Hva skjedde med den gylne Start-generasjonen – del 1

10.11.2020, 13:17

Den gylne Start-generasjonen

 

Starts ungdomsspillere dominerte på U-landslagene og herjet med motstanderne i juniormesterskapet ved å vinne gull i både 2006 og 2007. Men siden den gang har det vært stille rundt Starts ungdomslag. Hva skjedde egentlig med disse lovende spillerne, og hvorfor dominerte denne Start-generasjonen såpass mye? Det er noe av det jeg har prøvd å finne frem til i denne artikkelen, som på grunn av mye materiale blir delt opp i to deler.

Start har spilt i hele syv juniorfinaler, der fire har endt med NM-gull. Det første kom tilbake i 1974 med spillere som Kai Hæstad, Helge Haugen, Audun Myhre og Morten Halvorsen.

Start tapte finalen i 82, 89 og i 91, mens de på nytt tok NM-gull i 1993. Da ble Espen Ekberg matchvinner mot Molde sammen med kjente Start-navn som Sindre Gundersen, Steinar Pedersen, Tom Berhus, Morten Enger og Bernt Christian Birkeland.

Så gikk det nye 13 år før Start igjen kunne kalle seg Norgesmestere. En fantastisk Start-generasjon vant NM-gull i både 2006 og 2007. Fremtiden var lys på Sørlandet.

Og hva skjedde egentlig med den gylne generasjonen? I dag spiller kun én av spillerne i Start, mens andre har tatt turen til andre klubber i inn- og utland, startet egne firma eller utdannet seg til kiropraktorer og tannleger.

 

–     Vi tar for dårlig vare på dem som er 19, 20, 21 og 22. Det tar tid å bli toppspiller!

Tidligere spillerutvikler i Start, Morten Halvorsen til Start-bloggen.

Her er Starts aller siste NM-mestere og deres historie.

(Foto: ikstart.no – vi starter med nederste rad fra venstre)

Espen Børufsen

(FOTO: ikstart.no)

Espen Børufsen trenger knapt noen nærmere introduksjon. Start-legenden har over 300 kamper for Start, og gjorde comeback mot Viking på Sparebanken Sør Arena den 4. juli etter over to år på sidelinjen med skadeproblemer.

Børufsen var tidlig kjent som et multitalent talent, og allerede som 14-åring fikk Våg-gutten bestemannsprisen for både sprint og hopp i Søgnelekene. 60-meteren gikk på 7,99, 300-meter på 41,77 og han hoppet 1,55 i høyde.

Før den da 16 år gamle vingen satte kursen for Start, var han aktuell for Oslo-klubben Lyn. Han hadde imponert kretslagskampen mellom Agder og Oslo, der han også scoret 1-0-målet i 3-1-seieren til Agder. Børufsen «fikk hakeslepp» over interessen fra Lyn, ettersom han den vinteren og våren kun hadde sluppet til på tredjedivisjonslaget til Våg.

Men Start og Bård Wiggen hadde kontroll på unggutten.

–     Espen er en spiller som selvsagt må spille for Start og ikke Lyn, sa Wiggen til Fædrelandsvennen 25.03.2004

Måneden etter scoret både Børufsen og Rolf Daniel Vikstøl i Vågs 5-4-tap mot Jerv i første kvalifiseringsrunde til NM.

–     Espen er definitivt det største talentet jeg har sett. Selv om han bare er en guttespiller, tror jeg han blir en profil i tredjedivisjon allerede i år, sa Vågs spillende hjelpetrener Rolf-Martin Skonhoft.

Samtidig som Startspillerne Jesper Mathisen, Morten Ruud Irgens og Morten Hæstad spilte på Norges G17-lag, ble Vågs Børufsen og Vigørs Christer Kleiven funnet verdig en plass på G16-laget til det åpne nordiske mesterskapet i Vaasa, Finland.

I januar 2005 var Børufsen en del av et Start-lag som leverte landslagsspillere i fleng: Kristoffer Hæstad (U21), Lars Martin Engeldal (U21), Jesper Mathisen (G19), Leif Otto Paulsen (G19), Morten Hæstad (G19), Magnus Ask Mikkelsen (G18), Morten Irgens (G18), Christer Kleiven (G17), Børufsen (G17) og Aram Khalili (ønsket på G16 så snart søknad om norsk statsborgerskap ble innfridd).

17 år gammel herjet Børufsen på Start 2 i tredjedivisjon og ble blant annet matchvinner borte mot MK 2 med spillere som Jesper Mathisen, Stefan Bärlin og Kai Risholt i lagoppstillingen.

Senere samme år var han en del av G19-laget som nådde semifinalen i junior-NM etter 5-0 over Vigør, 15-1 mot Randesund, 7-1 over Jerv, 6-2 over Aalesund og 3-2 over Haugesund på bortebane, men i semifinalen ble det 1-4-tap for Lyn.

Børufsen scoret 1-0-målet i 6-2-seieren over Aalesund, mens Jesper Mathisen, Aram Khalili, Magnus Ask Mikkelsen og 2x Wilhelm Pepa satte resten av målene.

I oktober 2006 fikk Børufsen sine første innhopp i Eliteserien sammen med spillere som David Jean Nielsen og Stefan Arne Bärlin.

Etter sine første 15 minutter i Eliteserien i 2-2-kampen mot Stabæk uttalte Børufsen seg til fvn.

–     Det var helt utrolig og mot alle forventninger at jeg fikk spille så mye. Jeg følte det gikk greit og tror muligheten for å få flere sjanser i høst er til stede, sa den da 18 år gamle vingen.

Samme år var Børufsen en del av laget som vant junior-NM med 4-2 over Rosenborg på Lerkendal.

Før 2007-sesongen ble Børufsen og Kleiven tatt opp i A-stallen og gitt treårskontrakter.

Sitt definitive gjennombrudd i Tippeligaen kom etter to mål mot Brann i Bergen.

Selv om Børufsen spilte 21 kamper for A-laget i 2007-sesongen, var han også en viktig del av laget i junior-NM, og spilte i finalen som Start vant 2-1 over Vålerenga.

(Foto: ikstart.no – Rolf Daniel Vikstøl, Knut Tørum og Espen Børufsen) 

Resten er velkjent historie, og Espen er den eneste spilleren igjen fra juniorlaget som fortsatt spiller i klubben.

 

Burim Dervisholli

Burim kom fra Vigør til Start 3 i 2006 og scoret blant annet i 4-0-seieren over Lillesand 16. mai samme år. Bare uker senere tegnet han seg nok en gang på scoringslisten sammen med blant annet Daniel Aase i 5-2-seieren over Kvinesdal.

Etter sesongen ble spilleren tatt opp til Start 2-stallen sammen med blant annet Mads Stokkelien.

Dervisholli og et ungt Start 2-lag klarte seg greit i divisjonen og endte til slutt på en sjetteplass.

Kom innpå som innbytter i det 90.-minutt i 2006-finalen mot Rosenborg for Magnus Ask Mikkelsen.

I semifinalen i junior-NM i 2007 kom Dervisholli innpå etter 67 minutter, like før kampens store spiller, Aram Khalili, satte inn sitt tredje for dagen.

Dervisholli gikk senere til Søgne fotballklubb og står registrert med seks kamper for Tigerberget i femtedivisjon i 2019.

Det ble ingen stor fotballkarriere, men han prioriterte skolegang og studerte multimediateknologi og design ved UiA i Grimstad, der han blant annet bidro i en reklamefilm for taksteinprodusenten Skarpnes AS.

Jobber i dag som salgssjef i Phonero region sør.

 

Espen Fiskå Saanum

Lillesandsgutten kom til Start som 14-åring og spilte guttefotball i et par sesonger før han ble tatt opp til juniorlaget. 

Start-bloggen tok en prat med Espen og hvordan han opplevde tiden i Start.

– Jeg var en del av juniorstallen, men juniorstallen var ikke den samme som «toppet» juniorlag i NM. De fleste som var med på juniorlaget som tok NM-gull var jo allerede en del av Start 2 og noen i A-stallen også tror jeg (Kleiven, Børufsen og Khalili).

– Så vidt jeg husker så kom jeg inn på venstrebacken i kvartfinalen på Sør Arena, og spilte da med Børufsen foran meg, og det husker jeg som en stor opplevelse! Så er det riktig at jeg også spilte i semifinalen mot Bryne og var en del av troppen i finalen. Feiring og bankett, og det å få være med den gjengen av spillere står selvfølgelig igjen som et av de aller største høydepunktene fra Start-karrieren. Det laget hadde vel nesten landslagsspillere på alle plasser, så jeg var fornøyd med å bare få være med.

Junior laget var virkelig spekket med kvalitet, og Espen mener gjennombruddet til Mads Stokkelien var noe av det som gjorde mest inntrykk på ham.

– De som gjorde størst inntrykk var nok de tre jeg nevnte, men også å se gjennombruddet til Mads Stokkelien på nært hold husker jeg godt. De fleste av spilleren som preget NM-laget var 1989 og 1988-spillere. Mads var den av oss 90-modellene som var lengst fremme.

Han husket også en historie fra gjennombruddssesongen til Stokkelien.

– En historie jeg mener å huske var at jeg traff han på russetreff i Kongeparken, det var etter at han hadde «slått igjennom», og jeg tror det var kort tid før en cupkamp. Og jeg mener å huske at det ikke var noen av trenerne som visste at han var der. Og kort tid etter så scoret han 2 mål i Bergen på 16.-mai, og deretter tok det helt av!

I 2009-sesongen var høyrebacken tilbake i Lillesand, der han blant annet scoret et mål fra 30 meter i 6-1-seieren over serietoer Lister.

– Start-karrieren var over i slutten av 2008, da ville trenerne satse på noen yngre spillere som hadde større sjanse til å nå A-lagsnivå. Jeg var egentlig fornøyd med alt jeg hadde fått være med på, og føler jeg fikk ut maks av mitt potensial.

– Det gjorde at jeg fikk litt mer tid det siste halve året til å avslutte videregående skole på en god måte, som gjorde at jeg også kom inn på jusstudiet senere. Det halvåret spilte jeg med gamle kompiser i Lillesand IL igjen, før jeg reiste til Molde Folkehøgskole og spilte fotball der et år - som var en perfekt avslutning før jeg la skoene på hylla!

– Etter det var jeg klar for å fokusere mer på studiene i Oslo, og da ble fotballen nedprioritert, og det ble kun for moro skyld på løkka med kompiser, akkurat som det er nå, ved siden av en til tider hektisk jobb.

I Oslo tok han senere tok en master i rettsvitenskap, og han jobber i dag som advokat i advokatfirmaet Bahus.

(Foto: bahus.no https://www.bahus.no/espen-fiska-saanum)

– I tiden etter Start-karrieren har det vært gøy å følge med på alle som har fått flotte karrierer - og mange er jo fortsatt aktive.

 

Christoffer Robin Larsen

(Foto: spillerens Twitter-konto)

Våg-spilleren kom til Start i 2006, men allerede i 2004 og 2005 ble han kretsmester for Vågs G16-lag sammen med blant annet fremtidig lagkamerat i Start, Alla «Anaconda» Abdallah.

I oktober 2006 ble han på ny kretsmester, denne gangen med Starts G19-lag og ble hentet inn til Start 3 etter sesongen.

Han fikk noen innhopp på Start 2, blant annet i 3-2-tapet mot Manglerud Star, der Start-laget bestod av spillere som Tommy Runar, Rolf Daniel og Vidar Vikstøl, Joey Hardasson, Anthony Annan, Mads Stokkelien og Bruno Silva.

I 2008 gikk han til den nyopprykkede andredivisjonsklubben Vindbjart under ledelse av Steinar Skeie.

Laget hadde et kun én million i budsjett til debutsesongen i divisjonen, men kunne stille med både talenter og erfarne spillere som Daniel Aase, Avni Pepa, Wilhelm Pepa, Øyvind Gausdal, Raymond Hofstædter og Dag Tore Fredriksen.

Laget tapte sin første kamp mot Stavanger, men etter sju kamper lå det unge laget overraskende nok på en førsteplass. Dit kom de ved å slå Thomas Myhre og Viking 2, mye takket være to mål av Hofstædter.

Til slutt ble det en niendeplass til laget anført av en veldig scoringsglad Hofstædter. Larsen spilte rundt halvparten av kampene til Vindbjart denne sesongen.

I 2009 var han tilbake i moderklubben Våg og tredjedivisjon, der han blant annet scoret i 3-2-seieren borte mot MK 2 med dagens Start-spiller Eirik Schulze på scoringslisten.

Etter militærtjenesten gikk turen til Lysekloster, der han i 2011 rykket opp fra femtedivisjon med 21 seire og én uavgjort. Året etter ble det nytt opprykk for Lysekloster til tredjedivisjon.

Deretter gikk turen videre til Sogndal for å studere til å bli vernepleier, og han signerte der for fjerdedivisjonsklubben Kaupanger, der han spilte i én og en halv sesong.

Etter fem år på Vestlandet var han tilbake igjen i Våg, der han har vært en profil de seneste årene.

Han jobber i dag som vernepleier / miljøterapeut i barnevernet.

 

Ali Al-Gashamy

Vågsbygd-gutten, som ble født i Samawa i Irak, kom som så mange andre talentfulle Sørlendinger fra Våg. Han var en del av troppen som vant gull i både 2006 og 2007, men mot slutten av 2009-sesongen ble han lånt ut til Vindbjart, der han signerte en amatørkontrakt sesongen etter. Før overgangen til Vindbjart var han aktuell for Vegard Hansens Mjøndalen og var på flere prøvespill for klubben.

På våren i 2010 signerte han en kortidskontrakt med Flora Tallin i Estland. Unggutten hadde blitt inspirert på en hjelpesendingstur til St. Petersburg året før og ville kombinere fotballen med hjelpearbeid blant fattige mennesker i landet.

– Først er målet mitt en plass på førstelaget. Men jeg håper å gjøre det så bra her at jeg kan gi noe tilbake til klubben. Jeg håper å bli solgt til en større liga etter hvert, sa Al-Gashamy til Fædrelandsvennen.

Al-Gashamy bøttet innpå med mål for reservelaget og fikk også noen innhopp for A-laget til Flora Tallin, men i slutten av juli meldte 20-åringen at Flora Tallinn var i økonomisk trøbbel og ikke hadde forholdt seg til kontrakten. Fløy og to førstedivisjonsklubber skal ha meldt sin interesse for spilleren.

I august 2010 var den hurtige kantspilleren tilbake i Norge og signerte en kontrakt for Fløy ut sesongen.

I 2011 var han tilbake i Vindbjart og tok også et uoffisielt NM-sølv i Futsal med laget «Laksekongan fra Vest-Agder». Et lag bestående av spillere som Daniel Aase (nå Jerv), Eirik Kjønø (nå Grorud-trener) og Christoffer Myhre (nå Fløy).

Den påfølgende sesongen var Steinar Skeie og Vindbjart klar på at det skulle bli opprykk til førstedivisjon og med Al-Gashami tilbake etter skade, var det som å få en ny spiller inn i troppen.

Og Al-Gashami bøttet innpå med mål. Han scoret til og med et hat-trick i Vindbjarts festaften i Mandal, der laget feide MK av banen med 7-2, og selv med en god Martin Ramsland (19), kunne ikke MK hamle opp med krydderfotballen fra Vennesla.

I 2013 signerte Al-Gashami for Jerv og debuterte med scoring i en 5-3-seier over Bryne 2. Dette var også starten på Jervs lille eventyr oppover i seriesystemet.

(Foto: gwusports.com)

I løpet av 2013-sesongen reiste Al-Gashami til USA og spilte collegefotball for Gardner-Webb. Han studerte også til Bachelor of Applied Science og Master of Science innen mental helserådgivning ved Gardner-Webb University.

Han ble tatt ut til All-Conference- og All-State-laget etter 2013-sesongen og fikk senere jobb på Universitetet som rekruteringskoordinator samt et internship som Mental Health Therapist for Atrium Health i North Carolina.

Han er i dag inne i sin andre sesong som assistentrener for fotballaget til Gardner-Webb University.

 

 

Alla Abdallah

(Foto: LinkedIn)

Allerede som 13-åring var planene klare for Alla: Han skulle bli fotballproff.

–     Jeg skal spille fotball så lenge jeg synes det er gøy. Og aller helst vil jeg bli fotballproff, sa den da 13 år gamle gutten fra Slettheia under Color Line Cup i 2002.

Han banket inn fire mål i 6-0-seieren over Fløy og tre nye i kvartfinalen mot Algård.

Abdallah kom fra den gode Våg-generasjonen til Start i 2007 og fikk noen innhopp på Start 2 i andredivisjon allerede samme sesong.

I 2008-sesongen ble det enda mer spilletid på laget som rykket opp igjen til andredivisjon. Abdallah ble i Fædrelandsvennen spurt om fotballfremtiden sin og svarte:

–     Jeg vet ikke helt, men jeg håper på en kontrakt med Start.

Men i stedet ble det Vindbjart og Moseidmoen, et samarbeid som i senere tid skulle vise seg å bli svært fruktbart.

I 2010 forlot Abdallah Vindbjart til fordel for Våg og var samtidig butikksjef på BR Leker i Kristiansand. Han jobbet også som fengselsbetjent en periode.

Mellom 2013 og 2017 studerte Abdallah til sin Bachelor i Sport Management i Molde og spilte samtidig for idrettsklubben Træff, der han fikk med seg en rekke kamper for tredjedivisjonsklubben.

Han uttalte der at hans beste fotballminne var gullet i junior-NM med Start i 2007 og hans beste medspiller noensinne var Mads Stokkelien med Daniel Aase som en god nummer to.

–     Beste minnene er mange. Fin tid og med en fin gjeng, sa Alla i en kommentar til Start-bloggen.

På spørsmål om hvorfor han tror det ikke ble ny kontrakt i Start, svarte Alla følgende.

–     Det største problemet på den tiden var vel at det var flere spillere som de burde ha satset på, men istedenfor hentet de eksterne spillere – ofte for høye summer og som ikke slo til. Er vel litt av problemet klubben har hatt og som har ført til at de har slitt både sportslig og økonomisk. Dessverre.

I 2018 vendte Abdallah tilbake til Vindbjart. Han hadde gjennomført en treårig lederutdanning fra høgskolen i Molde og gikk inn som leder / nestleder for IFO og skulle være instruktør / trener på VFK Akademiet. Alla fortalte villig om tiden i Vennesla til Start-bloggen.

–     Vindbjart er en veldig fin klubb, og det var grunnen for at jeg returnerte dit. Jeg tok også en bachelor i sport management mens jeg bodde i Molde og kunne jobbe i klubben. Er heldig og kan jobbe 100 % med fotballen. Ikke som spiller lenger, men har ansvar for IFO, VFK-akademiet, er assistent på a-laget og har ansvar for ungguttene.

2020-sesongen ble ikke som ønsket for breddefotballen, men Alla har stor tro på klubben i tiden som kommer.

–     Vi har mange spennende spillere. Men den som er lengst fremme for øyeblikket er Simen Aanonsen. Du har også Emil Pedersen som har hatt en veldig fin utvikling siste året.

Kan dette være fremtidige Start-helter?

 

Morten Benestad

Den løpssterke høyrevingen ble kretsmester for Start gutter 14 i 2003 og fikk vise seg frem i Start 2 allerede i 2006.

