Å bygge eget drivhus

15.12.2018, 21:30

4 kommentarer

Sommeren 2017 begynte vi å snakke seriøst om å bygge eget drivhus. Som jeg nevnte er Joakim snekker og han er glad i å bygge ting selv. Så derfor tenkte vi skulle bygge selv også for å holde kostnadene nede. Vi samlet på gamle vindu som vi skulle bruke til dette prosjektet. Først tenkte vi noe i størrelse på ca 8 kvadratmeter. Etterhvert ble min far også involvert da han har en del erfaring både med bygging, og har tidligere bygd eget drivhus. Derimot hadde han litt mer ambisiøse planer. Han ba oss å videreformidle hvor mange vinduer vi hadde og størrelsen på disse. Utifra disse målene ble et drivhus skissert på 18 kvadratmeter. Stort nok til å bli et lite uterom i tillegg til bare et lite drivhus til hobbygrønnsaker. I etterkant var vi veldig glad for at han kom med disse ideene. Vi ønsket et frittstående drivhus, samtidig opplevde vi det som viktig at det skulle matche huset og garasjen. Vi fortsatte med å tenke hvor vi skulle plassere denne i hagen, hvor det var gunstigst både i forhold til sol og lysforhold, men også estetisk i forhold til hus og mest praktisk i forhold til tomten. 

Det skulle også vurderes om vi skulle legge en betongplate under, eller bare sette den på pilarer. Det var mange synspunkter å få fra alle kanter og vi opplevde ikke det så enkelt helt å vite hva som var best. Til slutt ble det bestemt at vi skulle gjøre ordentlig grunnarbeid med betongplate som drivhuset skulle stå på med isolering under. Dette valgte vi fordi det allikevel var en tidligere myrtomt og telehev hadde vært et problem i området tidligere. Tegningene var klare vinteren 2018 og det var bare å vente til snøen skulle forsvinne før vi kunne begynne å grave. Akkurat 2018 viste seg å være et sent år. Endelig slo været om til vår i midten av mai. Og vi var fort ute for å fjerne snøen og få igang tiningensprosessen fortest mulig. Med en gang gresset i området begynte å tine, begynte vi å fjerne dette. Vi samlet dette bak garasjen i tilfelle vi skulle få bruk for det senere. 

Vi gjorde alt for hånd. Gravde bort blomsterjord, myrjord, leire, og røtter. Det ble ganske så mange trillebårlass med jord som vi kjørte bort. For å gjøre ting enda mer komplisert tok vi vare på den brukbare jorden som vi kjerret ned i grønnsakshagen, som vi utvidet enda en gang. Der bygde vi sammen de tre kassene vi hadde hatt stående til en stor kasse. Etter beste evne plukket vi ut alt av steiner i jorden også, da jeg helst ville ha minst mulig stein i grønnsakshagen.Også jordbærkassen ble utvidet i form av at vi fyllte den med mer jord. Resten ble kjørt på en stor haug på baksiden av huset. Det er bra at vi bor på disse nordlige breddegrader, for alt arbeidet ble gjort etter arbeidstid og i helger. 

Det var viktig å grav dypt nok til å gi plass til både duk, pukk og etterhvert betong. Vi opplevde at det samlet seg en del vann i gropen som vi gravde som hadde litt vanskelig for å renne bort. Dette kom av at det var mye leire under der vi skulle ha drivhuset. Kanskje mer for vårt eget velbefinnende gravde vi som en ekstra grop i gropen for å lede vannet bort. Og hvorfor var vi gale nok til å gjøre alt dette for hånd? Det er det mange som har lurt på. Vi tenker i etterkant at vi har nok spart en hel del kostnader med å ikke leie inn en gravemaskin for å gjøre gravejobben. I tillegg fikk vi ta vare på mye av jorden som vi da gjenbrukte andre plasser og sist men ikke minst, var vi redd for hovedstrømkabelen til huset som vi hadde forstått lå der et eller annet sted, men vi visste ikke eksakt hvor. I etterkant er vi helt overbevist over at en gravemaskin hadde gravd den av hvis de hadde gjort jobben, da kabelen gikk rett under markeringen.

Lagt duk på plass i gropen. Legg merke til den store steinen som vi gravde opp og som jeg absolutt ville ta vare på til å bruke senere i blomsterbedd.

 

Det meste av steiner som vi hadde funnet under gravingen la vi tilbake her

Deretter var det bare å fylle opp med pukk og pakke dette

En form ble bygget til betongplate og isolering lagt under. Forsterkingsarmering i formen.

 

Betongplate støpt

Neste steg var å bygge form til veggene.

Veggene støpt og rammeverket til drivhuset satt opp. Må bare legge til at også her ble alt gjort for hånd og betongen ble kjerret på plass med trillebårer med mye takk til noen gode naboer og venner som hjalp her. Betongbilen kom ikke til for å tømme betongen direktet. Men resultatet ble mer enn akseptabelt :-)

Vi valgte å legge på et tak av spesialplast som har omtrent samme U-verdi som vinduene, altså gir god isolering. Også de første vinduene fikk vi på plass denne helgen.

 

Noen uker senere fulgte resten av vinduene.

For å få satt på taket og vinduene fikk vi hjelp av min far som reiste spesiellt til oss for å hjelpe til her.

Her følger noen bilder av sluttresultatet. Vi satt inn en midlertidig dør og noen skiver i gaveln for å få det tett før vinteren.

Vi startet prosjektet i midten av mai og begynnelsen av oktober kunne vi kalle det tett. Da frosten lot vente på seg fortsatte vi med å gjøre området rundt så fint som mulig. Hengrenner ble satt på både på framsiden og baksiden. På baksiden har vi imellomtiden satt opp en mur av Asak stein. På langsiden på framsiden laget vi et blomsterbedd. Beddet startet ca 30cm fra betongveggen, der vi tenker å pynte med elvesteiner mellom mur og blomsterbedd. Beddet er avgrenset av steiner, også funnet under gravingen, fullt med jord også etter gravingen. I beddet har jeg satt noen tulipanløker og påskeliljeløker i siste liten før frosten kom. ;-) Må tro at jeg gleder meg til å se hva som kommer av de løkene til våren.....

Del artikkel:
nuet.io
Ny plattform for mobilblogging.
Sikker lagring på server i Norge.
Lag gratis bruker Tjenesten er levert av Bloggi og Borondi AS.

Relaterte artikler