Europafeber! Går noen lag videre?

23.06.2023, 12:10

Europafeberen skal igjen innta Færøyene. 
Dessverre ingen som skal til Norge enda, men ut av landet skal både Vikingur, KI, B36 og HB. Trekningen foregikk på både tirsdag og onsdag denne uken. 

Nå skal jeg gå gjennom hvem de skal møte, sjansene for å gå videre, og samtidig se inn i spåkulen litt. 
Forkortelser gjennom innlegget 
Q1= Kvalikrunde
CL= Champions League
UECL= Conference Leauge 

Vi får ta de beste først. KI, Klaksvik. Det er ikke å underdrive at de fikk værst mulig motstand i Q1 til Champions league. Ferencvaros  fra Ungarn, en klubb med svært rik Europeisk historie og gruppespill i Champions League så sent som i 2020, spiller jevnlig i Europa League og er generelt ganske gode. Spurte en hva han trodde styrkeforholde var mellom Ferencvarsos og Glimt, det er ikke så lett å svare på. KI trakk Glimt i fjor, røk 4-3 sammenlagt, det skal nok et mirakel til for å utrette det store. Jeg tror at KIs sjanser til å spille seg videre til Q2 i CL er 1 av 10. 
Skulle de gå videre venter vinneren av Hacken og TNS, Hacken og Per Mathias Høgmo er jo også et ganske bra lag målt mot de Færøyske, men tror KI har bedre forutsetninger for å vinne Q2. Her vil jeg si sjansene er 3 av 10. 
Dersom KI ryker ut av CL venter Q2 i UECL, her venter enten Irske Shamrock Rovers eller vinneren av CL preliminary round, de lagene er Atletic d´Escales, Tre Penne, Breidablik og Budocnost Podgorcia, de spiller en miniturnering i neste uke som bestemmer hvilke av dem som får prøve seg i Uefa Champions League Q1. Alle klubbene er rangert lavere enn KI, men både Breidablik og Budocnost kan bli sånn passe utfordrende. Men jeg gir det en total på at 7 av 10 ganger så møter vi KI igjen i UECL Q3. 
HB knuste Budocnost 6-0 sammenlagt i 2021, men KI møtte Sutjeska fra samme land i fjor å krøp videre med 1-0 sammenlagt. 

Neste ut er B36, her er det litt mindre varianter som kan skje, men i Q1 møter de Paide Linnameeskona. B36 er bedre enn i fjor, det er det ingen tvil om. Forrige sesong tok de seg videre til Q3, til tross for tøff trekning i Q1 med Borac Banja Luka fra Bosnia. I år er trekningen lettere, og B36 er blant de beste Europalagene på Færøyene og har ofte spilt seg videre. Kampene mot Paide er ingen walkover, men B36 vil være favoritter til tross for at Ragnar Klavan står å roper i Paides bakre ledd. Paide spilte seg videre to ganger i fjor, mot Dinamo Tbilisi og Ararat-Armenia, begge kampene ble vunnet etter straffer, så dette blir tette kamper. B36 har gode og dårlige erfaringer fra estisk motstand, i 2020 spilte de seg videre mot Levadia Tallin, men i 2017 tapte de et dobbeltoppgjør mot Nomme Kalju. 
Jeg rater sjansene for B36 avansement i Q1 til 7 av 10. Skulle de spille seg videre venter vinneren av kampen mellom Skhendija og Haverfordwest. Det var det beste utfallet for dem av de som var i potten. Skhendija er nok et bedre lag enn B36, i forrige utgave av UECL tok de det helt til straffer mot AIK i Q3, der de tapte 3-2. Skulle Walisiske Haverfordwest spille seg videre vil sjansene være større for avansement fra Q2, men sansynligvis vil favorittene vinne og da måler jeg B36s sjanser til 3 av 10. 

Fra Gundadalur til Gundadalur, HB fikk den værste trekningen av de 3 lagene som skal spille UECL, Irske Derry City. Irsk fotball er nok et lite hakk over Færøysk fotball, men Derrys siste år i europa har vært magre, rett ut i første hinder de siste 4 gangene de har spilt i europa. HB har det også med å skuffe litt i Europa, sjeldent spilt seg videre. I fjor rundspilte de Newtown hjemme, men vant bare 1-0, i Wales ble det tøffere og HB forsvant etter straffer. Det er ikke et umulig hinder, bikkes nok med et mål en av veiene, 5 av 10 for HB i Q1. Det er forreste første gang HB møter et irsk lag. 
HB kan ta med seg at de er ganske gode i hjemlig serie, ikke helt oppe med KI, men ganske mye bedre enn de 8 andre på generell basis. I Q2 venter KuPs fra Finland, ikke en marerittrekning, Finsk er i likhet med Irsk fotball et lite hakk over Færøysk. 
Men en høyst middels utgave av NSI klarte 0-0 borte mot Honka for 2 år siden før de tapte hjemme. HB er nok bedre nå enn NSI var da, så skulle de spille seg til Q2 skal man ikke avskrive et bittelite sjokk i den runden. I Q2 tenker jeg at 4 av 10 er greit. Ikke håpløst, men vanskelig likefullt. 

Siste lag ut er Vikingur, de har nok fått den letteste trekningen av samtlige i Q1. Dessverre er ikke Vikingur det samme som de to sesongene før. De har mistet viktige brikker i Noah Mneney og Gunnar Vatnhamar. Tenker dog fortsatt at det å tape mot lag fra Andorra er uaktuelt. Det ble fullstendig rabalder på Færøyene da HB tapte 0-1 mot Inter d´Escales i 2021. Samme lag venter Vikingur nå. Vikingur hadde full kontroll over to kamper mot Europa FC i fjor, håper og tror på noe av det samme i år da jeg mener Gibraltarsk fotball er et lite hakk over Andorra. Så til tross for at Vikingur er litt dårligere er motstanden også litt dårligere. Jeg tenker 8 av 10 til Vikingur, i fjor hadde det gjerne vært 9 av 10, men tapet av Noah og Gunnar gjør at jeg trekker litt. 
i Q2 venter skotste Hibernian. Skottene har vært på Færøyene før da de møtte NSI. Da vant de 12-5 sammenlagt. Så her er det nok en 1 av 10 med sjanser for å spille seg videre. 

Totalt sett vil jeg si det er blandede følesler for trekningen, noen overkommelige og noen umulige, men til syvende å sist vil små fotballnasjoner alltid ende opp med "umulig" motstand i hatten. 
Håper å få sett alle 4 hjemmekampene i Q1 da jeg befinner meg på Færøyene mellom 10 og 21 juli. Drømmer om selfie med Atli Gregersen, ny kaffe med Tummas Lervig, hilse på Magne Hoset, se Mikkel Dahl score og et frispark i krysset fra Magnus Egilsson. 

God sommer alle sammen. 
Skulle du befinne deg på øyene i tidsrommet 10-21 juli, ta kontakt, kanskje tar vi en kaffe eller et sauehode. 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler