Tanguy Ndombele – en Moussa Dembele 2.0

02.07.2019, 13:11

Selv om sesongen 2018 / 2019 endte med en historisk Champions League-finale, var den på mange måter et steg tilbake for Pochettino i hans Tottenham-prosjekt. Totalt 19 kamper ble tapt, og etter jul var det langt mellom de gode kampene, spesielt i hjemlig liga.

Den halve sesongen etter jul var også det halvåret Tottenham måtte klare seg helt uten Moussa Dembele. Tilfeldig? Neppe. Dembele var enorm spesielt i 2016-2017 og deler av 2018. Så god at vi egentlig skjønte hvor viktig han var for Spurs først når han ikke lenger var på banen, først grunnet alle skadene, deretter salget til Kina.

Moussa Dembele var savnet på Tottenhams midtbane i periodene da han var skadet, samt i del to av 18/19-sesongen da han befant seg i Kina. Og selv om Moussa Sissoko tok enorme steg og leverte imponerende utover i 18/19-sesongen, ble skoene etter den sterke belgieren aldri helt fylt for Tottenham som lag. Det er veldig mye pent å si om Sissoko, men selv om han fikk ut nær sagt det aller beste av seg selv fra senhøsten 2018, har han fortsatt noen mangler som fotballspiller som gjør at en midtbaneduo bestående av han selv og Winks aldri blir fullkommen. Spesielt ikke da Dier og Wanyama måtte inn og bidra. At Pochettino derfor har hatt som hovedprioritet å få på plass en Dembele-erstatter denne sommeren, en spiller med mange av de samme kvalitetene som Dembele, pluss enda flere offensive fibre, er derfor ikke overraskende. Tanguy Ndombele ble fort pekt ut som argentinerens førstevalg når han nå måtte ut og forsterke. Med trykk på "måtte". Og nå har Pochettino fått sin mann.

Og best av alt: Ndombele er ikke bare en Dembele-erstatter. Eller en Dembele-kopi. Han er en Dembele-oppgradering. Som attpåtil er så ung at han sannsynligvis kommer til å utvikle seg og bli enda bedre i årene fremover enn han er nå.

Ndombele er en spiller som har vært på radaren til Tottenham lenge. Han fikk sitt virkelige gjennombrudd denne sesongen gjennom enorme prestasjoner både i den hjemlige ligaen og i Champions League, men Tottenham-speider Steve Hitchen har fulgt 22-åringen i flere sesonger, helt siden han spilte i Amiens. Det er kanskje denne sesongen den gjennomsnittlige sofasupporter har fått øynene opp for hvor god Ndombele faktisk er, men det er lenge siden Tottenham blinket ut Ndombele som et target. Utfordringen i å hente han denne sommeren lå i at han var så god sesongen 2018 / 2019 at han var i ferd med å bevege seg opp på en spillerhylle som Tottenham ikke har kunnet hentet spillere fra i moderne tid. Først og fremst på grunn av prisnivå, men også som et resultat av beintøff konkurranse fra de aller største klubbene i Europa. Men Levy har fått seg en stige som er lengre enn han hadde tidligere, som plutselig når opp på en hylle der de virkelige gode spillerne sitter. Og med seg i sekken har han mer penger enn før, penger klubben har tjent inn gjennom blant annet gode Premier League-plasseringer, finalen i Champions League og en massiv inntektsøkning på kampdagene, i tillegg til at han har sluppet å bruke penger på nye spillere i en liten evighet. Og rett under Levy kommer også Pochettino opp stigen og vinker. Det er en manager mange spillere har lyst til å ta følge med, jobbe under og lære av. Så sterk har argentinerens posisjon blitt.

Det er ikke bare Dembele / Ndombele-navnene som minner om hverandre. Som spillertyper er det også mange likheter, og mange Tottenham-fans omtaler allerede Ndombele som en Dembele-erstatter. Eller mer optimistisk; en Dembele-oppgradering. «Dembele 2.0». Men basert på det jeg selv har sett av franskmannen, og det jeg har hørt og lest av dem som har sett han veldig mye, innehar vår nye midtbanemotor også kvaliteter som gjør han til en enda mer fullkommen midtbanespiller enn det Dembele var, spesielt når det kommer til det som skjer på den fremste tredelen på banen, sluttprodukt og det å være en «sjanseskaper».

Ndombele er en typisk box to box-player med enorm løpskapasitet og god fysikk. Han har en voldsom akselerasjon, er en meget god dribler, kan ta med seg ball gjennom ledd og sette opp lagkamerater. Han er sterk i kroppen og har god balanse, som gjør at han evner å holde motstander på armlengdes avstand når han har ballen, slik vi husker Dembele fra tiden i Tottenham-drakta. Han er også en meget god pasningsspiller og har nok et enda bredere pasningsregister på den fremste tredelen enn det Dembele hadde. Noe av ankerpunktet mot Dembele var at han for sjeldent sto bak målpoeng i form av scoringer og målgivende, og at han ofte ble liggende for dypt i banen. Her kan vi sannsynligvis forvente mer av Ndombele, han er i større grad en playmaker som også evner å involvere seg høyere i banen enn det Dembele pleide å gjøre, og se muligheter for fremoverpasninger, gjennombruddspasninger og kreative valg med ball som kan åpne mer opp enn det Dembele gjorde. Den største forskjellen på Dembele og Ndombele ligger nettopp der, for mens Dembele hovedsaklig var involvert dypere i banen og kanskje litt for ofte valgte pasningsalternativer på tvers, er Ndombele mer fremoverrettet og oftere involvert på den fremste tredelen av banen og med pasninger i lengderetningen. I tillegg er vår nye midtbanemann meget sterk defensivt, slik også Dembele var, så her har Spurs også fått en god ballvinner som en del av pakka.

Kort fortalt: En bevegelig, dynamisk kraftpakke av en toveis-spiller som passer inn i et lag som har ballen mest i over 90% av kampene i løpet av en Premier League-sesong. En spiller med gode pasningsferdigheter som er trygg med ballen og som kan bidra både i det offensive og det defensive. En løpssterk spiller som dekker mye rom, kan passere motstander med ballen i beina og som evner å holde motstander på armlengdes avstand når han selv eier ballen. Og en god ballvinner som passer inn i Pochettinos filosofi med høyt press, med sin duellkraft, forflytningsevne og råsterke fysikk som vil plage vettet av motstanderen når de har ballen.

Noen tall:

Denne sesongen hadde Ndombele i snitt 2,7 taklinger per kamp. Til sammenligning hadde Wanyama et snitt på 2,3, Dier hadde 1,5, Sissoko 1,4 og Winks 1,2. Med ballen traff Ndombele på 89,1% av pasningene sine, rett bak Harry Winks, som endte på 91,8%. Sissoko endte på 86,7%, Dier 84,9% og Wanyama 81%. Ndombele skapte 1,6 sjanser i snitt per kamp (som resulterte i syv målgivende pasninger). Dette er langt foran Tottenhams nåværende sentrale midtbanespillere, der Sissoko skapte 1,0 sjanser i snitt per kamp (3 assists), mens Dier, Wanyama og Winks alle havnet under 0,5 skapte sjanser per kamp og ingen målgivende. (Kilde: Tom Rawcliffe, planetfootball.com)

Det er liten tvil om at Tottenham her har hentet en spiller som kan løfte laget voldsomt, i en posisjon der det var helt avgjørende å få på plass en spiller som kan gå rett inn på laget. Så vil spørsmålet alltid være om han tar ligaen, om han evner å tilpasse seg og om Pochettino og Tottenham klarer å få det beste ut av han. Men mannen er ung, forutsetningene er gode og han kommer til å bli bare bedre. Gi han litt tid og ikke døm han etter de første par månedene i Premier League, jeg er ganske sikker på at han kommer til å vokse seg stadig bedre utover sesongen når han blir kjent med filosofi, lagkamerater og liga.

For Tottenham per nå var nok dette det beste de kunne hentet i sommer. Han var sannsynligvis Pochettinos førstevalg, og jeg sitter med en følelse av at Poch nærmest krevde å få franskmannen til Nord-London for å bli værende. «Tottenham må opptre som en storklubb», har Pochettino selv uttalt. Da passer det bra å få på plass en av de store juvelene i europeisk fotball, en spiller klubber som blant andre Juventus, Real Madrid, Paris SG, Manchester United og Manchester City har vært linket til i løpet av det siste året.

At han helt tydelig ønsket å gå til Spurs, viser at klubben er i ferd med å få en sterk posisjon i europeisk klubbfotball. Og at klubben nå endelig mener alvor også med den sportslige satsningen. Med nytt stadion og nytt treningsanlegg, og en klubb som generelt sett driftes meget bra, skal Levy ha mye ros for hvordan Tottenham har vokst som klubb de siste årene. Spørsmålet nå har vært om Levy vil bruke de økonomiske musklene som kreves for å ta tak i videre utvikling også av det sportslige, slik at Tottenham i årene fremover kan kjempe i toppen av Premier League, nærme seg topp 2-lagene og oppleve flere Champions League-eventyr. Med Ndombele på plass kan vi legge vekk spørsmålet om Levys sportslige ambisjonsnivå for sitt Tottenham. Denne signeringen var det beste svaret Levy kunne gi til alle dem som lurte. Og tvilte.

Å hente nye spillere er alltid et sjansespill. Å hente nye spillere fra en annen liga enda mer. Og Tottenham-fansen har dessverre sett altfor mange middelmådigheter bli flydd inn fra Frankrike i årenes løp. Men akkurat her tror jeg Tottenham har skutt gullfuglen.

Så får vi håpe Ndombele gir laget det løftet vi både tror og håper han vil gjøre.

Signeringen har i hvert fall gitt Tottenham-fansen troen på at klubben nå har ambisjoner om å kjempe blant de aller største. Og Pocehttino den bekreftelsen han trengte på at han har ledelsen 100% bak seg, med det samme høye ambisjonsnivået som han selv har.

Når vi tenker på hvor mye Pochettino har fått ut av Tottenham med begrensede midler sammenlignet med de klubbene vi ønsker / forventer å ha bak oss på tabellen, er det lov til å bli litt euforisk hvis klubben nå har tenkt å gi argentineren de spillerne han virkelig ønsker seg.

Tanguy Ndombele
Født: 28. desember 1996
Høyde: 181 cm
Posisjon: Sentral midtbane
Klubber: Amiens (2014-2017), Lyon (2017-2019)
Landskamper: Fire for Frankrike, 11 for Frankrike U 21.

 

Skrevet av Lars Peder Karset Hellerud (02.07.2019)

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler