Start En Drøm med tidenes mulighet til å få optimismen tilbake på Sørlandet

02.10.2020, 21:20

3 kommentarer

Fansen er i ferd med virkelig å gå lei på Sørlandet, men jeg tror Start En Drøm har en unik mulighet til å snu hele landsdelen! Og den muligheten sitter i Sandefjord og er på utgående kontrakt!

 

 

Start-fansen har fått smell på smell med nedrykk, salg av stjernespillere og dårlige resultater. Det var ikke dette mange så for seg da Start En Drøm gikk inn i klubben i 2017 med lovnader om etablering i Eliteserien og inspirasjon til barn og voksne på Sørlandet.

Pengene har rent ut av klubben i form av dårlige overganger, dårlige resultater, lavere publikumsoppmøte og den nåværende situasjonen vi befinner oss i.

Talenter selges uten å ha slått igjennom, og klubben må spare penger der penger spares kan.

Det vil si at vi ikke lenger har mulighet til å hente inn store forsterkninger til laget, og vi er avhengig av at spillerne i klubben i samarbeid med treneren gjør det beste ut av situasjonen.

 

Start under Hardarson

Joey Hardarson tok over etter at Kjetil Rekdal ble kastet ut av klubben i etterkant av første serierunde i fjor. Islendingen er en populær kar i klubben og har gjort en god jobb med de midlene han har hatt tilgjengelig. Start imponerte ikke nevneverdig i OBOS-ligaen, men klarte til slutt målet med å rykke opp, etter en høydramatisk kvalifiseringskamp på Åråsen. Det har vært ganske enstemmig støtte til treneren siden starten, men gradvis har det bygget seg opp en viss mistillit blant en del av fansen.  

I år har Joey kun glimtvis vist at han taktiske kunnskaper nok til å styre et Eliteserielag. Laget har ikke fremstått slik som treneren har ønsket, bytter har kommet alt for sent og det virker ikke som treneren har evner til å mane laget til å levere på det nivået vi må for å overleve i Eliteserien.

Laget har variert like mye i prestasjoner som de har variert i taktikk og formasjoner. Vi har spilt med fem bak, to på topp, enslig spiss, forsvarstreer, to defensive midtbanespillere, vi skal holde på ballen, vi skal kontre, men når vi endelig tror laget har funnet en formasjon og taktikk de trives i, byttes det igjen. Å bytte formasjoner slik fra uke til uke kan umulig være enkelt for spillergruppen.

Ofte er det blitt lagt skylden på et tett kampprogram, og at laget ikke får tid til å trene inn taktikk i forkant av kamper, men da Joey og laget hadde flere ukers pause for å trene inn taktiske grep, fremstod laget som forvirra vegglus da de returnerte til Eliteserie-fotball.

Det vil alltid være supportere som ønsker å støtte treneren og spillerne uansett, og jeg tror fortsatt vi kan klare å beholde plassen med Joey, men ser vi fremover, tror jeg vi bør tenke enda større.

Jeg tror det er lurt å hente inn en mentalt og taktisk sterk trener som har en bestemt måte å spille på. Han skal ha dette i blodet sitt og være god nok til å formidle tankene sine til enhver spiller i troppen. Og det sitter en slik kar i Sandefjord på utgående kontrakt!

 

 

Martí Cifuentes Corvillo

 

Sandefjord-trener Marti Cifuentes kom som et friskt pust til norsk fotball og har lagd gull av gråstein i Sandefjord. Han har tatt et grått og kjedelig lag, og gjort dem om til ballsikre publikumsfavoritter.

Treneren har en mastergrad i Sports Management fra Johan Cruyf-instituttet, og som Barcelona-mann er han sterkt troende til «totaalvoetbal» (totalfotball), en taktikk som ble utviklet i Ajax på 60-tallet som innebærer at alle utespillere skal kunne ta over rollen til hvilken som helst annen spiller på laget, og som også den avdøde fotballegenden Johan Cruyff sto for.

Cifuentes tok over et nedrykkstruet Sandefjord-lag i mai 2018, som kun stod med fem poeng på deres første 12 kamper. Han innførte sin spillestil, og laget så sterkere ut kun etter kort tid. Så begynte også poengene å komme. Uavgjort i Bodø, uavgjort borte mot Enga og i Trondheim mot Ranheim.

Så fulgte han opp med seks kamper uten tap, som inkluderte uavgjort på Lerkendal, Brann stadion og seier hjemme mot Strømsgodset. Det ble også en 4-1-seier over Start, men 23 poeng ble til slutt ikke nok til å beholde plassen.

 I 2019-sesongen ble klubben kanskje litt oversett på grunn av Aalesunds rekordsesong, men opprykket ble sikret med 19 seire, åtte uavgjort og kun tre tap.

Klubben ble dømt nord og ned foran 2020-sesongen og kuttet faktisk budsjettet sitt fra 40 til 35 millioner kroner etter opprykket i fjor. Allikevel står de i dag med 23 poeng på 19 kamper og er på god vei mot ny kontrakt i Eliteserien. Laget har også slått serietoer Molde to av to ganger denne sesongen.  

–         Han har laget de lekreste matrettene med en dau hval i fra Sandefjord, tenk hva han kan få til med fersk makrell fra Sørlandet. 

Faktumet er at 38 år gamle Cifuentes har skapt et vinnerlag i den litt trauste byen Sandefjord. 33 seire, 21 uavgjort og 20 tap på 74 kamper er ikke annet enn imponerende med de midlene klubben har. Statistikken viser at spanjolen tar 1,62 poeng per kamp med Sandefjord (riktignok både i Eliteserien og OBOS-ligaen). I en sesong over 30 kamper gir det 48 poeng, noe som ville vært nok til en femteplass i Eliteserien 2019.

At han er helt gratis er en overdrivelse, for mannen skal selvsagt ha en god kontrakt. Dessuten vil han trolig ta med seg kjente fjes i det sportslige apparatet. I Sandefjord har han med seg Jordi Gonzalez som fysisk trener og Javier Ortiz som keepertrener. Dessuten har han hentet inn spanjolene Rufo (Rubén Herraiz Alcaraz) og Enric Vallès Prat i spillerstallen.

Jeg tror Cifuentes er mannen som kan snu den negative stemningen på Sørlandet til en voldsom positivitet. Han kan gjøre underverker med den unge stallen vi har uten å gjøre store innkjøp. Og når økonomien er på rett kjøl, er han mannen som kan ta Start opp mot toppen av norsk fotball med noen velvalgte innkjøp. Nøkkelen til en god overgangsstrategi er at klubben allerede er et velfungerende kollektiv. Jeg tror Cifuentes vet nøyaktig hvilke spillere han trenger og hvordan få det beste ut av dem. Start vil dermed eterhvert kunne hente inn spillere som vil skli lett inn på laget og kunne selges med overskudd.

Han kan rett og slett oppfylle drømmen til Start En Drøm.

 

Nå er dette et tenkt scenario, og jeg tror Joey sitter trygt om vi holder plassen i Eliteserien. Men det er ikke å komme utenom at dette er en gyllen mulighet som Start trolig ikke får igjen med det første.

Gamblinggutta står rett og slett foran en formidabel oppgave. Jeg ville gått ALL IN! 

 

Hei Start

Del artikkel:


Relaterte artikler