Basillen

12.12.2018, 22:15

Det er så herlig når man ser at noe vokser! Noe man har plantet selv. Et frø som i en krukke med jord. Spenningen om den kommer til å spire. Så kommer det en liten spire som titter opp ut av jorden. Noen dager senere kommer de første bladene. Dag etter dag skjer det noe. Det skjer så fort, at man lurer på hvorfor man ikke klarer å se at endringene skjer, samtidig skjer det så sakte...

Jeg begynte med noen pallekarmer der jeg satte noen jordbær. Jordbærplantene ble kjøpt på gartneri for 10kr/stk. Samtidig fikk vi lov å grave opp et lite område av huseier der jeg ville forsøke meg på noen grønnsaker. Jeg hadde absolutt ingen ambisjoner om å få til noe. Jeg ville bare prøve. Jeg husker ikke hvordan jeg kom på at jeg skulle så squash, derimot husker jeg at jeg alltid var sent ute. Det vil si at jeg sådde de første frøene mai/juni. Som gav meg noen planter. Squash har blitt min favorittgrønnsak å ha i hagen. Alltid en suksess. Utrolig givende når man får høste av grønnsakene som man har plantet selv.

Derimot har gulerøtter vært en større utfordring. Mest fordi jeg har vært så utrolig sta til at jeg har villet forkultivere de i flere år. Dette har gitt meg dårlige avlinger og veldig krokete røtter. 

Da vi kjøpte vårt hus i 2015, var jeg sta nok til å kreve at pallene med jordbærplantene skulle følge med. Samtidig ble det bygd 4 kasser som jeg skulle ha med meg til det nye huset der vi skulle sette årets squashplanter. Jeg har vært heldig. Mannen min er snekker, og han er utrolig behjelpsom til å utføre forskjellig grovarbeid som jeg trenger hjelp med underveis for å bygge mine prosjekter. Selv om jeg er sjefen i grønnsakshagen, vil han gjerne tilrettelegge for at jeg får til det jeg ønsker å prøve meg på. Imellomtiden har vi fått 2 spreke gutter. Dette gir enda en motivasjon til å ha litt grønnsaker i hagen som de kan være med å plukke og høste av. De første grønnsakene jeg har prøvde meg på er som sagt squash og gulerøtter, men også erter og salat. Tidlig merket jeg gleden av at ungene kunne være der å smake og høste av det vi hadde i hagen. Vi følte også at det er en fin erfaring for ungene å ta med seg å se hvordan grønnsaker vokser og hvor de kommer ifra.

En ting er sikkert. Når man først har fått noe til å vokse, så vil man ha mer. Prøve nye vekster, større avling. Mislykkes man med noe, har man lyst å prøve på nytt, prøve å lære av sine feil, og se om man klarer å få det til allikevel (feks jeg med mine gulerøtter:-) Utvide, utvide, utvide.

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler