- En fantastisk signering

08.08.2019, 18:39

Etter at Tanguy Ndombele ble hentet tidligere i sommer, har det knapt gått en dag uten at Giovani Lo Celso er blitt linket til Tottenham. På overgangsvinduets siste dag ble han endelig klar, og nå kan Tottenham-fansen se frem til å se 23-åringen i den liljehvite drakta i årene fremover.

Men hvem er egentlig denne Lo Celso? Jeg har fått to personer som ser mer spansk fotball enn de fleste andre her i Norge til å skrive hver sin tekst om Tottenhams nykommer.

 

Skrevet av Shayan Jalilian:

Tottenham leverte meget bra forrige sesong, og spilte seg mot alle odds til en Champions League-finale og 4. plass i Premier League. Det var det ikke mange som hadde trodd i forkant av den sesongen, da Spurs var det eneste av de seks store i England som ikke hadde fått på plass noen forsterkninger. Deres prestasjoner skal Mauricio Pochettino ha en veldig stor del av æren for, men så er det jo faktisk sånn at selv en trener av hans kaliber er avhengig av noen forsterkninger. Og akkurat dét har han faktisk fått av Daniel Levy i forkant av årets sesong. Inn kom først Tanguy Ndombele, og det har heller ikke vært noen hemmelighet at London-klubben har jaktet Lo Celso i ganske lang tid. Landsmannen til Pochettino var ikke i gårsdagens Betis-tropp, og for noen timer siden kunne troverdige Fabrizio Romano melde at argentineren har landet i England for å sluttføre overgangen til Tottenham. Dette er i mine øyne en fantastisk signering av Tottenham, men før vi går inn på mine tanker om spilleren tar vi først en titt på karrieren hans hittil.

Karrieren hittil:

Den briljante midtbanespilleren startet naturligvis karrieren sin i Argentina. Han er et Rosario Central-produkt og sluttet seg til deres akademi i 2010. Der gikk han gradene, og fem år senere skulle han få sin profesjonelle debut i en seriekamp mot Vélez Sarsfield som endte med 0-0 og uavgjort. Allerede i hans første sesong hadde argentineren begynt å tiltrekke seg oppmerksomhet fra flere store klubber i Europa, og spesielt PSG var tidlig frempå med å vise sin interesse for midtbanespilleren. Allerede et år etter at han fikk sin debut for Rosario Central, ble han signert av de franske gigantene for en sum på rundt 9 millioner Euro. PSG ville dog ikke hente han inn med en gang, og godtok at han kunne bli lånt ut i seks måneder til klubben de hadde hentet han fra. Etter 45 kamper, tre scoringer og elleve målgivende pasninger i Argentina, tok han i januar 2017 turen til glamorøse Paris.

Det første halvåret i Paris var først og fremst en tid der han skulle bli kjent med kulturen, og finne seg til rette i sin nye klubb sammen med nye lagkamerater. Han fikk kun fire seriekamper, men jobbet hardt og i 2017/2018-sesongen skulle han for alvor få sitt gjennombrudd i Paris. Under Unai Emery spilte han en viktig rolle i laget, og fikk spille ved siden av sitt store idol og tidligere Rosario-spiller, Angel Di Maria. Han 54 kamper, seks mål og ni målgivende pasninger før Thomas Tuchel kom inn som ny hovedtrener og bestemte seg for at argentineren skulle lånes ut.

Real Betis ble hans nye arbeidsgiver, og den spanske storklubben hadde også sikret seg et opsjon på kjøp dersom han skulle imponere. Det gjorde han mildt sagt også, og flere vil mene at han var en av LaLigas beste midtbanespillere forrige sesong. Han utgjorde en fantastisk duo med Sergio Canales, og viste også hva som bor i han med tanke på målpoeng. Lo Celso endte sesongen med ni mål og fem målgivende pasninger i LaLiga, og i tillegg noterte han seg for fem scoringer på syv kamper i Europa League. Det er fantastiske tall av en midtbanespiller som spilte på et varierende Real Betis-lag. Han imponerte og det endte med at kjøpsopsjonen ble innfridd, men slik det ser ut nå, så har han til tross for det spilt sin siste kamp på spansk jord for denne gang.

Spillertype:

Så er det store spørsmålet for mange som ikke har fulgt denne spilleren i LaLiga: Hvilken spiller får egentlig Tottenham? Er han verdt pengene, og har Tottenham gjort et klokt kjøp?

Svaret på det er et klinkende klart ja fra meg. Lo Celso er egentlig i mine øyne en spiller som kan ligne litt på Christian Eriksen, men jeg synes at potensialet hans er enda høyere og at han virkelig kan bli en av verdens beste midtbanespiller med riktig utvikling. Han er veldig begavet teknisk, god til å spille av press, veldig god venstrefot og har med årene for alvor utviklet et øye for mål. Han har en veldig god nærteknikk, som gjør at han lett får seg ut av trange rom og samtidig har han en veldig stor motor og jobber utrettelig hele kampen. Han er med andre ord en ekte Pochettino-signering. Han har alt det man ser etter i en moderne midtbanespiller, og det beste med han er kanskje det faktum at han kan bekle flere posisjoner. Han kan spille i den dype midtbane-posisjonen og han kan være en del av en midtbane-toer eller treer. For en som elsker LaLiga, så hadde det uten tvil vært spennende å følge han denne sesongen sammen med spillere som Canales, Carvalho, Guardado og ikke minst Nabil Fekir, men jeg mener dette er en riktig overgang. Han tar steget opp til en klubb som kjemper høyt oppe i Premier League-tabellen og som i tillegg har vist at de kan hamle opp med hvem som helst i Champions League. Dersom Pochettino kan få det beste ut av argentineren, er jeg overbevist om at Tottenham faktis har gjort et av vinduets aller, aller beste signeringer. For så god er faktisk Lo Celso.

 

Skrevet av Alexander Larsen:

Lo Celso kom til Real Betis i forkant av 18/19-sesongen på lån fra PSG (med opsjon på 22 millioner euro) som en slags erstatter for Fabián Ruiz som forlot klubben og dro til Napoli. En nærmest umulig oppgave stod han overfor og jeg hadde ikke spesielt store forventninger til han etter at jeg hadde sett han noen ganger for PSG i Champions League i en dypere rolle. Men i Betis derimot og under Quique Setién skulle han og Sergio Canales skape et aldri så lite eventyr sammen og en av de aller fineste duoene som er/var mulig å få. Med teknisk briljanse, overblikk og en evne til å finne mål og lagkamerater, ble Lo Celso en stor hit på Benito Villamarin med totalt 16 scoringer og seks målgivende på 46 kamper for Real Betis. Det var derfor ingen stor overraskelse at Betis valgte å benytte seg av kjøpsopsjonen på 22 millioner euro som de hadde fått, og 16. april ble det offisielt. Her hadde man enten en spiller som kunne bli en viktig brikke i klubben, eller en potensielt stor videresalgsmann. Han har et helt nydelig venstreben og er en sjelden juvel som Tottenham-fansen og Pochettino raskt vil bli glade i, men han bør få en fri(ere) rolle offensivt slik som Christian Eriksen.

Del artikkel:

Relaterte artikler