Jobber du deg fremover til et bedre liv?

29.12.2019, 21:09

eller har janteloven og tanker som at du skal være fornøyd med det du har, tatt plass i deg? Alle disse tankene og overbevisningene har vært mine i alt for mange år av mitt liv. Å være fornøyd ble for meg en stagnasjon. 

 


Jeg ante ikke at jeg kunne forvente mer, først og fremst av meg selv og ikke minst FOR meg selv, men også av andre, både familie og venner. 

Jeg har fortsatt en vei å gå for å komme dit jeg vil. Hverdagen min har blitt rikere fordi mål og drømmer har tatt plass i meg og er blitt til nye drivkrefter,  motivasjon og gleder i livet mtt. 

 

 

Men viktigst av alt, jeg innså at livsstilen min og tankene mine måtte endres. Her er hvorfor. 

Jeg har blitt en voksen kvinne, gift og med barn som snart er klar for sine voksne liv.  Jeg har god utdannelse og en jobb med gode utviklingsmuligheter, både personlig og faglig. Det står ikke på det! Jeg kan velge og vrake i utfordringer så lenge jeg ikke forventer at lønna øker tilsvarende.  Jeg jobber mye og reiser en del i jobben også.  Jeg tar sjelden fri.

Jeg har gitt av meg selv og pushet meg selv, i mange år. Idag har jeg kroniske fysiske plager som følge av stress.

Coachutdannelsen min var starten på nye tanker i livet mitt. Jeg lærte mye om meg selv og mine tankemønstre. Jeg lærte å tenke målbevisst  og å visualisere hva jeg ville med livet mitt. Kort fortalt har jeg i alt for stor grad sittet på gjerdet og vært takknemlig for det som kom min vei, istedet for å være proaktiv og se meg selv i førersetet. Til eksempel:

Jeg er mangeårig lønnsmotaker. Jeg har sjelden snakket om eller gjort økonomiske investeringer utover det vanlige huskjøpet. Jeg har ikke vært spesielt opptatt av lønnsøkning og å sammenlikne min egen lønn med andres.  Ved flere lønnsforhandlinger har jeg heller ikke bedt om mer i lønn, da jeg regnet med jeg ikke fikk. Hvilken tankegang er det? 

Kanskje Janteloven.. Typ: Jeg skal ikke innbilde meg at jeg er bedre enn andre...  For slik kan man altså tenke i et ubevisst øyeblikk, inntil man kommer på bedre tanker. Men dit kom jeg altså ikke..  da.. fordi

Jeg har aldri interessert meg for det å tjene penger!  Annet enn å arbeide for livets opphold.  Jeg har brukt mye mer tid og energi på å ta utdannelse og delta på ulike kurs og sertifiseringer enn å tjene penger. Jeg har vært mer opptatt av å bruke penger, på reiser,  klær, møbler osv. Mine begreper og følgelig handlinger innen det finansielle har vært  tynne. Økonomiske investeringer har vært et ikke-tema i samvær med både familie og venner. Jeg har hatt mer tro på å levere inn enn lottokupong, enn å selv investere!!!

Jeg spør: Er det fordi jeg er kvinne? Er ikke menn mer opptatt av dette enn oss kvinner? Jeg tror det. Etter å ha lyttet til Yrja Oftedahls podcast, Powerladies, hvor Yrja intervjuer  inspirerende kvinner som utmerker seg innenfor det de holder på med, fikk jeg virkelig øynene opp for den finansielle verdenen. Yrja er opptatt av økt likestilling og å løfte frem et bredt spekter av kvinnelige rollemodeller. PowerLadies inspirerte meg voldsomt og vekket min kreativitet og motivasjon til å skape og utvikle mine entreprenørielle egenskaper og ferdigheter. Tanken om å skape min egen bedrift er født.

Det finnes så mange muligheter og læring for den som ønsker vekst og utvikling.

Jeg kan faktisk  ikke huske at det i min oppvekst har blitt snakket om begreper innenfor businessverden eller det å tjene penger, ei heller på skolen. Det er trist. Jeg vi påstå at istedet for å berømme menneskene som jobbet smart og satset med egne bedrifter,  og som tjente over gjennomsnittet,  ofte ble omtalt negativt i samfunnet rundt meg. Å anerkjenne disse menneskene for å jobbe smartere eller mer, har sittet langt inne, tror jeg. Ofte var mistenkelighet og mistro knyttet til disse personenens hensikter og konklusjoner som at de bare var ute etter penger, ble nevnt. Tanker man finner igjen i janteloven.  Et typisk eksempel på menneskenes evne til å trykke hverandre ned.

I mitt hode har det alltid dreiet seg om å skaffe seg en utdannelse slik at man kunne utføre en type jobb, være samfunnsnyttig og være fornøyd med det som ble tilbudt i lønn. Det er fint å ha en god utdannelse og en trygg jobb, ikke misforstå meg. Jeg ER takknemlig for det. Jeg vil likevel noe MER! Jeg har mer å utrette og å gi i livet mitt, og da skal janteloven og dens tanker være ute av mitt liv for alltid. Den begrenser, kort sagt!

Jeg tenker derfor større. Jeg vet hvor jeg skal fordi jeg har definert målet. Målet ser jeg klart og tydelig for meg. Jeg er i førersetet og jeg har finansiell frihet. Jeg jobber meg fremover til et bedre liv. Hva med deg? 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler