Christian Eriksen - de fire mulige scenarioene

10.07.2019, 19:25

Christian Eriksen har vært uvurderlig for Tottenham helt siden han kom til klubben fra Ajax i 2013. I denne perioden har Spurs stabilisert seg som en topp 4-klubb, og jeg overdriver ikke hvis jeg sier at Christian Eriksen har vært en av de aller viktigste spillerne i den prosessen. Kanskje den viktigste, sammen med Harry Kane.

Eriksen er 27 år gammel og har mange gode år foran seg på fotballbanen. Kontrakten hans går ut neste sommer, men sportslig sett er det fullt forsvarlig å gi han en ny langtidskontrakt med Spurs. Men per nå virker det ikke veldig sannsynlig at Eriksen forlenger med Spurs. De signalene Eriksen har sendt ut, er nemlig at han ønsker seg nye utfordringer. Han ønsker seg til en enda større klubb, og Real Madrid synes å være drømmen. Selv Tottenham-fansen har vel stort sett forståelse for dette, selv om vi selv har en evig troskap til klubben vår. At fotballspilleren Christian Eriksen ønsker nye utfordringer i form av å spille for en av verdens aller største klubber må vi bare respektere. De fleste har vel også en forståelse.

Tottenham ønsker selvsagt å beholde Eriksen, og dansken er flere ganger tilbudt ny kontrakt. Foreløpig uten resultat, men det virker ikke som at Levy og co. har gitt seg helt ennå. Og akkurat der ligger i mine øyne en av klubbens aller største utfordringer akkurat nå. Tottenham vet ikke om Christian Eriksen spiller i Tottenham-drakta når ligaen sparkes i gang i august. De vet ikke om de skal planlegge en ny sesong med eller uten dansken. De vet ikke om Eriksen må erstattes. Og jobben med å sirkle inn mulige erstattere er ikke veldig enkel når de ikke engang vet om dansken blir eller drar.

Det er ikke mange klubber som er interessante for Eriksen. Real Madrid synes å være hans klare førstevalg, men de har ikke virket like gira som Eriksen sikkert håpet på selv. Real Madrid har allerede vært svært aktive på overgangsmarkedet i sommer, blant annet med kjøpet av Hazard, og det ryktes at de også ønsker seg Pogba. Og selv om Real Madrid er desperate etter å bygge opp et lag som igjen kan vinne La Liga og Champions League, vil det på et eller annet tidspunkt være brukt nok penger på spillerkjøp der også i sommer. Hvorvidt de ender med å hente Pogba er foreløpig uvisst, men kommer han, kan Eriksen fort bli overflødig. Dropper de Pogba, er nok Eriksen langt mer aktuell. Både Levy og Eriksen følger nok nøye med på situasjonen rundt Pogba i disse dager.

Akkurat nå er det fire mulige scenarioer vedrørende Eriksen:

1: Han signerer ny (lang) kontrakt med Tottenham.

2: Han signerer ikke ny kontrakt, men blir ikke solgt i sommer og blir følgelig i Tottenham én sesong til. Neste sommer forlater han klubben gratis.

3: Han blir solgt i løpet av kort tid (1-2 uker)

4: Han blir solgt rett før deadline day.

Hvilke av disse alternativene er best for Tottenham?

Skulle Eriksen forandre mening, signere ny kontrakt og bli værende i Spurs, er dette en løsning Tottenham-fansen bør være fornøyde med. Ja da, han har uttalt tidligere i sommer at han vil bort, men skulle han endre mening og finne ut at han ønsker å være en del av det som synes å være en økt sportslig satsning, klarer jeg ikke å kutte hånda hans. Eriksen har vært superprofesjonell i alle de seks sesongene han har vært i Spurs, og skulle han først bestemme seg for å bli, er jeg sikker på at dansken kommer til å fortsette å levere.

Det andre alternativet, der Eriksen spiller én sesong til i Tottenham og forlater klubben gratis neste sommer, er i mine øyne en dårlig løsning for Tottenham. Det eneste positive vil da være at vi får se Eriksen i Tottenham-drakten en sesong til, men bakdelene er mange. For det første forsvinner Eriksen da gratis neste sommer. Det vil være fryktelig bittert med tanke på de 5-600 millionene de sannsynligvis kan få i sommer, til tross for at han har kun ett år igjen av kontrakten. Selv i dagens inflaterte fotballmarked er det mye penger, penger som hadde kommet godt med i jakten på en erstatter de kan ha glede av i mange år fremover. Og selv om Eriksen virker superprofesjonell, er jeg slett ikke sikker på at vi får se den beste utgaven av dansken hvis han skal spille på utgående kontrakt. Jeg er stor fan av Eriksen, men i perioder av forrige sesong syns jeg pilen var noe nedadgående. Selv om han endte på et solid antall målpoeng, leverte han mer ujevnt enn han har gjort tidligere, selv om årsaken selvsagt er sammensatt. Hele laget leverte jo strengt tatt under pari i litt for mange kamper. Men det er vel uansett grunn til å frykte at den samme tendensen vil vise seg også kommende sesong, hvis han spiller på utgående kontrakt og uansett vet at han skal videre neste sommer. Spillere på utgående kontrakt leverer sjeldent sin beste sesong. De er bare mennesker de også. Det er fort gjort at hodet er litt andre steder.

Alternativ tre er at han blir solgt i løpet av kort tid. Da tenker jeg i løpet av et par uker. Dette virker akkurat nå som den beste løsningen for alle parter. Eriksen kommer seg videre slik han har uttalt at han ønsker, Tottenham sitter igjen med mye penger og klubben får tid på seg til å hente inn en fullgod erstatter. Vinn-vinn for alle parter.

Det siste alternativet er at en overgang drøyer til rett før overgangsvinduet stenger. Dette er et alternativ jeg frykter, og helt utenkelig er det vel heller ikke. Rent økonomisk vil nok ikke en sen overgang ha så fryktelig mye å si kontra et snarlig salg, men jakten på en erstatter kan fort bli veldig mye vanskeligere. Mye av årsaken til at Ndombele havnet i Spurs skal være at blant andre Juventus trengte mer tid. Her fikk Tottenham faktisk betalt for handlingskraft, for en gangs skyld. Det er på ingen måte utenkelig at de spillerne Tottenham ser for seg som Eriksen-erstatter allerede har funnet seg en annen klubb hvis Tottenham må ut på siste liten-shopping. Resultatet kan da bli at klubben enten må ned på 3. eller 4. valget, eller ikke finner noen i det hele tatt. Begge disse scenarioene vil være uheldige for Tottenham rent sportslig.

Det eneste vi kan håpe på er Eriksen skriver navnet sitt på et eller annet papir så fort som mulig. Enten for Tottenham, eller for en annen klubb. Da vet i hvert fall Levy og Pochettino hva de har, eventuelt ikke har, og de får muligheten til å planlegge deretter. At han forsvinner rett før seriestart eller blir værende en sesong til på utgående kontrakt og drar gratis neste sommer, er de dårligste alternativene for Spurs, slik jeg ser det.

Skrekken er at dette drøyer, drøyer og drøyer. Og at han ender opp med å dra rett før seriestart og Deadline Day. Slik at Tottenham må ut på shopping i siste liten.

Da finner man sjelden gull.

Eller får ikke erstattet han i det hele tatt.

Da er Tottenham fryktelig svekket.

(Skrevet av Lars Peder Karset Hellerud, 10. juli 2019)

Del artikkel:

BloggiShop

Relaterte artikler