I semifinalen i junior-NM mot Fredrikstad i 2006 på Fredrikstad Stadion scoret Benestad 2-0-målet og var svært delaktig til at laget tok seg til finalen, en finale de til slutt vant med 4-2 over Rosenborg. I finalen tegnet han seg på nytt på scoringslisten og ble kåret til banens beste spiller i Fevennen.

Selv om han også var med på NM-gullet i 2007, ble det ingen kontrakt med Starts A-lag.

Samtidig som Start jobbet med å få en kontrakt med Solomon James Owello, ble Benestad i august 2008 lånt ut til Vindbjart, der han spilte i flere sesonger.

Ble i 2010 kalt inn i troppen til Start sammen med Øyvind Gausdal til en treningskamp mot FC København, ettersom Start hadde store skadeproblemer.

Både Benestad og Gausdal fikk spille mot FCK, men det ble ingen kontrakt på Benestad denne gangen heller. Start valgte å satse på en ung ving fra Ghana med navn Ernest Asante i stedet.

Etter Vindbjart-karrieren reiste Benestad til USA for å spille collegefotball for University of Texas i Brownsville.

Der opplevde han et blodig narkooppgjør, da Golf-kartellet og de meksikanske sikkerhetsstyrkene hadde en skuddveksling i grensebyen Matamoros som tok livet av 47 personer.

Han dro hjem til Kristiansand og spilte vårsesongen i Vindbjart, før han reiste tilbake til universitetsfotball i Florida. Han var da faktisk én av fire Vindbjart-spillere som tok turen over dammen. Markus Naglestad, Henrik Robstad og Christoffer Olsen reiste også over på et idrettsstipend.

Tidlig i 2012 returnerte han til Vindbjart, men signerte for Jerv i august samme år. Laget rykket ned fra andredivisjon den sesongen, og han var med på Jervs vandring oppover i divisjonene de neste årene. En lyskeskade førte til at han ikke ble med Jerv opp i førstedivisjon i 2015.

Han startet deretter på jusstudier i Oslo, og har etter dette spilt futsal og fotball i fjerde- og femtedivisjon for Jusstudentenes og Fremad Famagusta, en klubb som blant annet sjakk-stjernen Magnus Carlsen og det tidligere Start-talentet Morten Ruud Irgens spiller for.

Har den seneste tiden blant annet jobbet som kreativ direktør for Cavo Tagoo Mykonos, og har startet opp egen bedrift der han hjelper hoteller med content og kampanjer.

Du kan følge hans fantastiske bilder på hans Instagram-konto og på hans egen hjemmeside.

 

Thomas Natvig

Natvig kom til Start fra Gimletroll, der han ble kretsmester med G13- og G14-laget.

I 2010 reiste han tilbake til Gimletroll i fjerdedivisjon, og i 2013 til gikk han videre til Donn, der han har spilt sporadisk både på Donn og Donn 2 frem til i dag.

I 2017 spilte han for Donn 2 mot RIL 2 sammen med spillere som Kristoffer Hæstad, Ole Gerhard Sørensen og en nylig pensjonert Espen Hoff. Samarbeidet med Hoff fungerte fra første start, og Natvig / Hoff kombinerte både på 1-0 og 2-0.

Thomas har vært aktiv i det kristne miljøet i Kristiansand i en årrekke, og han er i dag lærer på Bibelskolen i Filadelfia Kristiansand.

(Foto: ikstart.no – første spiller fra venstre på bakerste rad)

Christian Follerås

(første spiller fra venstre på bakerste rad)

Follerås kom til Start fra Hånes i 2005 sammen med Espen Knudsen, og han spilte guttefotball frem til våren 2007. Da ble begge kastet inn i midtforsvaret på Start 2 i en alder av 16 år. På et ungt Start 2-lag fremstod de både som robuste og sterke.

I 2008 rykket Start 2 opp til andredivisjon etter 2-2 mot Odd 2, også denne gang med Follerås / Knudsen i midtforsvaret, og Follerås uttalte seg den gang om fremtiden til Fædrelandsvennen.

–     Først skal jeg etablere meg i andredivisjon med Start og prøve å komme inn i A-stallen.

Før seriestart i Eliteserien 2009 var det tre lokale talenter som var i fokus: Espen Knudsen (17), Mads Stokkelien (18) og Christian Follerås (17).

Med 23 kamper og fem mål for Start 2 i 2008 var allerede Follerås godt etablert i Start-systemet. Knut Tørum var hentet inn i klubben, ettersom Arne Sandstø ikke hadde vært god nok til å utvikle de unge spillerne i klubben.

Fra før hadde Start Jesper Mathisen, Clarence Goodson og Bård Borgersen på midtstopperplass, så det var ikke bare å spasere inn på laget.

Men i Knut Tørums debutkamp mot Bryne i januar 2009 fikk Follerås sjansen fra start.

–     Dette var stort og et nytt karrierehøydepunkt for meg, sa Follerås til Fædrelandsvennen.

Ifølge avisen åpnet han litt rufsete, men hevet seg i løpet av førsteomgangen og fikk brukt luftstyrken sin.

Det ble innhopp i flere treningskamper utover vinteren, men før sesongstart signerte Start Knut Henry Haraldsen, og veien inn på laget ble for tøff for ungguttene.

I juni 2010 kunne man se Follerås varme opp sammen med det norske landslaget på Ullevaal, men 18-åringen skulle ikke spille med flagget på brystet. Han var der på et sponsoroppdrag for Vennesla-bedriften Scan Trade. Men det var allikevel en fin opplevelse for gutten som skulle få enda flere gode opplevelser senere den sommeren.

For kun en drøy uke senere fikk Follerås debuten sin i Eliteserien. Etter 77 minutter i borteseieren mot Sandefjord kom Follerås inn for Mads Stokkelien

Tørum var fornøyd med det han så av Follerås denne sesongen uttalte at han hadde stått på og gjort jobben sin på trening veldig bra. Det var mye positivt, men han konkurrerte på en plass der Start hadde mange alternativer.

–     Det er her jeg har lyst å være, sa Follerås, som da var kaptein på Start 2.

Han ble med som hospitant til La Manga i 2011 og spilte blant annet cupkamp mot Arendal.

Og da Tørum fikk sparken var Follerås med i Mons Ivar Mjeldes debutkamp – en treningskamp mot Fløy. Der scoret unggutten kampens eneste mål, men var etter kampen mer interessert i å skryte av lagkamerat Ernest Asante.

–     Det er jo en drøm når vi får involvert ham i spillet. Han kan løpe fra hvem som helst i eliteserien. Om vi får brukt ham riktig, så er det gull verdt for laget.

Follerås fikk også noen minutter som innbytter mot Molde, der kameraten Espen Knudsen ble kåret til banens beste.

Follerås bøttet innpå med mål for andrelaget og hadde stor tro på at de kunne rykke opp.

–     For min egen del har det vært veldig gøy i det siste. Det løsnet skikkelig på andrelaget.

Om sjansene for å få en A-lagskontrakt uttalte han:

–     Sannsynlighetene ligger der, absolutt. Det er opp til meg selv å bevise Mjelde og de andre at jeg er god nok. Jeg ser positivt på det. Får jeg sjansen nå, skal jeg virkelig gripe den.

(Foto: Follerås reklamerer for Vindbjart-kamp)

Men kun få dager senere var 20-åringen klar for Steinar Skeies Vindbjart.

–     Jeg har hatt ham i sikte i et par år nå, og nå har start frigitt ham etter at vi lånte ut Gausdal. Follerås er en spiller jeg har veldig sansen for. En trivelig kar og en ambisiøs gutt med masse punsj i, sa Skeie til Fædrelandsvennen.

Follerås kunne både spille midtstopper og erstatte «Gaus» som tanksenter på topp. Og det tok ikke lang tid før han fortsatte scoringsformen fra Start 2-tiden.

I 2013 var han med på Sørlandslaget som slo Start 3-1, og ifølge Steinar Skeie var Follerås banens beste spiller.

Follerås uttalte i etterkant at han følte han måtte bort fra klubben for å finne gleden med å spille fotball igjen. Han fikk ikke spille i posisjonen som midtstopper på andrelaget og trengte å spille på et høyest mulig nivå for å utvikle seg. I Vindbjart fikk han tillitten han trengte og mente han ikke fikk nok spilletid i hverken serie eller treningskamper i Start for å kunne vise seg frem.

–     Jeg fikk ikke sjansen til å vise meg fram, og da følte jeg det var på tide å prøve noe nytt, sa Follerås.

I stedet fikk Follerås en lang og flott karriere for Vindbjart med over 150 kamper for klubben. I 2013-sesongen var også klubben nære opprykk til førstedivisjon.

I 2014 ble han utsatt for blind vold og måtte sy fire sting i bakhodet. Lagkamerat Simen Gimmestad mistet synet på det ene øyet etter å ha fått et ølglass kastet i ansiktet.

I november 2016 valgte Follerås å trappe ned og signere for moderklubben Hånes i femtedivisjon. Men bare ni måneder senere klarte han ikke å se lagkameratene slite i bunnen av andredivisjon og gjorde comeback i Vindbjart-trøya. Men det ble til slutt nedrykk på Vindbjart i 2017.

I fjor var han tilbake i Hånes-trøya, men foran 2020-sesongen varslet han på nytt at han skulle ikle seg den blå Vindbjart-drakten samtidig som han arbeider i en barnehage i Kristiansand. 

Christian mimret tilbake til Start-tiden i en samtale med Start-bloggen.

–     Mine beste minner i Start er absolutt debuten i Eliteserien borte mot Sandefjord i 2010 og hjemme mot Molde i 2011. I 2010 kom jeg i tillegg innpå for Mads Stokkelien, som er en veldig god venn av meg som har vokst opp sammen og spilt på samme lag i Hånes, sa Follerås til Start-bloggen.

–     Hadde også et gøy innhopp mot København i en treningskamp på Sør Arena som endte med en assist til Bolaños.

Follerås var definitivt én som var veldig nære å slå til på A-laget til Start, men det virket som Start ikke hadde tålmodighet nok til å la de lokale spillerne spille seg inn i på A-laget.

–     Under Knut Tørum var jeg lenge i vannskorpen for å bryte igjennom. Dessverre ødela nok til tabellposisjon, kombinert med uheldige skader. Slet en del med kutt og bruddskader. Trenerbyttet betydde kroken på døren for min del. Fikk aldri en reell sjanse til å prøve meg skikkelig, og jeg fikk egentlig bare beskjed om å finne meg en ny klubb.

Overgangen til Vindbjart har han selv uttalt at passet han veldig godt, og han har blitt en skikkelig bauta for laget fra Vennesla.

–     Angående VFK har jeg aldri selv angret på overgangen. Jeg ble en bedre spiller og person av den overgangen. Vi kjempet mange år i toppen, og jeg hadde mange store øyeblikk der toppet med 4-0 mot Start i cupen.

(Foto: fra Vindbjarts Twitter-konto)

Sesongen 2020 skulle bli en ny Start for Christian, og han så virkelig frem til at sesongen skulle starte.

–     Nå er det VFK som gjelder. Håpet er at vi skal komme igang nå, og da ønsker vi å kjempe i toppen! For min egen del er det å være en bærebjelke i laget nå, og forhåpentligvis hjelpe til at vi kjemper der vi skal. Selv mener jeg dog at jeg ikke har vært i så god fysisk form siden Start-tiden, så hvem vet hva godt spill kan føre til! Hehe. Men jeg har ikke noe mål om at det SKAL føre noen plass, men jeg hadde jo absolutt ikke kastet det bort hadde man fått muligheten igjen.

Midstopperen har fortsatt mange år foran seg, og kanskje kan han spille seg til en kontrakt i en av de øverste divisjonene igjen? 

 

 

 

Saken fortsetter i del 2 med spillere som Daniel Aase, Mads Stokkelien, Espen Knudsen og Aram Kahlili, og du finner den her.

Del artikkel:


Relaterte artikler