Spillerne som glapp

19.09.2020, 21:11

Start har hatt mange store spillere i klubben, men det kunne faktisk vært enda flere. Laget har kjempet i toppen av norsk fotball i mange år og har vært en attraktiv klubb. Men noen ganger går rett og slett overganger i vasken. I Starts tilfelle har det ofte handlet om økonomi, noe som preger klubben den dag i dag.

Man skal ikke dvele ved hva som kunne har skjedd og dersom atte, hvis om atte, men det er allikevel artig å se på hvilke spillere som Start faktisk kunne ha endt opp med.

Jeg har satt opp en ellever med de beste spillere (som jeg har funnet) som var nære eller aktuelle for Start.

 

 

Målvakt: Einar Rossbach – Pors Grenland

Faren til Odd-målvakt Sondre Rossbach var aktuell for Start to ganger, både i 1984 og i 1988. I 84 flyttet han til Kristiansand, men måtte returnere etter at hovedstyreformann Sverre Hornnes ikke holdt avtalen som var å finne en jobb og leilighet til spilleren. I 88 var klubbene enige om betingelsene, men plutselig skrev Vålerengas Thomas Gill under for klubben, noe som kom veldig overraskende på Rossbach.

 

Midstopper: Ronny Johnsen og Henning Berg – Eik Tønsberg / Vålerenga

Start hadde nettopp tatt seriebronse i 1991, og Start ville forsterke. Frode Olsen var allerede på vei, men Start hadde kontaktet midtstopperne Ronny Johnsen (på prøvespill i Bayern München) og OL -landslagsspilleren Henning Berg. Begge skulle gi beskjed i løpet av kort tid, men dessverre valgte dem henholdsvis Lyn og Lillestrøm. Ronny Johnsen fikk 62 landskamper for Norge, mens Berg fikk hele 100 landskamper og er den spilleren med tredje flest landskamper bak John Arne Riise og Thorbjørn Svenssen.

Hvor hadde Start på 90-tallet med dette stopperparet?

 

Midtstopper: Erland Johnsen – Strømsgodset

Den da 31 år gamle Johnsen hadde i 1998 vært proff i Bayern München og Chelsea, og hadde spilt én sesong i Rosenborg. Han hadde også fått med seg 24 landskamper. Start var interessert, og den daværende Rosenborg-spilleren var interessert.

–         Start er, og har alltid vært en spennende klubb, sa Johnsen til Fædrelandsvennen.

Johnsen var klar for å flytte til Kristiansand, men da han ikke hørte fra Start på to uker, hadde han ikke annet valg enn å signere for Strømsgodset.

 

Midtbane: Vegard Skogheim – Hamkam

I 1995 svirret ryktene om at Vegard Skogheim var aktuell for Start. Den tidligere Werder Bremen-proffen med 13 landskamper for Norge spilte for øyeblikket i barndomsklubben Hamarkameratene, men valgte til slutt en periode hos Starts rivaler Viking.

 

Midtbane: Stig Tøfting – AGF

I 2004 ble den danske landslagsspilleren og tidligere Tysklands-proffen med 41 landskamper sparket ut av klubben grunnet en voldshendelse. Han var høyaktuell for Tom Nordlies unge lag, men overgangen gikk til slutt i vasken på grunn av økonomien og Tøfting gikk til svenske Häcken.

 

Midtbane: Øyvind Leonardsen – Molde

I 1991 var Molde nære på å rykke ned fra Tippeligaen og Leo ønsket seg bort og til et av topplagene. Både Start, Viking og Rosenborg var aktuelle. Leo valgte til slutt Rosenborg og fikk etter hvert en lang proffkarriere i Wimbledon, Liverpool, Tottenham og Aston Villa. Han fikk også med seg 86 landskamper og 19 mål.

 

Midtbane: Magne Hoset – Viking

I 2015 forlot Hoseth Viking etter lite spilletid, og med gamletrener Odd Berg i Start, gikk ryktene om at mannen med 22 landskamper kunne være aktuell for sørlandsklubben. Men Hoseth valgte til slutt å reise til Vestlandet og Aalesund.

 

Angrep: Amahl Pellegrino – Bærum

Årets toppscorer i Eliteserien var tilbake i 2013 høyaktuell for Start og var også på prøvespill på Sørlandet. Han valgte derimot å fortsette i Bærum, før han tok turen videre til Mjøndalen, Godset og Kristiansund. Han står nå med 25 mål på 26 kamper for Kristiansund.

Hallvar Thoresen – PSV Eindhoven

I 1986 var angriperen med 50 landskamper for Norge i sin beste form i karrieren. Den 29 år gamle spissen scoret over 20 mål i sesongen fire sesonger på rad for PSV, som vant serien i 1986 og 87, men var allikevel høyaktuell for Start. Faktisk så stod det mellom Start og tredjedivisjonsklubben Frigg. Thoresen valgte til slutt Frigg en drøy sesong senere, men ble skadet etter bare seks kamper og måtte legge opp.

Han er fortsatt den mestscorende utenlandske spilleren i nederlandsk æresdivisjon med 152 mål.

 

Angrep: Hallvar Thoresen – PSV Eindhoven

I 1986 var angriperen med 50 landskamper for Norge i sin beste form i karrieren. Den 29 år gamle spissen scoret over 20 mål i sesongen fire sesonger på rad for PSV, som vant serien i 1986 og 87, men var allikevel høyaktuell for Start. Faktisk så stod det mellom Start og tredjedivisjonsklubben Frigg. Thoresen valgte til slutt Frigg en drøy sesong senere, men ble skadet etter bare seks kamper og måtte legge opp.

Han er fortsatt den mestscorende utenlandske spilleren i nederlandsk æresdivisjon med 152 mål.

 

Angrep: Tore André Flo – Sogndal

Året er 1994 og Myggen herjet så kraftig i Eliteserien for Start at VIF-klanen allerede kåret Mykland til Årets VIF-spiller 95». Men Start skulle selvsagt ikke kvitte seg med sin stjernespiller. De skulle forsterke, og øverst på ønskelisten var Sogndals Tore André Flo! Sogndal hadde rykket ned, men Start hadde ikke penger.

–         Jeg har fått høre av mange at jeg hadde passet i Start, og sportslig kan det vel ikke være noe å klage på der. Men som sagt har jeg ikke bestemt meg enda, sa Flo til Fædrelandsvennen.

Spissen gikk i stedet til Tromsø og Brann, før karrieren gav han et proffliv i Chelsea, Rangers, Sunderland, Siena og Milton Keynes Dons + et opphold i Vålerenga og retur til Sogndal. Han fikk også med seg 76 landskamper og 23 mål.

Del artikkel:


Relaterte artikler