Onsdag 17. juni møtes Start og Strømsgodset i serieåpningen i Eliteserien. Jeg har tatt en titt på noen av de villeste møtene mellom klubbene de siste tiårene.

(foto Tor Magnus Anfinsen - Myggen fra Brann - Start i 2009)

07.08.1994 – 14. serierunde Start – Strømsgodset 7 - 0

(Mykland, Dahlum 3, Lydersen, Belsvik, Løvland)

Starts stjernegalleri haltet litt i første halvdel av sesongen og stod etter 13 kamper med 17 poeng og bare 13 scorede mål.

Mot Godset kom den berømte ketchupeffekten. 1-0 ble satt inn av Erik Mykland etter bare ti minutter. Totto Dahlum fulgte opp med to mål før halvtimen var spilt, mens Pål Lydersen satte inn det fjerde før pause, et kjempeskudd fra 20 meter som suste inn i vinkelen. Etter pause fulgte Petter Belsvik opp med sitt femte mål for sesongen, mens Totta fullbyrdet sitt hat-trick før timen var spilt. Tore Løvland satte inn 7-0 drøye kvarteret før slutt.

Frode Olsen hadde mulighet til å gjøre Starts største seier i Tippeligaen enda større, da Start ble tildelt straffespark, men han valgte å flikke ballen til Erik Mykland som ikke klarte å sette ballen i mål.

– En veldig bra redning, spør du meg. Men jeg vurderte faktisk å gå av banen etter den flausen, sa Myggen til Fædrelandsvennen.

Myggen og Lydersen ble belønnet med 9 på spillerbørsen.

«Kattens lek med musen» var overskriften i Fædrelandsvennen.

– Hvor mye ble det egentlig?, spurte Erik Mykland etter kampen.

– Dette var kjempegøy. Vi har spilt mange kamper hvor uttellingen ikke har stått i forhold til antall sjanser. Derfor er det moro når det løsner foran mål, sa trener Brede Skistad.

Starts lag: Frode Olsen, Helge Bjønsaas, Claus Eftevaag, Pål Lydersen, Tore Løvland, Viggo Strømme, Morten Ørum Pettersen, Tommy Svindal Larsen, Erik Mykland, Petter Belsvik, Tore André Dahlum.

Lydersen vant forøvrig Kniksenprisen som årets forsvarer, mens Myggen ble årets midtbanespiller dette året.

Start endte på en fjerdeplass med 35 poeng, mens Strømsgodset endte på 12.- og sisteplass med kun 15 poeng.

(foto Trond Madsen Fredrik Strømstad mot Brann 2007)

10.08.2003 – 18. serierunde Start – Strømsgodset 5-1

(Sta: Pedersen, Henriksen, Strømstad, Wright, Winsnes. Str: Wæhler)

2003-sesongen er fortrengt av mange Startsupportere og huskes kanskje bedre for tre tap for Mandalskameratene. Men Start spilte en av sine beste kamper for året mot onsdagens motstander, Strømsgodset.

Steinar Pedersen sendte Start i ledelsen etter bare ett minutt, men Strømsgodset presset høyt. Det straffet seg, og Godset-målvakt Thomas Solvoll fikk to gule kort før ti minutter var spilt og dermed var bortelaget redusert til ti mann.

Kun to minutter senere sendte Fredrik William Henriksen Start opp i 2-0, før Fredrik Strømstad smalt inn Starts tredje etter en drøy halvtime.

Ben Wright og Peder Winsnes scoret begge like etter pause, der sistnevnte fikk et drømmetreff fra 16 meter. Dette var også Winsnes sitt eneste seriemål for klubben.

Thomas Wæhler reduserte på corner for Strømsgodset.

– I dag fikk vi tre poeng gratis. Så lett match hadde jeg ikke forestilt meg at vi skulle få. De skuffet, men samtidig gjennomførte vi årsbeste, sa Fredrik Strømstad til Fædrelandsvennen etter kampen.

Strømsgodset-trener, Vidar Davidsen, var ikke like glad.

– Pinlig! Flaut! Det var rett og slett en skamfull forestilling vi leverte. Når vi jukser som i dag, og ikke gidder å fullføre, blir vi hardt straffet, oppsummerte Davidsen kampen med.

For øvrig fikk Jesse Ohene sin debut i denne kampen, mens nygifte Marius også spilte de siste 30 minuttene.

Starts lag:

Rune Nilssen, Peder Winsnes, Steinar Pedersen, Ole Gerhard Sørensen, Lars Martin Engedal, Asbjørn Rike, Fredrik Strømstad (Kjetil Bøe 74'), Kristofer Hæstad (Jesse Ohene 85'), Fredrik W. Henriksen (Marius Johnsen 63') Terje Leonardsen og Ben Wright

Start endte på en niendeplass med 40 poeng, mens Strømsgodset endte på en tiendeplass med 37 poeng.

(foto Jorgen Kittelsen Goodson og Årst 2009)

19.09.2010 – 24. serierunde Start – Strømsgodset 4-2

(Sta: Årst 3, Goodson. Str: Kamara 2)

I en sesong der målene rant inn både fremover og bakover for Start, ble det selvsagt en ny målfest mot Strømsgodset. Start scoret 57 mål denne sesongen, kun Vålerenga og Rosenborg scoret mer, men de slapp også inn 60 baklengsmål, kun Hønefoss slapp inn mer.

Kampen ble spilt på Starts 105-årsdag, og Start kom fra to strake 2-3-tap mot Lillestrøm og Rosenborg.

Start gikk offensivt ut, men Ola Kamara fikk nesten stå alene på en kontring allerede etter fire minutter, og gjestene tok en tidlig ledelse. Ole Martin Årst utliknet etter ni minutter, mens Clarence Goodson satte inn 2-1 like etter pause på en corner fra Fredrik Strømstad. Gode gamle Årst satte inn to mål til før Ola Kamara på reduserte på overtid.

– Han ser ti år yngre ut enn på samme tid i fjor. Han er lettere både til sinns og til beins, sa Start-trener Knut Tørum om banens beste, Ole Martin Årst.

Sportssjef i Fædrelandsvennen, Svein Enersen, hadde følgende kommentar etter kampen.

– Måten tromsøværingen har stått på og jobbet seg tilbake, burde vært innlagt som pensum for unge, fremadstormende spillere som tror fotball på toppnvå kun er et liv i medgang.

Starts lag:

Kenneth Høie, Hunter Freeman, Clarence Goodson, Avni Pepa, Rolf Daniel Vikstøl, Espen Hoff, Solomon Owello, Fredrik Strømstad (Mads Stokkelien 78'), Espen Børufsen, Christer Kleiven og Ole Martin Årst.

Start endte på en åttendeplass med 42 poeng, mens Strømsgodset endte på en syvendeplass med 43 poeng.

(foto Jørgen Kittelsen Børufsen i kjent stil fra 2009)

03.04.2011 – Andre serierunde Start – Strømsgodset 5-1

(Sta: Årst, Børufsen, Hoff, Priske, Vikstøl. Str: Aas)

Både Start og Godset vant sin åpningskamp og stod med tre poeng før møtet i Kristiansand. Og som i 2003 fikk start hjelp av bortelagets målvakt. Etter bare åtte minutter felte Adam Larsen Kwarasey Espen Hoff i straffefeltet. Godset måtte da ta ut Ola Kamara for å sette innpå reservemålvakt Hermann Rhodén. Ole Martin Årst satte inn straffesparket og Starts 1-0 ledelse stod seg til pause.

Knut Tørum gav gutta noen velvalgte ord i pausen og Godset ble etter hvert slitne. Børufsen, Hoff og Brian Priske satte inn tre mål på ti minutter og kampen var avgjort. Rolf Daniel Vikstøl satte inn starts femte mål åtte minutter før slutt, mens Godset fikk en redusering på corner på overtid.

