Vi retter blikket mot runde 22

09.09.2022, 12:22

Det er en stund siden forrige blogginnlegg, men nå er vi endelig tilbake med en "preview" av runde 22 i Betri Deild.

Først kan vi spole tilbake til uken som har gått å se på de to cupkampene som ble spilt på onsdag kveld.
Vi starter nærmest flyplassen og tar turen til Dungasandi. 07 Vestur tok i mot Klaksvik.
De store favorittene fra Bordoy hadde startvansker og allerede etter 8 minutter scoret hjemmelaget 1-0 ved en av de mest populære danskene i Vagar Kommune, Mads Borchers. Dansken som er på lån fra Esbjerg har scoret 10 mål denne sesongen og har vist målteft og sammen med rekkekamerat Jasper Van Der Heyden vist stor fart og kontringsstyrke.
1-0 til hjemmelaget var også stillingen til pause.
I 2. omgang må Klaksvik ha trykket på et par riktige knapper. 20 minutter ut i omgangen hadde tidligere italiaproff Pall Klettskard scoret to og bortelaget var i ledelsen. Akkurat slik de fleste hadde spådd, men hjemmelaget la seg ikke ned og et par minutter før slutt var Borchers frempå igjen. 2-2 som også ble sluttresultatet. Nå forventer jeg at hele Vagar stiller i Klaksvik i håp om å ta seg til en historisk cupfinale.

Den andre semifinalen ble arrangert i Sarpagerdi. Vikingur tok i mot HB. Dette ble dramatisk med like mange Røde kort og like mange mål til hvert lag.
Vikingur åpnet best, årets spiller i Betri Deild Sølvi Vatnhamar scoret 1-0 etter 17 minutter. HB svarte like etterpå etter scoring av Hørdur Askham. Men så, like før pause fikk Bartal Wardum marsjordre og straffe til hjemmelaget. Hvem andre en Sølvi Vatnhamar går frem? 2-1 til Vikingur ved pause.
10 minutter etter hvilen var det Noah Mneney sin tur til å få marsjordre. Hans andre gule kort. Kampen jevnet seg ut herfra og inn, men Vikingur holdt ledelsen til det var knappe 5 minutter igjen. Aki Samuelsen er frempå, 2-2 som blir sluttresultatet også i denne kampen.
To ganger 2-2 i cupsemiene, det lever, selv om jeg forventer at Klaksvik gjør jobben hjemme mot 07 Vestur så mener jeg at HB - Vikingur er en veldig åpen semifinale.

Sånn, da kan vi begynne å se frem mot helgens runde i Betri Deild. Denne runden er det en kamp på lørdag, og de resterende 4 kampene går på søndag.
Vi starter på lørdag. Vi skal til den gamle landslagsarenaen i Toftir, Svangaskard for kampen mellom B68 og EB/Streymur.
Vi starter med hjemmelaget.
Øssur Hansen trakk seg tidligere i år etter en endeløs rekke med tap takket han for seg, voksent av en trener å være såpass ærlig å si at jeg ikke har mer å gi. Inn kom tidligere B36 trener Jakub á Borg. En veldig populær mann i den hvite delen av Torshavn. Han har også klart å bygge seg selv opp i B68. Laget har blitt klart bedre og har dratt fra Skala som innehar 10. plassen for øyeblikket, men hjemmelaget kommer nå fra 3 strake tap. Trenden må snus dersom de skal klare å stå i divisjonen i år også. Bubacar Dabo, Muhammad Samba og Hugin Samuelsen er spillere som er nye av året. Alle tre har spilt veldig bra etter Jakub á Borg kom inn tidligere i sommer. Sistnevnte er forøvrig en gammel elev av Jakub.
Så over til bortelaget. Kanskje laget som har prestert 3. best ut i fra forutsetning og forventing. Personlig før sesongen var jeg svært positiv til EB/Streymur. De hadde signert veldig smart med spillere som kjenner nivået og som har sult til å prestere. Hatten av til Jakub Joensen som de siste årene har vist en enorm utvikling med EB/Streymur. (Gull)Gutti(n) Dahl-Olsen og sommersigneringen Jacob Jau Getchaew Andersen er kanskje de største bidragyterne akkurat nå. EB/Streymur er i fin form, ikke noe umenneskelig, men de har slått B36 og NSI, og tapte borte mot HB på de tre siste kampene.
Forrige oppgjør i Toftir endte 1-0 til EB/Streymur. Skal EB/Streymur klare 4. plassen på slutten av sesongen er det viktig å vinne disse kampene.
Det blir nok tett og jevnt her også. Begge lag har masse å spille for.

Neste kamp er 07 Vestur - HB.
07 Vestur kommer fra en fin opplevelse i cupen, men også i serien har det vært positivt de tre siste kampene. De klarte 1-1 hjemme mot Vikingur, slo B68 1-0 i Toftir og tapte mot KI 2-0, som det ikke er noe skam i.
07 Vesturs store positive overraskelse i år har vært tidligere nevnte Mads Borchers. Dersom 07 Vestur har sine beste 11 kan de skape problemer for alle lagene i ligaen. Dessverre har det vært litt for mange kamper der man ikke har hatt sin beste 11´er. 07 Vestur har dog klart å distansere seg litt fra bunn to. Nå ligger de på 6. plass, med 5 poeng ned til B68. Distansen er ikke større enn at man trenger en seier eller to til, men det er også andre lag i mellom der som er i mer trøbbel på nåværende tidspunkt.
Gjestene HB har vært i fin utvikling etter Dali Savic kom inn for Kim Engstrøm. Før forrige helg hadde de kun tapt mot KI i serien. Dette ble endret med et aldri så lite sjokktap borte mot AB forrige helg. De produserte tonnevis med muligheter, men ballen ville ikke inn. HB sine formspillere for øyeblikket er Petur Pætersen, Stefan Radosaljevic og Øssur Dalbud. Disse har stått for svært mange målpoeng i de siste kampene og viktige i en slags jakt på Vikingur. Topp 3 klarer HB uten å stresse nevneverdig. Men slik jeg kjenner HB så er det litt mangler, jeg har forbundet dem med mål, mål, mål. Men uten Mikkel Dahl til å bøtte inn har det ikke vært like mange jublinger for den røde og svarte delen av Torshavn til nå. Strukturen har de på plass, og det er nok rett ende å begynne med. Men jeg savner en "klassespiss" hos HB.
HB skal ha kvaliteter til å vinne denne kampen, begge har en cupkamp i beina, noe jeg tror HB skal dra en liten fordel av.

Tredje kamp i rekker en AB - B36.
Vi starter i tradisjonen med hjemmelaget først. AB har stort sett fått ganske svake resultater den siste tiden, men forrige helg kunne de virkelig juble etter en 2-1 seier hjemme mot HB. Fortjent var det kanskje ikke, men seieren var kjærkommen, spesielt med tanke på at AB ikke hadde vunnet på 7 kamper før det. Kun 1 poeng i den perioden har gjort at nervene nok har reist seg i Argir. Det har gått 22 spillere ut og 23 spillere inn i løpet av sesongen i AB. Et par har slått til og prestert nok så greit. Min favoritt har nok vært Marius Lindh. Til tross for at han mangler en underarm så har han trent balanse siden han var liten og har god fysikk.
B36 og Dan Brimsvik har klart seg greit etter deres europaeventyr. med kun 1 tap på de 6 kampene etter siste oppgjør mot Viborg. I tillegg klarte de å berge et poeng borte mot Klaksvik helt helt på tampen. Michal Przybylski er lagets toppscorer og fortsetter å levere. Nysigneringen Rasmus Nissen ser også ut til å ha funnet ut av ting med 3 mål på de siste 3 kampene.
Det er spilt 2 kamper mellom disse lagene tidligere i år. AB vant 2-1 på Gundadalur, men B36 vant 3-0 her forrige gang. Umulig å si hvilken utgave man får av B36, de er ok+ på sitt beste, men innimellom så handler det kun om å forsvare seg.
Det er en åpen kamp, igjen er den viktig for begge lag. B36 vil befeste 4. plassen, men AB vil ikke bli dratt ned på den fryktede 9. plassen.

Den nest siste kampen i rekken er nok årets kamp. Vikingur tar imot Klaksvik. TOPPKAMP. Problemet er bare at det ser ut som vi ikke får nevneverdig spenning allikevel. Det skiller 9 poeng mellom lagene før runden, og det er vel ingen som i sin villeste fantasi som ser for seg at Klaksvik taper to kamper til utover denne.
Vikingur er nok det laget jeg har likt best å se på i år, måten de presser på, skaper sjanser og bare maler motstanderne i stykker. Et godt stykke arbeid over tid er nøkkelen til deres suksess. Sølvi Vatnhamar er den store spilleren, Olaf Bardason startet sesongen fantastisk, men har sluknet litt i det siste. Martin Klein har våknet i det siste med 6 mål på de syv siste.
Vikingur skapte problemer sist gang de spilte mot KI, de kan fint vinne denne kampen, men som nevnt. Spenning har jeg lite tro på at vi får.
Klaksvik som virker å fortsatt være littegrann slitne etter exiten mot Ballkani i Europa holder fortsatt mestertempo. Men der de i fjor maltrakterte motstandere og scoret 3-4-5 mål i hver kamp er det litt mindre store seire i år. Det kan nok forklares mye i tilnærmingen som motstanderne har denne sesongen. Pall Klettskard er fortsatt i form og scorer mål, Arni Frederiksberg har fortsatt målgivende pasninger og vise til og nå viser også Bjartalid hvor god han er, han ble også månedens spiller i August.
Det er ingen tvil om at den utgaven av KI vi har sett i 2021 og 2022 er det beste et Færøysk lag har vært.
En åpen kamp, hjemmebanefordel og en Sølvi Vatnhamar som er brennhet om dagen kan skape problemer.

Siste kamp. Skala - NSI
Skala er og har vært mye bedre i 2022 enn de var i 2020. De er bedre organisert, de skaper flere sjanser, og de har for så vidt også et bedre lag enn sist. Problemet er bare at de ikke har plukket poeng. Uros Stojanov kom inn i sommer og kommer til mange sjanser, det gjorde han også i B36, men det renner ikke inn på samme måte som i IF. "Mål-Poul Kallsberg" har også sluknet litt i høst. De har spilt jevne kamper mot både Vikingur og Klaksvik i det siste, men så lenge poengene uteblir, uteblir også håpet om å stå i divisjonen. 8 poeng er fasiten, og med 11 poeng opp til NSI på 8. plass er det svært svært vanskelig å se for seg noe annet enn en retur til 1. deild.
NSI på sin side har ikke hatt så mye å juble for denne sesongen de heller. 4 poeng på de siste 9 kampene er fasiten. Må være dem svakeste tredjedelen av en sesong så lenge jeg kan huske. Klæmint finner ikke helt formen, og står kun med 1 mål siden 1. juni.
NSI har spilt jevne kamper, men uten poeng så er man i fare for å rykke ned. Satsningen på de unge spillerne har ikke bært frukter til nå. Og jeg er usikker på hva som vil skje dersom NSI skulle rykke ned. Lukas Giessing har vært en fin forsterkning i sommer, men det er skumle tider i Runavik.
16. Oktober er dagen å sette av. Da møtes B68 og NSI i Runavik. Slik det er nå vil vinneren ligge over streken etter kampen.
Begge lag MÅ vinne denne kampen, jeg forventer et NSI som har kvaliteter til å avgjøre, uten å avskrive Skala.
Dersom NSI ikke vinner på søndag er det vanskelig å se at de tar mer enn 6 poeng på de 5 siste. De har fortsatt topp 3 å møte før sesongen er over.

Håper du har klart å bli giret inn mot runde nummer 22.
Gratiskampen på R1 er storkampen mellom Vikingur og KI.