Færøyske klubber i Europa sesongen 22/23

15.06.2022, 21:15

Færøysk fotball er tilbake for fullt til helgen med kamper på flere ulike nivåer, men denne uken har gitt oss trekning i de europeiske cupene. Nærmere bestemt Champions League og Uefa Conference League. 
Lagene som skal spille i Europa i år er Klaksvik, B36, Vikingur og HB. 
Klaksvik de regjerende mesterne går inn i Champions League kvalikens første runde, og de tre andre klubbene får inni Conference League kvalikens første runde. 

Klaksviks motstander i første runde ble Bodø/Glimt, for oss som virkelig la vår elsk på Færøysk fotball i 2020 er jo dette egentlig en drømmetrekning. Spør man derimot de kongeblå fiskerne så er dette blant de værste som kunne kommet opp fra hatten. 
Bodø/Glimt har som mange vet imponert både på hjemmebane, men også i forrige utgave av Conference League da de tok seg til Kvartfinale. 
Etter exiten i Europa har det derimot vært litt haltende for Glimt. De ligger midt på 8. plass i Eliteserien med 13 poeng på 9 kamper. 
Sliter vel med å finne helt rytmen i spillet, samt mange utskiftninger over lang tid. 
Jeg tar på ingen måte fra favorittstempelet til Bodø/Glimt, men Klaksvik skal ikke være noe "walk in the park". 
Klaksvik har knapt tapt en eneste fotballkamp de siste to årene, bør ha bøttevis med selvtillit og har absolutt enkeltspillere som kan skape problemer for Bodø/Glimt. 
Formannen i KI var ute i KVF og sa "Dette er jo en spennende trekning, vi er nok ikke favoritter, men kanskje er det sensasjonenes tid" 
Det er Topp eliteserie mot midten/play off Obos-ligaen, faktisk så er jeg ikke helt sikker på om Klaksvik hadde rykket ned fra eliteserien akkurat i år med den strukturen de har. Lett for meg å bli litt overivrig på de Færøyske klubbene, men helt oppriktig mener jeg at KI har tatt minst 3 steg opp siden vi så de i TV2s kanaler i 2020, man kan si at motstanden hjemme jevnt over er middels, men selvtillit bør de ha mye av, og kvaliteten til Arni Frederiksberg, Joannes Bjartalid, Roseørn og Pall Klettskard kan det ikke være tvil om. 
Spådom er at det blir jevnere enn folk vil tro, men Bodø Glimt avanserer med tomåls margin over to kamper. 
Vinneren av oppgjøret møter enten Linfield fra Nord-Irland eller The New Saints fra Wales, taperen møter enten Ludogorets fra Bulgaria eller Sutjeska fra Montenegro.  
For vinneren så bør det absolutt være mulig å gå enda et steg i neste runde. 


B36 fikk nok den vært tenkelige motstanderen av de som var mulig å få. De hvite fra Torshavn skal til Bosnia og møte Borac Banja Luta. Borac endte på 3. plass i hjemlig liga, en liga som er på 35 plass på Uefa sin koffesient. Styrkeforholdet mellom lagene er svært vanskelig å si noe om. Jeg vil tro at Bosnisk liga er helprofft og at det nok er mange fysisk robuste spillere. 
Dersom noen har sett mye Borac Banja Luta i det siste så gi meg gjerne en heads up til hva man kan forvente seg. 
B36 på sin side har slitt veldig med lag som er antatt bedre enn seg selv, utenom det forrige Torshavn Derbyet så har de knapt skapt en eneste målsjans mot verken Klaksvik, Vikingur eller HB i det første møtet. Forrige gang de hvite var i Europa skrev de historie med å ta seg videre 3 runder innenfor en og samme turnering. Det var et helt annet lag enn det som går på banen i juli. 
Kvalitet er det i laget, men mistenker at det blir svært svært vanskelig å ta seg videre til 2. kvalrunde. 
Skulle de derimot motbevise meg så venter enten Tre Fiori fra San Marino eller Fola Esch fra Luxembourg. 
Det er laget med det tøffeste utgangspunktet for å få mer enn to kamper i Europa ettersom KI er garantert å spille minimun 4. Men om Uros Stojanov og gjengen kan finne formen til rett tid så kan vi få spenning. 


Vikingur skal til Gibraltar for sin første europacupturne siden 2019. Vikingur skal møte Europa FC, dette er nok den letteste av motstanderne som et Færøysk lag har fått i kvalifiseringen så langt, og om jeg ikke tar helt feil så er det positiv rekord mot motstand fra Gibraltar i europeisk sammenheng. Europa FC var det suverent nest beste laget i Gibraltar i fjor, endte 12 poeng foran 3. palssen, men 11 poeng bak Lincoln Red Imps. 
Vikingur har imponert stort i årets sesong og som jeg sa i en promovideo Sølvi Vatnhamar blir jo bare bedre og bedre med årene. (Sett bort fra et par sekunder mot Luxembourg da han dro frem en litt ufin albue). Kvaliteten dette Vikingurlaget har vist denne sesongen har imponert meg meget! 
De har feiet HB av banen, og hatt full kontroll mot de fleste lag foruten om Klaksvik og et arbeidsuhell mot EB/Streymur så har Vikingur vært gode og er i likhet med Europa FC desidert det nest beste laget i egen liga. 
Så gjenstår det å se styrkeforholdet mellom ligaene. Jeg holder Vikingur som favoritter her, og det vil være en gedigen skuffelse om de skulle ryke mot Europa FC, men fotballen er rund og det er mye som kan skje over to kamper. 
Vinneren av dette dobbeltoppgjøret skal møte Dunjaska Streda fra Slovakia eller Cliftonville fra Nord Irland. 
Drømmen om avansement lever på Sarpagerdi. Jeg har virkelig troen på denne vikingur utgaven! 


Så tilslutt må vi touche innom HB, eller Harbour Football club som de ble oversatt til på Twitter av deres motstander, som ble Walisiske Newtown. Et lag som endte på 3. plass i hjemlig liga, men Newtown er også semi-profesjonell, dette betyr at styrkeforholde nok er mindre enn om det hadde vært The New Saints som var motstander. 
Dette er en kamp HB kan og neste bør vinne, HB har svært mange gode enkeltspillere, Newtown var langt unna tittelen forrige sesong da nevnte TNS var suverene. 
Sesongen til nå for HB har vært litt rotete til nå, de var veldig gode i starten under Kim Engstrøm, før alt falt sammen og de ble feid av banen mot Vikingur og Klaksvik samt at de rotet litt mot lagene på nedre halvdel. 
Nye treneren Dalibor Savic blir kastet ut i det nå med Europa og alt som kommer på kort tid. Historien i Europa er generelt svak for HB, men de fikk en aldri så liten redemption i fjor. 
Først så det ut til å bli enda ett tøyseår i europa da de tapte mot Inter D´scales fra Andorra som ble stemplet som flaut i media, men så slo de Budocnost 6-0 over to kamper, før de tapte 7-3 sammenlagt mot Maccabi Haifa, men de vant hjemmekampen 1-0. 
Positivt var det, og definitivt noe å bygge videre på. 
Vinneren av denne kampen skal møte Spartak Trnava fra slovakia. Ukjent lag for meg, men de er nok et knepp opp fra Newtown. 

Lykke til alle Færøyske klubber! 
Jeg håper å få laget en del content rundt dette, hva det blir er ikke helt sikkert!
Vi går inn i den kjekkeste tiden å følge Færøysk fotball nå! 
Samanframa! 

Del artikkel:

Relaterte artikler