Planlegge sesongen 2019

15.12.2018, 23:07

Høsten og vinteren 2018 har jeg brukt mye tid på planlegging. Aldri har jeg følt meg så giret og gledet meg så mye til vekstsesongen. Det er mye som kan planlegges hvis man bare vil :-) Jeg har planlagt hvilke vekster jeg skal ha i drivhuset, og hvordan pottene skal stå for å få mest utnytte av solen samt at vi skal ha mulighet å ha en liten benk og bord i der til å ta en kopp kaffe og nyte utsikten. Planen har blitt ganske ambisiøs.

Så har vi utvidet grønnsakshagen ytterliggere, og sannsynligvisvis siste gang. Så jeg kunne planlegge hva jeg ville ha der.

Samtidig har jeg planlagt hvilke vekster jeg skulle ha i blomsterbeddet på framsiden av drivhuset.

 

For å finne ut hvilke planter jeg ville ha i år startet jeg med å lage en liten oversikt over plass i drivhuset. Jeg kjøpte flere murdunker på biltema som jeg har satt langs kantene på drivhuset. I tillegg skal vi bygge en større kasse i det ene hjørnet der jeg ønsker å prøve meg på en drueplante. Noen planter har vært en selvfølge i listen som tomater og agurker og salat. Tidlig ble jeg fascinert av tanken over en drueplante som jeg ønsker skal vokse fra det ene bakhjørnet til motsatt hjørne i front. I tillegg ville jeg gjerne gjøre et forsøk på spinat. Jeg har gjort noen små forsøk ute tidligere, men dette har ikke fungert særlig bra, da vekstsesongen ute starter så seint her i nord og da blir fort dagene for lange for spinatplantene. Da jeg er veldig glad i brekkebønner er også dette en vekst som jeg hadde lyst å prøve. 

Resten av vekstene som nå er planlagt er mer spontane innfall enn smarte valg. På senhøsten var jeg innom plantasjen og der hadde de salg på frø. Jeg må ærlig innrømme at jeg gikk helt amok på innkjøp her. Her kjøpte jeg ulike tomatfrø, agurk,spinat, og i tillegg melonfrø, og gresskar. Dette er det jeg har tenkt å plante i murdunkene. For å piffe opp litt på gulvet utenom dette har jeg noen større potter der jeg ønsker å sette noen chiliplanter, paprika, et lite hjørne med ulike krydderplanter. Jeg fant også en citrusplante på plantasjen som jeg tok med meg hjem :-)

På utsiden av drivhuset, foran på solsiden, har jeg anlagt et blomsterbedd. Jeg kom over en liste laget av Hobbygartnerskolen med ulike blomster til norske forhold. Disse var sortert etter hvilken tid de blomstrer og i hvilken herdighetsgrad de trives. Da jeg ønsker å ha mye stauder og gjerne de som blomstrer til ulik tid i sesongen, gikk jeg utifra dette. Jeg søkte opp de ulike vekstene og laget bildekollage på dataen som jeg syntes var interessant. Jeg prøvde å finne 2-3 vekster i hver vekstperiode i sesongen og sjonglerte også litt med høyden på de ulike plantene utifra hvor de skal stå i blomsterbeddet. Jeg tenker å komme tilbake til ulike vekster i blomsterbeddet ved en senere anledning.

 

Planlegging av grønnsakshagen ute var mye enklere. Der gikk jeg mer eller mindre ut ifra de vekstene jeg har hatt tidligere og som har fungert. Dette utvider jeg litt ytterliggere, samt hvis det skulle bli noe plassoverskudd tenker jeg at jeg kan sette potet der. Potet er en vekst som er praktisk å ha, da poteter ikke er ukjent i vår kost.

Del artikkel:
nuet.io
Ny plattform for mobilblogging.
Sikker lagring på server i Norge.
Lag gratis bruker Tjenesten er levert av Bloggi og Borondi AS.

Relaterte artikler