Ole Martin Årst mente etter kampen at det kun er Brede Hangeland som er en bedre stopper i Norge enn Jesper Mathisen.

– Jeg blir ikke overrasket om han er på landslaget innen et par år. Jeg mener han kunne vært der allerede, sa Årst til Fædrelandsvennen.

Lokalavisen mente også Starts forsvarsfremtid så lys ut med Rolf Daniel Vikstøl (22), Avni Pepa (22) og Jesper Mathisen (24), selv etter tapet av Clarence Goodson.

– Det er ekstra gøy når Start klarer å fostre sine egne spillere. Nå bygger de relasjoner i kamp som de ikke får gjennom trening, det er kjempeviktig, sa Tore Løvland om tre kristiansandere i forsvarsfireren.

Starts lag:

K. Høie, B. Priske, A. Pepa, J. Mathisen, R. Vikstøl, O. Oladapo, S. Owello, C. Kleiven, E. Børufsen, E. Hoff, O. Årst. Innbyttere: E. Asante, F. Strømstad og M. Stokkelien.

Start endte på en 15.-plass med 26 poeng og rykket ned, mens Strømsgodset endte på en åttendeplass med 45 poeng.

(foto Geir Daasvatn Asante, Vikstøl og Acosta i 2012)

20.05.2013 – 11. serierunde Start – Strømsgodset 0-6

(Boateng, Johansen, Storbæk, selvmål, Diomande, Wikheim)

Strømsgodset kom til Kristiansand med stjernespillere som Stefan Johansen og Adama Diomandé, og stod med hele 23 poeng på de første ti kampene. Start kom fra en sterk 1-0-seier borte mot Odd og hadde planer om å gå ut høyt. Det fungerte også i de første minuttene, men to raske Godset-scoringer etter syv og elleve minutter tok luften ut av hjemmelaget. Godset ledet 4-0 til pause, der det siste målet var et selvmål av Glenn Andersen. I pausen kom Ernest Asante og Alejandro Castro innpå for Amin Nouri og Matthías Vilhjálmsson, uten at det hjalp nevneverdig. For selv med et rødt kort til Jørgen Horn etter en times spilt, scoret Godset to ganger i andreomgang og vant til slutt 6-0.

Godset scoret på nesten alle sjansene de fikk i denne matchen, og som ikke det var nok så bommet også Espen Hoff på et straffespark.

– Vi blir pissa på, tordnet Mjelde over høytaleranleegget etter kampen.

Og han gav følgende kommentar til TV2 etter kampen.

– Dette er noe av det rareste jeg har vært med på. De scoret fire mål på to sjanser. En del av det de får er faen ikke sjanser engang.

Starts midtbane med Solomo Owello og Babacar Sarr fungerte ikke i det hele tatt, men Mjelde ville ikke høre snakk om å hente tilbake Fredrik Strømstad fra pensjonisttilværelsen.

Dette var det største tapet på Sør Arena og det nest største tapet på hjemmebane i seriesammenheng. Det største kom i 1985 da Start tapte 0-7 mot Vålerenga. Start har også tapt 1-9 i en cupkamp i 1912.

Starts lag:

Håkon Opdal, Amin Nouri (Ernest Asante 46'), Bismark Acosta, Glenn Andersen, Rolf Daniel Vikstøl, Gummi Kristjansson, Solomon Owello, Babacar Sarr (Sondre Tronstad 75') , Espen Børufsen, Espen Hoff og Matthias Vilhjalmsson (Alejandro Castro 46')

Start endte på niendeplass denne sesongen med 38 poeng, mens Strømsgodset ble seriemester med 63.

De seneste årene har kampene mellom Start og Godset vært litt mindre målrike, men begge lagene har scoret i åtte av de ni seneste møtene. De fem seneste møtene (inkludert treningskamp i mars 2019) har endt uavgjort og de fire siste har faktisk endt 1-1.