NSÍ rykket ned. En forferdelig sesong. Pluss andre opprykk og nedrykk på Færøyene.

17.10.2022, 12:18

Så var det meste avgjrot på Færøyene. 
Det er nå klart hvem som tar gull. 
Det er klart hvilke klubber som tar 2 og 3. plass på tabellen. 
Og i går kveld ble det også klart hvem som rykker ned. 

NSI Runavik, den stabile toppklubben som har spilt i Betri Deild siden 1998, seriemesteren fra 2007, sølvlaget fra 2020 har altså på ikke mindre enn to år gått fra å bli nummer 2 i serien til å nå bli nummer 9. 
Hva betyr et nedrykk på Færøyene? 
For det første betyr det stor mangel på interesse og oppmerksomhet. 
Det Færøyske tv-selskapet strømmer kun toppdivisjonene for både kvinner og menn, her står man da for eksempel fritt til å strømme kamper selv på Youtube. Uten at jeg kan se for seg at det er lønnsomt sånn sett. 
Fordelen er jo at man dele og spre det over hele verden. 

For min del er det uendelig med spørsmål knyttet til NSI. 
Hva skjedde først og fremst?
Hva kommer til å skje med Klæmint Andrasson Olsen? 
Hvem skal lede dette laget?
Hvor ligger ansvaret for disse valgene som er tatt i nyere tid? 
Hvorfor har man ikke innsett faren gjennom sesongen? 

Og det siste spørsmålet der, undres jeg masse over. Rett etter ferien skulle NSI møte B36 på Gundadalur. Da snakket alle i og rundt NSI at "okey, det har ikke gått så greit men nå skal vi slå B36 og så skal vi kjempe mot dem om 4. plassen mot slutten av sesongen".
Men seirene kom aldri, i Mai sa Klæmint i et intervju etter en kamp mot Skala at "nei det er ingen krise i NSI". 
Hvor var reaksjonene? 
Todi Jonsson måtte gå, fair enough. Han fikk vel egentlig ikke prøvd seg skikkelig, og det var nok ikke måten han ledet laget på, men mer metoden at han skulle fly så mye til Danmark som gjorde at det ikke kunne gå. 
Bagge (Samal Erik Hentze) kom inn som trener. "Safe pair of hands" og egentlig en god ansettelse etter min mening, en mann som kan soneforsvar, shadowing, og skvise ut resultater når det betyr som mest. 
Samtidig hentet man også hjem Jørgin Nielsen, Lukas Giessing og Mathias Nielsen kom fra Danmark for å få orden i rekkene bakover. Men etter sommerpausen har NSI spilt 11 kamper. De har vunnet en av disse, det var borte mot AB. 
De har kun tatt 4 poeng på hjemmebane. 
På stillingen 0-0 hjemme mot KI velger rutinerte dansken Mathias Nielsen å ta et andre gule kort etter 40 spilte minutter, den kampen ender med 0-3 tap mot de suverene seriemesterne. Seieren kom aldri, og da den måtte komme i går (Søndag 16.10.22) tapte man 3-2 hjemme for B68. Naboklubben reddet plassen og feiret dette med bravur på naboene sin egen hjemmebane. 
(All kredit til B68 og Jakub á Borg for dette. Snuoperasjonen i Toftir skal jeg også skrive om ved en litt senere anleding) 

Man kan jo prøve å sammenlikne dette med 2009, da rykket Klaksvik ned fra Betri Deild (Ligaen hadde egt et annet navn på den tiden, men for meg er det Betri Deild som er navnet ;))
Det var også en storklubb som rykket ned og har slått voldsomt tilbake i ettertid. MEN den gang KÍ rykket ned hadde de blitt mester 9 ganger og 6 cuptitler, dette var en klubb som hadde enda mer tradisjoner enn det NSI har. 
Ja de siste drøyt 20 årene har NSI prestert ganske jevnt og blitt mellom nummer 1 og 5 siden 2005. De har dog bare vunnet et seriegull og tre cuptitler. Det er en relativt stor klubb i Færøysk målestokk, men det å slå tilbake i samme grad som KI kan jeg ikke se for meg. I 2011 ansatte KI Mikkjal Thomassen, han er der enda og er den suverent beste treneren i landet. 
Kan du se for deg NSI dra den neste store treneren opp av hatten og bygge klubb på samme måte? 
Jeg sliter med å se det for meg. 
Å rykke opp neste år tror jeg for all del at de klarer, nivået på nivå 2, er ikke så høyt av man ikke skal kunne klare det. Både IF og TB i fjor var mye svakere enn det NSI har vært i år. (TB tok 3 poeng, mens IF tok 15 poeng) Begge klubbene ser ut til å klare en umiddelbar retur til toppdivisjonen, men i toppdivisjonen nå bygges det veldig bra hos klubber som 07 Vestur, AB har noe spennende på gang dersom de klarer å finne en stamme av kvalitet i alle spillerne de henter og slipper, EB/Streymur har bygget svært godt over en lengre periode. Topplagene KI og Vikingur er allerede svært gode allerede. Kommer NSI tilbake vil de brått være typ det 7. eller 8. beste laget. Som betyr ny kamp i bunnen. 
Det er mye jobb som må gjøres i Runavik. 
Er et år i 1. Deild noe Klæmint vil være med på? En spiller med landslagsambisjoner, kan vel ikke spille på nivå 2 i hjemlig serie. 
Så det blir meget spennende å følge hva som skjer. 

NSI blir et savn i toppdivisjonen, en klubb som man føler hører hjemme i toppdivisjonen. Fotballen er brutal, og man får ofte som fortjent. Nå er det samling i bånn og et håp om å slå tilbake på første forsøk. 


Så er det over til en liten opp og nedrykksoversikt. 

Betri Deild 
Nedrykk: NSI og Skala rykker begge ned. 

1. Deild 
Opprykk: IF er allerede klar, den siste opprykksplassen står mellom TB og B71. 
Det skiller 3 poeng mellom dem, så TB trenger 1 poeng i siste kamp for en umiddelbar retur til toppdivisjonen. 
Nedrykk: Brutalt år for NSI, da også NSI 2 rykker ned sammen med 07 Vestur 2. 

2. Deild
Opprykk. Et jubelår for B68, førstelaget står i divisjonen, og B68 2 vinner 2. Deild og er klare for 1. Deild. EB/Streymur 2 rykker ned i fjor men de slår tilbake og er igjen klare for nivå 2. 
Nedrykk: Rekruttene hos 07 Vestur har ikke hatt det så lett. 07 Vestur 3 rykker ned fra 2. deild, sammen med KI 3. 

3. Deild
Opprykk fra laveste nivå går i år til Vikingur 3 og B71 2. 
Dessverre klarte ikke hverken Royn eller MB å rykke opp til nivå, om de hadde ambisjoner om det vet jeg ikke. 
Kanskje Royn egentlig, men MB er en klubb som er til for å være med egentlig. 

Det var det for denne gang. 
Ble det litt rotete? 
Vet ikke, men det vil være mange tanker rundt en klubb som NSI da de rykker ned. 
For dere i runavik som leser dette, det er nå tid for å stå sammen om veien tilbake, stå sammen for en lysere fremtid.   

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler