Det umulige valget

27.05.2019, 19:39

Champions League-finalen er få dager unna. For første gang på en liten evighet ser det ut til at Pochettino kan velge blant full tropp. De tre ukene uten kamper har fått spillere som Winks og Kane på beina, og begge er høyaktuelle fra start. Dermed står Poch overfor et gedigent luksusproblem når han skal velge sine 11. Men hvem kommer han til å velge?

Lloris i mål, selvsagt. Den trenger ingen videre omtale.

Jeg blir overrasket hvis ikke Tottenham starter med en firer bak, og da virker Trippier, Vertonghen, Alderweireld og Rose ganske selvskrevne. Vertonghen trener for fullt og har selv uttalt at han er klar for kamp. At Davies eller Aurier skal få en startplass på bekostning av Trippier eller Rose virker ikke veldig sannsynlig, til tross for at Trippier har hatt en sesong langt under pari. Det er fryktelig lenge siden Aurier sist spilte en Tottenham-kamp (5. mars hjemme mot Dortmund), og det vil være et enormt sjansespill å kaste han ut i en kamp som dette. Det skjer nok ikke. Sanchez er heller ikke noe alternativ for Vertongen / Alderweireld hvis det kun skal benyttes to stoppere.

Mest sannsynlig får vi se Tottenham med to sentrale midtbanespillere, i en slags 4-2-3-1-formasjon. Sissoko er selvskreven som en av de to på midten etter det han har levert denne sesongen, mens en skadefri Winks virker like bankers ved hans side. Jeg kan egentlig ikke se at det er så mye tvil om disse to plassene, all den tid Dier og Wanyama er de eneste alternativene. Dier har spilt lite det siste halvåret og har vært svak de gangene han har fått muligheten, mens Wanyama jevnt over virker å være et stykke unna det nivået vi så av han i starten av Tottenham-trøya, selv om han har løftet seg noe i enkelte av de etter hvert ganske mange kampene han har måtte steppe inn på tampen av sesongen. Et alternativ er å skyve Christian Eriksen ned på sentral midt, men det tror jeg ikke skjer. Eriksen er best i en mer offensiv rolle, og jeg tror Tottenham kommer til å havne i store defensive problemer sentralt hvis Eriksen skal spille ved siden av Sissoko. Dele Alli kan for så vidt også være aktuelle i en dypere rolle, men her blir motargumentene mange av de samme. Sissoko og Winks kommer til å starte sentralt, noe annet vil overraske meg.

So far so good, de syv bakerste virker i utgangspunktet ganske opplagte. Det er de fire fremste plassene som nok skaper mest hodebry for Poch. Fem spillere kjemper om fire plasser. Eriksen, Alli, Son, Moura og Kane.

Hvis ikke Eriksen mot all formodning skyves ned på sentral midtbane, er han selvskreven som en av de tre bak spissen. Dermed er det i praksis fire mann som kjemper om tre plasser, for det er ikke noe spørsmålstegn rundt at Eriksen starter. Jeg har registrert at en del peker på Dele Alli som et usikkerhetsmoment. Jeg kan skjønne at hans navn kommer opp med tanke på at han har levert en sesong under pari, men jeg klarer ikke se for meg at Alli vrakes til finalen. Alli innehar en del kvaliteter som er svært viktige for dette Tottenham-laget når han får spille i sin beste posisjon og er i form, og med hele troppen tilgjengelig er det i hvert fall ingen fare for at han kommer til å bli brukt noe annet sted enn i favorittposisjonen hvis han først spiller. Dele Alli er for meg ganske bankers på finalelaget. Ikke like selvskreven som Eriksen, men jeg tror Alli starter. Dermed står vi igjen med tre mann som kjemper om to plasser: Lucas Moura, Heung-Min Son og Harry Kane.

La oss starte med Kane. Han har vært ute med skade siden starten av april, så han er uten en obligatorisk kamp på ca. syv uker når finalen sparkes i gang. Hva slags forfatning han er i vet kun den innerste krets, men rapportene sier i hvert fall at han er klar til kamp. Jeg har hele tiden vært ganske sikker på at dersom Kane selv melder seg klar, starter han. Så sterk er hans posisjon i dette laget. Jeg klarer ikke se for meg at Harry Kane sitter på et spillermøte noen timer før kampen og får beskjed om at han ikke starter, hvis han selv har meldt seg klar. Hvorvidt det faktisk er riktig å starte med Kane er en annen diskusjon. Her er meningene fryktelig delte, registrerer jeg. Noen mener det blir feil å bruke Kane fra start når han står helt uten matching siden starten av april, andre mener hans tilstedeværelse på banen og erfaring fra store kamper er så viktig for dette laget at Pochettino må ta sjansen. Uansett hva Poch velger, vil det enten vanke ris eller ros i ettertid. Starter han uten å levere, vil det komme fryktelig mange pekefingre i retning Pochettino på at dette var et feil valg. Starter han og spiller slik vi vet han kan, vil alle være fornøyde. Og skulle det bli en plass på benken fra start, uten at erstatteren leverer, vil igjen de kritiske røstene høres godt.

Isolert sett er det lett å mene at Kane bør starte hvis han er tilnærmet 100%. Utfordringen ligger i hvem som da skal vrakes av Moura og Son. Son som har vært tidvis fantastisk denne sesongen og ble kåret til Årets Spiller, Lucas Moura skjøt Tottenham nærmest egenhendig til finalen med tre mål etter pause i semifinalen borte mot Ajax.

Formkurven til Son har pekt nedover mot slutten av sesongen, og han har ikke virket like vass de siste ukene som har var i vinter. Men vi skal ikke veldig langt tilbake i tid før vi finner eksempler på hvilke ekstreme kvaliteter Sør Koreaneren har, blant annet med de to målene borte mot Manchester City i kvartfinalen. I mine øyne er Son også best når han starter kamper. Han er i mindre grad en gamechanger enn det for eksempel Lucas Moura kan være. Lucas Moura har en helt vanvittig energi i spillet, både offensivt og defensivt, som kan vise seg gull verdt å hive innpå de siste 30-35 minuttene hvis ting skulle lugge. Vi skal også huske på at det er så lang tid mellom forrige kamp og finalen at alt av form viskes litt ut. Nå handler det egentlig mest om hvem som er de 11 beste. Og Son er en av Tottenhams 11 beste fotballspillere, det er ikke mye å diskutere. Son starter nok.

Jeg sitter på ingen måte med noen fasit på dette laguttaket, det er det kun Pochettino og hans nærmeste som gjør. Men jeg tror usikkerheten hans handler om Kane vs Lucas Moura. Jeg tror en av de to kommer til å starte på benken. Etter det Moura viste i semifinale 2 er jeg fryktelig lysten på å se hva han kan utrette i mer enn kun en halvtimes tid i finalen, så jeg klarer ikke mene at han skal vrakes. Vi skal også ta med i vurderingen at presspillet til Moura er hinsides bra, og i en kamp som sannsynligvis vil foregå i et fryktelig høyt tempo, kan pressjobben og førsteforsvarsjobben til Moura høyt i banen bli viktig. Her er det muligheter for å skape gunstige brudd godt inne på Liverpools banehalvdel, og ingen er da mer i stand til å straffe et Liverpool delvis ute av balanse enn nettopp Moura og Son.

Men det er noe med Kane. Harry Kane. Han ER mye av dette Tottenham-laget, og det er noe naturstridig over det hele hvis han må sette seg på benken fra start hvis han selv mener han kan bidra på banen.

Hvis jeg tvinges til å tippe, tror jeg Moura og Son starter på topp, og at Kane kan få en innbytterrolle. Men jeg ville ikke satt mange kronene på det. Nettopp fordi det er Harry Kane vi snakker om.

Fasiten får vi i 20-tiden på lørdag.

 

Lars Peder Karset Hellerud (27.05.2019)

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler