Halvveis i overgangsvinduet - hva nå?

20.07.2019, 11:58

Sommerens overgangsvindu er omtrent halvveis. Her er mine tanker om det som har skjedd til nå, hva vi kan håpe på for resten av sommeren og hva som er realistisk å forvente.

Keeper:

Her er det ikke så mye å si. Lloris og Gazzaniga utgjør et av Premier Leagues aller beste keeperpar. Her skjer det nok ikke noe.

Høyreback:

Hvor skal jeg starte? Dette er kanskje den posisjonen som diskuteres oftest i sosiale medier. Tottenham hadde en utfordring på den posisjonen forrige sesong, med Trippier som aldri fant formen. Nå er Trippier solgt, og Tottenham sitter igjen med Aurier og Walker-Peters som rene høyrebacker. De to spillerne som ikke ble vurdert gode nok forrige sesong, til tross for at Trippier underpresterte. I tillegg virker Foyth høyaktuell for spill i den posisjonen, han ligger nok bedre an til spilletid der enn som stopper. Dersom Tottenham skal kjøpe en ny høyreback, må det være en som er klart bedre enn de som allerede er der, og som vil gå rett inn på laget. Å kjøpe en som er ment som cover virker unødvendig, klubben har jo allerede strengt tatt tre høyre back-covere, så får vi se hvem av dem som ender opp som førstevalg. Personlig har jeg troen på Foyth, jeg syns han var positiv for Argentina i sommer og han viste prov på noe lovende da han spilte litt i den posisjonen forrige sesong. Han er ung og kommer bare til å bli bedre og bedre. Mitt tips er at det ikke kjøpes en ny høyreback i sommer, og at Foyth og Aurier begge kommer til å få bra med kamper i den posisjonen. Det er lett å argumentere for at det bør kjøpes en ny høyreback, men Tottenham kommer nok ikke til å kjøpe 5-6 spillere denne sommeren, og de er nødt til å prioritere hvilke posisjoner som er viktigst. For all del, jeg takker gjerne ja til en knallgod høyreback som kan gå rett inn på laget og gjøre en kjempejobb, men akkurat nå mener jeg det er mer prekært å forsterke venstrebackplassen. Og å få på plass Lo Celso, noe jeg kommer inn på senere i teksten.

Venstreback:

Her er det også en del å ta tak i. Rose ble ikke med til Asia, og det er vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at han er på vei bort. Dermed står Tottenham igjen med kun Ben Davies som ren venstreback foran kommende sesong. Det er syltynt. Personlig mener jeg at Davies ikke er god nok til å være et førstevalg på venstrebacken, men han kan fort bli det kommende sesong. Det mest sannsynlige som vil skje rundt den posisjonen er at Sessegnon hentes fra Fulham. Jeg syns det er et spennende kjøp, men det blir feil å forvente at han skal gå inn og løfte venstrebackposisjonen vår til nye høyder fra første sesong. Sannsynligvis blir Davies førstevalget fra starten av sesongen, mens Sessegnon blir en rotasjonsspiller som får enkelte kamper i den posisjonen, men også en del spilletid lenger frem i banen. Kanskje ingen ideell løsning på kort sikt, og Tottenham vil nok ikke være særlig forsterket på venstrebacken i 19/20-sesongen sammenlignet med forrige sesong, men her tror jeg Pochettino tenker litt lenger frem i tid enn kun kommende sesong, og ønsker å bruke 19/20-sesongen til å forberede Sessegnon på en tilværelse som klubbens fremtidige venstreback. Sånn sett er det vanskelig å se for seg at klubben vil svi av 4-500 millioner på en annen venstreback i sommer, i tillegg til å hente Sessegnon. Det er uansett Sessegnon som snart skal ha den plassen – i lang tid fremover. Så får vi smøre oss med litt Davies-tålmodighet enn så lenge.

Midtstopper:

Her er det mye som faller på hva som skjer med Alderweireld. Forsvinner han, må en ny stopper inn. Blir Toby værende, er det greit som det er. Det synes å være så enkelt som det. Personlig håper jeg Toby blir, selv om det skulle medføre at han går gratis neste sommer. Så viktig er han for dette laget, og det er vanskelig å erstatte han for de 25 millionene de får ved et eventuelt salg.

Sentral midtbane:

Med Ndombele på plass, har Tottenham tre meget gode spillere i den posisjonen, der de forrige sesong spilte med to samtidig. Ndombele, Sissoko og Winks utgjør en strålende trio med komplementære ferdigheter, så her er Tottenham godt rustet. I tillegg har de Dier i bakhånd, og foreløpig også Wanyama. Pluss Skipp, selv om veien til spilletid virker lang for han. Forhåpentligvis får de solgt Wanyama, i så fall syns jeg det er greit at Skipp ikke lånes ut.

Offensiv midtbane:

Her handler mye om Christian Eriksen. Og følgelig Lo Celso.

Det verste som kan skje her er at Eriksen forsvinner, og at de ikke får tak i Lo Celso.

En ok løsning er at Eriksen forsvinner og Lo Celso kommer.

Drømmen, det som virkelig vil gi meg troen på at noe stort kan være på gang, er hvis de får Eriksen til å bli (forlenge kontrakten), mens de også får tak i Lo Celso.

La meg forklare:

Christian Eriksen har vært i Tottenham i seks sesonger, og det er nesten umulig å beskrive med ord hvor god og viktig han har vært, og fortsatt er, for dette laget. Kanskje var ikke forrige sesong hans beste i Spurs-drakta, men han vartet likevel opp med et imponerende antall målpoeng og viste hvor uendelig viktig kvalitetene hans er i en tropp der det ellers har manglet en del kreativitet i midtbaneleddet. Med ett år igjen av kontrakten, og foreløpig ingen forlengelse på plass, er usikkerheten rundt dansken stor. Ingen vet hvor han spiller fra høsten av, han vet det vel knapt selv.

En del supportere har gjennom sosiale medier ytret at Lo Celso kan gjøre en vel så bra jobb som Eriksen, og at det derfor vil være greit nok hvis dansken drar. Joda, Lo Celso kommer fra en kanonsesong med Betis i La Liga, men det finnes ingen garantier for at han vil slå til i Tottenham. I hvert fall ikke fra dag én. Det er mye som skal klaffe for at en spiller tar nivået i ny klubb, i en ny liga med helt nye lagkamerater. Selvsagt kan det fungere, men man vet aldri. Det ligger utvilsomt en usikkerhet der. Dyre kjøp er alltid et sjansespill. Og man er litt avhengige av at de slår til, for det er naturligvis ikke penger til å gjøre så mange av dem.

I Christian Eriksen vet Tottenham at de har en spiller som er blant ligaens aller, aller beste i sin rolle. Han er 27 år, og skal sånn sett være i en alder der han er på sitt beste, og det er ingen grunn til å tro noe annet enn at han vil fortsette å levere på det samme høye nivået i årene fremover hvis han blir værende. Christian Eriksen er pur klasse, det trenger man ikke sette et spørsmålstegn bak. Derfor håper jeg mer enn noe annet at Tottenham denne sommeren klarer å komme til enighet med dansken om en ny kontrakt, slik at han blir i Nord-London også de neste sesongene. Da er de garantert en spiller som vil levere. Ikke bare kanskje, og ikke bare etter hvert. Men fra første serierunde i august. Det har han nemlig gjort seks år på rad allerede.

Jeg har fryktelig lyst til å se Lo Celso i Tottenham-drakten, ikke la det være noen tvil om det. Han er ung, og det han har vist er så lovende at jeg har god tro på at han kan ta nivået også i Premier League, for Tottenham. Men jeg tror det ville vært et sjansespill å forvente at han kan overta stafettpinnen fra Eriksen som lagets nye hovmester fra dag én. Min drøm er derfor at Eriksen blir OG at Lo Celso hentes inn, så kan Lo Celso få bedre tid til å tilpasse seg og langt mindre press på skuldrene sine, samtidig som Eriksen endelig har en spiller som kan avlaste han. En slik spiller hadde nemlig ikke Tottenham forrige sesong, da måtte Eriksen spille omtrent uansett, og noe av forklaringen på de litt mer ujevne prestasjonene enn tidligere ligger nok kanskje i at han ble utsatt for en slags rovdrift. Spesielt mot slutten av sesongen tror jeg vi får se en helt annen Eriksen hvis Pochettino har hatt muligheten til å hvile han litt gjennom høsten og vinteren.

Jeg har ikke tilgang til Tottenhams nettbank. Jeg vet ikke hvor mye penger de har, og jeg vet ikke hvor mye de planlegger å bruke. Kanskje er det sånn at Eriksen MÅ selges for at Lo Celso kan kjøpes inn, i så fall er det bare å akseptere det. Og krysse fingrene og håpe at Lo Celso slår til. Men dersom klubben har råd til å beholde Eriksen og i tillegg hente inn en offensiv midtbanespiller (Lo Celso) som kan gjøre laget mindre avhengige av dansken enn det de har vært spesielt mot lavtliggende lag de skal forsøke å låse opp, tror jeg dette vil løfte laget ganske kraftig. Når de da i tillegg har fått inn Ndombele, en spiller som kommer til å bidra med mye mere kreativitet, gjennombruddskraft og kvaliteter på den fremste tredelen av banen enn de sentrale midtbanespillerne klubben har fra før, blir summen at Tottenham er fryktelig forsterket spesielt i de typer kampene som handler om å låse opp lavtliggende lag som møter opp til kamp med en innstilling om at 0-0 og ett poeng vil være fantastisk bra. Og akkurat de kampene er det faktisk ganske mange av i løpet av en sesong for Tottenhams del. Og laget har tradisjonelt slitt i akkurat slike kamper. De har vært altfor avhengige av Eriksen, og sett for mye etter han når det må «skje» noe. Dette har tidvis gjort dem i overkant forutsigbare. I kamper der Eriksen er blitt tatt ut av kampen eller levert et stykke unna sitt beste, har det ikke vært veldig mange andre som kan dra frem nøkkelen.

Spiss:

Lite å si her, egentlig. Pochettino foretrekker å spille med kun én ren spiss, og da vil Kane alltid være et soleklart førstevalg. Son og Moura kan vikariere / avlaste. Det snakkes om at Llorente muligens forlenger, det er en grei løsning, syns jeg. En helt annen spisstype enn de andre, og vi så nytten av det i en del kamper forrige sesong, senest i bortekampen mot Ajax. Skal det hentes inn noe her, må det være en ung og lovende spiss som er inneforstått med å leve i skyggen av Kane en stund fremover, men som kan utvikle seg over tid.

Konklusjon:

Pengekassa til Tottenham er ikke bunnløs. De står helt sikkert overfor noen valg akkurat nå, der de må velge hvilke lagdeler som skal prioriteres med tanke på forsterkninger. Signaler tyder på at de dropper å kjøpe en ny høyreback, så får det bli opp til Aurier, Foyth og Walker-Peters å vise at de er gode nok og gripe muligheten. Dersom Rose forsvinner, kommer det nok inn en venstreback, for der har de i praksis kun Davies. Sessegnon virker sannsynlig.

Lo Celso synes å ha et ønske om å spille i Spurs, og Tottenham virker gira på å hente han. Så får vi se om et eventuelt kjøp av han avhenger av hva som skjer med Eriksen. Tottenham kommer ikke til å kjøpe 5-6 spillere denne sommeren. Ndombele er på plass, det er bra. Dersom de henter Lo Celso og Sessegnon også, og klarer det kunststykket å få Eriksen til å forlenge, mener jeg dette har vært et meget bra vindu og at laget er kraftig forsterket fra forrige sesong. Spesielt når det kommer til kreativitet. Låse opp lag som ligger dypt. Åpne opp Brighton-, Burnley- og Newcastle-forsvaret. Det er slike kamper det er flest av. Tottenham har ballen mest i nær sagt hver eneste Premier League-kamp de spiller, og de opplever i mange av disse kampene å møte lag som frivillig eller ufrivillig blir veldig dype. Det er faktisk her, ved å vinne den type kamper, det er flest poeng å hente i løpet av en sesong. Og det er egentlig her Tottenham har hatt de største utfordringene de siste årene.

Skrevet av Lars Peder Karset Hellerud (20.07.2019)

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler