
Det endte med 0 poeng, men til tross for det var det mye positivt å ta med seg fra kampene.

Den første kampen var mot Østerrike. Færøyene - Østerrike er en klassiker på Færøyene da de hvite i 1990 slo Østerrike 1-0 i det som var deres første offisielle kamp i et kvalifiseringsspill.
Det gikk dessverre ikke som i 1990 denne gangen.
Færøyene gikk ut i en 4-5-1
Teitur Gestsson
Gilli Rolantsson-Oddmar Færø-Sonni Nattestad-Viljormur Davidsen
Rene Joensen-Hallur Hansson-Gunnar Vatnhammar-Ari Mohr Jonsson
Joan Simun Edmundsson

Kampen var jevnspilt i starten og hjemmelaget har to gode muligheter med Rene Joensen. Den første da han får ballen i boksen, drar seg fint fri, men en litt svak avslutning går rett på den østerrikske målvakten. Mulighet nummer to var etter et langt oppspill der han får skyte relativt upresset like utenfor 16-meteren.
Like etter avslutingen er Færøyene litt uorganisert. Østerikke får rom til å spille en fin ball ut på kanten til Ercan Kara som spiller ballen fint inn i boksen til Konrad Laimer som kommer på et dypt løp. 0-1.
Kampen er fortsartt jevnspilt til pause, men uten de helt store mulighetene.
Kampen lever, men den lever ikke så lenge, et par minutter ut i 2. omgang kommer kampens 2. og siste mål, et langt oppspill blit halvklarert av Gilli Rolantsson, ballen havner hos Marcel Sabitzer som fyrer av. Ballen går via en forsvarer og sniker seg inn via stolpen. Her var spenningen drept. Østerrike la seg litt lavere og safet inn en trygg 2-0 seier.
En absolutt godkjent kamp av Færøyene. Det Færøyske landslaget er et lag som stort sett alltid forsvarer seg godt, med nebb og klør. To små misser i forsvarspillet gjør at det glipper i denne kampen her.
Resultatet til tross, det var en stor dag for B36 spiller Hannes Agnarsson som fikk komme inn til sin A-landslagsdebut. Han gjorde en grei figur, viste gode offensive ferdigheter.

Etter kampen var trener Håkan Ericson fornøyd, men ønsket at laget skulle skapt enda litt mer. Men innrømte samtidig av vi er en liten nasjon, når lag som Østerrike får tid og rom har de enda mer kvalitet til å utnytte det.

Håkan Ericson til KVF etter kampen (KVF.fo)

Ble foreslått at jeg skulle lage spillerbørs, men jeg velger å gå for en litt forenklet variant. Gir derfor ut 3-2 og 1 poeng til de jeg mener var de beste på Færøyene.
Færøyene - Østerrike
3. Poeng Brandur Hendriksson Olsen, gjør alltid veldig mye bra med ballen, ikke nødvendigvis dominerende, men viste veldig god ro med ballen og spiller ofte lagkameratene gode.
2. Poeng Teitur Matras Gestsson, kan ikke lastes for baklengsmålene, med sine lange utspark er han ofte involvert i det som skapes offensivt, samt flere redninger gjennom kampen. En veldig solid målvakt.
1. Poeng Rene Shaki Joensen, mye involvert i sjansene, har noen av de selv, viste god teknikk og relasjonspill til tider, en solid kamp. Unngikk å miste hodet som mot Danmark da han ble utvist ;)

Min færøyenes beste Brandur Hendriksson Olsen (Bolt.fo)

Den neste kampen var en naboduell mot Skottland.
Færøyene gikk her ut i 3-4-3/5-4-1. Og det fungerte veldig bra!
Oddmar Færø-Heini Vatndsal-Sonni Nattestad
Gilli Rolantsson-Gunnar Vatnhammar-Brandur Hendriksson Olsen-Viljormur Davidsen
Hallur Hansson-Joan Simun Edmundsson-Ari Mohr Jonsson

Første omgnag var jevnspilt, men Færøyene hadde de beste mulighetene før hvilen. Et langt utspill fra Teitur Gestsson går hele veien inn i skottenes sekstenmeter. Der har Gilli Rolantsson fullført løpet inn i boksen, slår et innlegg til Ari Mohr Jonsson som er presset og avslutningen går rett på Craig Gordon, Returen havner hos Viljormur Davidsen, avslutningen blir blokkert og skottene får avverget situasjonen. Like etter er det duket for litt dribleshow på midten av Brandur Hendriksson som kommer seg fri å slår innlegg. Sonni Nattestad kriger seg foran, men kommer ikke ordentlig over ballen, og headingen styres over. Skottland har også noen muligheter i første omgangen, den største med Scott McTominay som kommer fri. Men vinkelen er spill og Gestsson avverger med en benparade.
Lagene gikk til pause med 0-0.
Utover i 2 omgang viser kvalitetsforskjellene seg mer og mer. Skottland kommer til flere sjanser og har ballen litt mer. Færøyene er fortsatt med i kampen, og det åpner seg en kontringsmulighet da Brandur vinner ballen på midten, Rolantsson stikker i bakrom, en flott pasning. Gilli kommer seg unna Andre Robertson, spiller til Hallur Hansson som skyter like utenfor.
Skottene kommer til flere og flere innlegg, og kun 5 minutter før slutt så slår Patterson et innlegg fra høyre, en færøysk spiller hiver seg inn for å klarere til corner, men ballen går uheldigvis i Lyndon Dykes og sniker seg i mål. Hjerteskjærende for de hvite, til tross for mange tilleggsminutter klarer ikke Færøyene å skape en sluttspurt.
Det endte dermed med et surt tap for de skotske naboene.

Mine 3 beste færøyske spillere etter kampen
3 poeng Oddmar Færø, viste seg som en veldig god forsvarspiller, god i det oppbyggende spillet og blokkerte stort sett alt som kom på hans side. En veldig fin kamp for den tidligere hamarkameraten.
2. poeng Joan Simun Edmundsson, en god kamp av belgiaproffen. Kriger til seg ballen flere ganger og viser kvaliteter i å holde på den. Vinner også noen dueller på disse lange oppspillene. En av hans bedre landskamper de siste 2 årene.
1. poeng Brandur Hendriksson, kommer aldri over hvor godt jeg liker å se Brandur spille. I denne kampen også viser han gode kvaliteter med ball og et strålende overblikk.

Kaptein Hallur Hansson sa til KVF etter kampen "På en og samme tid er jeg utrolig skuffet over resultatet, men samtidig så utrolig stolt av innsatsen til spillerne. Vi har noen store sjanser, men når vi ikke scorer på de så blit det UTROLIG vanskelig å vinne fotballkamper. Målet de scorer er ikke en sjanse engang"

Keeperen Teitur Gesston var ikke like fornøyd "Det er greit at vi igjen gjør en god kamp, men jeg har ikke ord for hvor skuffet jeg er. Vi er nødt til å plukke poeng å vise til, det er ikke godt nok å tape 1-0" Teitur Gestsson til intervju etter kampen (KVF.fo)

Det var to veldig fine landskamper for Færøyene dette landslagsoppholdet, og supportergruppen Skansin leverte som alltid virkelig på tribunen. Jeg er kanskje litt partisk? Men jeg mener virkelig at det hadde ikke vært ufortjent med minst ett poeng fra disse to kampene. Nå gjenstår det to kamper i kvaliken med stort sett ære å spille for, men det blir en gøy opplevelse for landslaget da de skal spille i et utsolgt parken mot allerede VM-klare dansker 12 november.

Det er vel ikke slit at alle kan færøysk men jeg legger ved lenket til de publiserte videointervjuene her så man kan se dersom noen skulle ønske det.
Håkan Ericson: vit vilja hava meira - Håkan etter østereike kampen
Liðskiparin: teirra mál eru ræðuliga óneyðug - Hallur etter Østerrike
Teitur M. Gestsson: havi ikki orð fyri, hvussu vónbrotin eg eri - Teitur etter skottland kampen