Jack Clarke - den uslepne diamant

02.07.2019, 11:10

Jack Clarke (18) har i dag signert en kontrakt med Tottenham som binder han til klubben til 2023, men vil kommende sesong lånes tilbake til Leeds. Teksten under er skrevet av Johannes Bretteville-Jensen, som har sett de fleste Leeds-kampene denne sesongen. Han beskriver Clarke som et spennende talent, men i teksten som ble skrevet for noen dager siden mener han det kan være lurt for Clarke å lånes tilbake til Leeds, noe klubbene da også er blitt enige om i forbindelse med overgangen.

 

Trivia:

Jack Clarke tronet øverst på The Guardians "Ten Football League Teenagers To Watch in 2019", publisert 9. januar 2019.

24. mars 2019 uttalte Gary Lineker at Clarke kommer til å være en av nøkelspillerne på det engelske landslaget i årene fremover, sammen med spillere som Trent Alexander-Arnold, Phil Foden, Jadon Sancho og Callum Hudson-Odoi.

----------------------------

Jack Clarke ble for første gang inkludert i Leeds sin seniortropp mot Newport County allerede i januar 2018. Spilleren var da nylig fylt 17 år. Likevel måtte han vente til 6. oktober samme år før han skulle få sin debut på a-laget til Leeds. Han fikk de siste 20 minuttene i matchen mot Brentford, og allerede da var han på fansen sine lepper. Rykket, touchet og den deilige ureddheten var egenskaper som umiddelbart ble lagt merke til.

Han fortsatte med å ha en del innhopp utover høsten, og i romjulskampen mot Aston Villa borte fikk folk virkelig øyne opp for den hurtige kantspilleren. Han regelrett rundlurte Villa-back Ahmed Elmohamady (en spiller med 150+ kamper i Premier League) før han banket ballen i lengste hjørnet. Det var starten på en snuoperasjon som førte til 3-poeng borte mot Villa, og selv om fansen skrek etter å få se Clarke fra start, måtte de vente til 11. januar før han fikk sin første start i ligaen mot Derby. Dette var den berømte "spygate"-kampen, men for Leeds-fansen var forventningene like store til å få se Clarke fra start, som å få se Lampard sutre om spionasje og skittent spill.

Og for en kamp det skulle bli fra unge Clarke. Han startet denne kampen som høyrekant istedenfor venstrekanten han hadde blitt brukt på tidligere, og herjet regelrett med Derbys venstreback Max Lowe. Rykket, driblingene og uforutsigbarheten Clarke viste ble alt for mye for forsvaret til Derby, og han sto bak begge målene til Leeds i 2-0-seieren.

I perioden etterpå roet det seg litt ned for både Leeds og Clarke, og vårsesongen ble ikke like god som man kanskje hadde håpet, og glimtene av storhet ble stadig færre. Det ble etter hvert tydelig at Clarke ikke var fysisk klar for en meget hard liga som Championship, og han ble ofte byttet ut til pause eller kom inn i andre omgang. Etter å ha blitt bytte ut til pause borte mot Middlesbrough i starten av Februar sa det stopp for kroppen til Jack Clarke. Han kollapset på benken og hadde store pustevansker. Han ble etter hvert fraktet til sykehus, men ble skrevet ut allerede dagen etterpå.

Han var tilbake på banen for Leeds mot Sheffield United litt over en måned etter hendelsen, men klarte aldri å spille seg tilbake på laget utover våren. Han så ut som en skygge av den spilleren man hadde sett i perioden rundt nyttår. Touchet satt ikke helt lenger, fintene så mer forutsigbare ut og ureddheten var til en viss grad borte. Om dette skyldes hendelsen på Riverside Stadium, eller om han bare var sliten etter en knallhard første sesong i Championship, er ikke godt å si. Men det kan fort være en kombinasjon.

Jack Clarke har nå 25 kamper for seniorlaget til Leeds United. Fem fra start, 20 innhopp. Han er en spiller som kan bekle begge kantrollene, og har i sine yngre dager på akademiet også blitt brukt som spiss. Han er det som kalles en uslepen diamant, med et helt vanvittig råmateriale av ferdigheter. Han er meget hurtig, spesielt rykket på de første meterne er noe backene i Championship har slitt stort med. Timingen i fintene hans er også veldig god, noe som gjør det vanskelig å forutsi når han kommer til å rykke ut til enten høyre eller venstre. Likevel er det deler av spillet han er nødt til å jobbe med om han skal lykkes i Premier League.

2 mål og 2 assist - 4 målpoeng er fasit etter hans første sesong på seniornivå. Det er et snitt som må opp om han skal kunne utfordre poengplukkere som Heung Min-Son eller Christian Eriksen om plassen allerede første sesong. Han har en del kvaliteter som kan bidra til å gjøre han til en poengplukker, men da er det noen egenskaper som må utvikles hos Clarke. Spesielt innleggskvalitet og skudd er to ferdigheter som var av høyst variabel karakter i løpet av tiden hans i Leeds.

En annen ting som må utvikles er fysikken, om han skal kunne klare seg i Premier League med det første. Han kan til tider se litt veik ut, og taper en del 50/50-dueller rett og slett pga. mangel på muskler. Håper Spurs har et styrkerom unge Clarke kan benytte seg av i løpet av sommeren og høsten. En annen del av fysikken han må utvikle er utholdenheten. Han holdt ikke 90 minutter i Championship (har kun spilt 90 min én gang), og da kommer han hvert fall ikke til å holde hele kamper i Premier League, om ikke løpskapasiteten bedres.

Ting som taler for at Jack Clarke kommer til å lykkes i Tottenham:

Ekstremferdigheter. Fart og 1 mot 1 ferdigheter offensivt er kvaliteter et hvert Premier League-lag ser etter i spillere. Clarke har potensialet til å bli Premier League-backenes største mareritt.

Pochettino. Marcelo Bielsa har vært treneren til Leeds denne sesongen, og har gitt Clarke massevis av tillit på tross av variable prestasjoner. Pochettino har uttalt at Bielsa er hans største forbilde som trener, og man får håpe at tålmodighet med unge spillere, er én av egenskapene han har blitt inspirert av.

Tillit. Det Jack Clarke trenger nå for å kunne bli en skikkelig god fotballspiller er tillit. Han er som nevnt en spiller med høye fjell og dype daler, og Tottenham er en perfekt klubb å komme til i så måte. Her vil han få tillit og støtte av fansen, selv om ikke alt han gjør ute på banen vil være like spektakulært til enhver tid. Det er andre toppklubber i Premier League det vil være mye verre å prestere litt ujevnt i, uten at jeg skal nevne navn..

Ting som taler imot at Jack Clarke kommer til å lykkes i Tottenham:

Fysikken. Har dekket dette temaet tidligere, men kan gjenta det viktigste. Om du ikke klarer å spille 90 minutter med tempoet i Championship, kommer du til å få det enda tøffere i Premier League.

Målpoeng. 4 målpoeng på 25 kamper i Championship. Hvor mange vil han da klare i Premier League? Vanskelig å si, men gutten er 18 år, og har god tid til å utvikle dette, men ingen ting er sikkert i fotball.

Kvalitet. Hvor god er egentlig Jack Clarke? Han er rask og god til å drible, men vil han noen gang ha kvaliteten som trengs til å spille fast på Tottenham? Er han god nok defensivt, til å presse eller vurdere når han skal drible og når han skal sentre til en lagkamerat? Per nå er han ikke i nærheten av å være god nok for å spille fast på Tottenham, men vil han være det om 2-3 år? Umulig å si.

Oppsummering:

Dette er uten tvil en meget spennende signering. 10 millioner pund for en 18-år gammel engelskmann i et så inflatert marked kan fort vise seg å være et kupp. Samtidig er det også ting som taler for at Clarke ikke er helt klar for Premier League-fotball, og jeg tror det vil være til fordel for begge parter å låne han tilbake til en klubb i Championship sesongen 2019/20. "The sky is the limit" med ferdighetene til Clarke, og om han ikke skulle lykkes, vil ikke prislappen på 10 millioner pund være et enormt tapsprosjekt uansett.

 

Jack Clarke
Født: 23. november 2000
Høyde: 181 cm
Posisjon: Ving
Tidligere klubber: Leeds

 

(Skrevet 29. juni 2019, publisert 2. juli 2019)

 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler