Vi triller terning på overgangsvinduet på Færøyene og kårer årets overgang så langt

09.02.2023, 10:54

1 kommentar

Hei og godt nyttår langt på overtid. 
Det er på tide å se frem mot sesongen 2023. 
I dagens innlegg skal jeg vurdere overgangsvinduet til de 10 klubbene i Betri Deild. 
Det har allerede vært en del overganger inn og ut fra Færøyene i år alt fra hjemvendte utenlandsproffer, til interne meget spennende overganger. 


Vi får vi vanlig Faeroyskball stil ta dette fra bunn til topp. 
Vi starter med fjorårets 3. plass i 1. Deild som er TB. 
TB avsluttet sesongen ganske svakt i fjor og vant vel ikke mer enn en av de siste 5 kampene sine. 
Et lag som rykker opp trenger forsterkninger, om ikke på nivå med fjorårets AB-interrail trenger man å forsterke seg. 
Vi har alle friskt i minne den håpløse sesongen 2021 da TB tok 3 poeng. 
Så langt i vidnuet har kun Poul Ingason blitt hentet inn. Han er det nok mange som husker som en av profilene på forhånd før 2020 sesongen. 
En forsterkning er ikke nok. Jeg har sansen for profilen som TB legger seg på, de skal satse ungt på egne spillere. 
I tillegg har TB mistet toppscoreren sin Mikkel Blaaholm som scoret 27 mål på 27 kamper er et stort tap for Gilli Rólantssons moderklubb. 
Det er dessverre ikke mulig å gi noe høyere enn terningkast 1 på TB sitt overgangsvindu. 


Fra Tvøroyri skal vi nå flytte oss nord for det vaiende hav og opp i Fulglefjorden. IF ble tilslutt seriemester i 1. Deild og sørget for en umiddelbar retur til Betri Deild. 
IF har heller ikke vært veldig aktive på overgangsmarkedet, noe de kanskje hadde hatt behov for da de i likhet med TB avsluttet sesongen ganske svakt. 
Ruben Møller Iversen er kommet in fra Danmark og er en nostalgisk signering. Han er sønn av Richard Møller Iversen som skal være et kjent trenernavn i Danmark. Det kan være en spennende signering, han kommer fra Odense og har også hatt et opphold i USA. 
Jakub Olsen er den andre signeringen til IF som returnerer til klubben etter et opphold i Skála. 
Alt i alt er det mer enn TB har gjort. IF har heller ikke mistet noen av sine spillere. Karl Løkin (AKA det store gule kortet) har forlenget kontrakten og kommer til å bidre i år også. 
Så min vurdering er et steg opp fra TB. Terningkast 2. IF må nok gjøre mer for å overleve, men de kan også ha noen spennende ungutter i bakhånd. 


AB neste. Fjorårets store snakkis før sesongen AB har igjen vært ute å forsterket seg. 
På sommeren i fjor var det vel nesten likt som på våren i fjor at det var 11 inn og 11 ut. Det holdt til overlevelse og 8. plass. Bagge forsvant tidligere enn ventet men AB kom seg over streken og kan bygge videre. 
Keeperen William Tönning kommer fra Svensk fotball og Luleå, Canaderen Aramis Kouzine kommer fra danske Thisted han er angriper som har levert på en FM save jeg hadde med B36. Football Manager tar sjelden feil, dette kan for alt vi vet være den neste Mikkel Dahl. 
Venstrebacken Sam Pollard er fra England, men har spilt mesteparten av fotball i USA og Australia. Kan være en veldig spennende signering. De tre signeringene de har gjort til nå virker for min del litt mer ryddig enn de 15 spillerne som kom før forrige sesong. Har AB skutt gullfuglen bør de være hakket bedre enn forrige sesong. 
Jeg liker mye bedre denne AB-strategien bedre enn i fjor. Så AB får terningkast 4 for overgangene så langt. 

B68 har truffet godt på de signeringene de har gjort, stort sett har de truffet siden starten av forrige sesong. Dabo, Samuelsen, Liu, Nielsen og Samba. 
Overgangene som er gjort til nå så er svært mange av de "proven Betri Deild". 
Vi tar Alex Mellemgaard først, den mangeårige kapteinen og ventrebacken til B36 bør være en kjempeforsterkning til tross for at han trappet ned fotballen i 2022 var han tilbake rundt A-laget til B36 på høsten i fjor. 
Ragnar Samuelsen har også kommet inn fra hovedstaden og var med å spille i de aller fleste kampene i fjor for B36. En anvendelig spiller som kan brukes både på back, stopper og dyp midtbane. 
Jørgin Nielsen er nestemann på listen, kommer fra naboene NSI. Startet 2022 veldig bra, ble solgt til Sverige før han kom tilbake og var med å rykke ned med NSI. Bør være en fin forsterkning. 
Jonas Warner kommer fra B71 i 1. Deild, han har spilt veldig bra de to siste sesongene for B71 og fortjener sjansen på det øverste nivå nå. 
Sistemann inn i B68 er William Klein. Kjenner lite til han, fant han ikke på Transfermarkt så her blir det bare ren spenning å se William i aksjon i 2023. 
Alt i alt er dette meget bra overganger. Nok en gang et steg opp. Terningkast 5. 

07 Vestur har sittet ganske stille i båten. Fjorårets toppscorer Mads Borchers har dratt, inn har Uros Stojanov kommet. Uros slo ikke helt til i B36 av ulike grunner, men var jo kongen av Fuglafjardar i 2020 og halve 2021. Det bør være en god forsterkning, men han er en annen spillertype enn Mads. Mads er en kvikk angriper som kan være farlig fremover i kontringspillet, Uros er en fysisk spiller som kommer i boksen på innlegg, og kan være god i oppspillsfasen. 
Den andre signeringen til 07 Vestur er Johann Joensen som kommer fra EB/Streymur. Spilte samtlige kamper i 2022 for EB/S, kjenner nivået. 
Både Uros og Johann kjenner nivået, er fine forsterkninger, men er det nok til å ta ytterligere steg? 
Det er jeg litt usikker på. Men det blir terningkast 3 på 07 Vestur. 

EB/Streymur er en klubb jeg har veldig sansen for, de har utviklet klubben godt over de siste 3-4 årene, blitt bedre og bedre. 
Nå er treneren Jakub Martin Joensen erstattet av Sigfridur Clementsen som var med å trene laget i 2008 og 2009 blant annet da EB/Streymur spilte mot Manchester City i Europa League. 
På overgangsfronten derimot har der vært nokså stille. Det har kommet inn to spillere fra Vikingur 2. Dette sier nok noe om at det ikke vil bli investert stort på Eidi i år. Rani Hansen er angriper og Bergur Poulsen er høyreback. Det kan være fine unge tilvekster i et allerede godt Betri Deild lag, men tror nok lag som AB, B68 vil ha ambisjoner om å havne over EB/Streymur i år. 
Det blir nok ikke et veldig høyt terninkast. Terningkast 2. 

Den hvite delen av Torshavn har nok ikke prestert opp mot de standardene som de selv har ambisjoner og et ønske om. I fjor hentet de inn klare forsterkninger i Michal Przybylski, Sonni Nattestad og Magnus Egilsson, allikevel ble laget svakere enn året før poengmessig. Blir en viktig sesong for B36. Inn har Silas Eydsteinsson kommet som keeper, har en del erfaring fra Betri Deild og bør være en fin utfordrer mellom stengene. 
Aron Knudsen spilte for NSI og hadde en fin sesong i 2021, 2022 ble preget av skader, men på sitt beste er dette også en god forsterkning. 
Isak Jönsson kommer fra Trelleborg, ukjent blad for meg, han er høyreist midtstopper. Svensk nivå 2-3 bør være sammenliknbart med Betri Deild, vi får se hva han kan bidra med i midtforsvaret. Sistemann inn er Taufee Skandari som skal være en teknisk offensiv spiller. 
Det er noen forsterkninger til et lag som har gode spillere på papiret men som det ikke løsner helt for. Terninkast 4. 


HB med sine overganger har vist at de virkelig mener alvor i år. Dalibor Savic og klubben har åpnet sjekkheftet og hentet inn soleklare forsterkninger. 
Landslagsback Viljormur Davidsen har kommet hjem fra mange år i Danmark og Sverige. Mikkel Dahl har returnert etter et år på Island, med seg på topp får han Mads Borchers som scoret tosifret antall mål for 07 Vestur i fjor og et en svært spennende spiller. Ungutten Samuel Chukwudi har returnert fra Union SG i Belgia og oppå det så får de Trondur Jensen tilbake fra Skade. 
Alle spillerne somhar kommet inn er for meg klare forsterkninger til både troppen og førstelaget. 
Terningkast 6. 

Vikingur er det sjeldent noe å skrive om. Hadde man sittet her for et år siden hadde det mest spennende å melde vært at Finnur Justiniussen var tilbake fra skade. I år har de skaffet seg det prospektet som er best virtuelt om ikke i virkeligheten. Poul Kallsberg kommer fra Skála, han hadde en absolutt godkjent sesong for de oransje i fjor og bør være en god utfordrer til Olaf Bardason. Noah Mneney har reist til Bryne. Alt i alt er det en 3 på terningen. Det er ikke mye inn, men det gjør de sjeldent. Hadde ingen forsvunnet ville det vært en 4er, men siden Noah har reist trekker jeg ned på 3eren. 

KI er siste lag å vurdere. I år igjen er det flere ut enn inn, men her skal jeg først og fremst skrive om tilkommerne. 
Magne Hoseth har sett til Norge for sine forsterkninger sålangt foruten om Roi Hentze som kommer fra B68. Han har på sitt beste vist seg som en god keeper i Betri Deild og har en del E-cup kamper for B36 fra tidligere. 
Markus Olsen Pettersen kommer fra Brann, en spennende keeper som fortsatt lærer. Vegard Forren kommer fra 2. divisjon og Træff, men har også bred internasjonal erfaring og hans ferdigheter er gode til tross for høy alder. Rask har Vegard aldri vært, men i en fysisk liga med mange innlegg og døballer bør Vegard være en toppspiller. 
Luc Kassi er sistemann, en spiller med drøyt 200 kamper for Stabæk, for 3-4 år siden var han nok blant Stabæks viktigste spillere, Magne Hoseth har selv uttalt at det er en risiko, men at spillere med den kvaliteten, å få de til Færøyene er ofte med risikoen. 
Den risikoen er selvsagt skadehistorikken til Kassi. 
Alt i alt er det godkjent vindu, alle signeringene er bra om de holder seg frisk. KI savner nok fortsatt et par spillere for å ha et konkuranssedyktig lag på alle fronter, så det blir terninkast 4 foreløpig. 


Avslutningsvis vil jeg kåre årets overgang til nå. 
Jeg velger å gi den til Viljormur Davidsen. 50+ landskamper og spilte fast i Allsvenskan forrige sesong. Dette er en kvalitetsspiller som spiller stort sett alt og er sjeldent skadet. 
Det er mange gode kandidater, men jeg spår et godt år for HB og for Viljormur Davidsen. 

Dette var årets første innlegg, jeg er usikker på når jeg eventuelt er tilbake med en podkast, men heldigvis har Faroebolt gjort comeback så jeg anbefaler at du går inn å følger dem for jevnlig podkast og SoMe innhold derfra. 
Ikke vær sjenert med å ta kontakt om du har spørsmål eller innspill. 

Takk og hey, Gótt kvøld 
 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler