Hva skjedde med den gylne Start-generasjonen – del 2

13.11.2020, 20:48

(Foto: ikstart.no - saken fortsetter med nummer to bakerst fra venstre)

Jan Jenssen

Lillesands-gutten ble sett på som et av Sørlandets største talenter og den da offensive høyrebacken ble juniormester for Start både i 2006 og 2007.

Han ble tatt ut til G16-landslaget allerede i 2004 etter kun å ha trent på hobbybasis hjemme i Lillesand.

Samme år herjet han for Starts guttelag i Norway Cup og tok sølv i Adidas-cup med Starts G16-lag. Året etter var han en del av Start 3 i femtedivisjon og Starts andrelag.

Allerede i 2006 ble han tatt med i A-lagstroppen til flere kamper og var blant annet med til Amsterdam Arena for å møte Ajax i UEFA-cupen. Han var også én av fem sørlendinger på G18-landslaget og ble toppscorer i Jet Cup for Starts juniorlag med seks mål.

–     Han gjorde et godt inntrykk på Hamar. Vi får se om han blir med oss videre, sa U17-landslagssjef Øyvind Nilsen til Fædrelandsvennen.

(Foto: ikstart.no)

Han herjet for Starts A-lag i en treningskamp mot MK i november 2008 og uttalte seg til Fædrelandsvennen etter kampen.

–     Jeg synes det til tider har vært mye fotball, og jeg har vært lei i høst. Men slik er det ofte på slutten av sesongen, og nå har jeg fått være med på å vinne juniorfinalen og få spille på A-laget. Det har vært motiverende, sa Jenssen.

I 2007 ble han tatt ut på Tor Ole Skulleruds G19-landslag sammen med Christer Kleiven og Espen Børufsen.

Da Start mistet Marius Johnsen, Kristoffer Paulsen, Jon Midttun Lie og Inge Andre Olsen mot slutten av 2007-sesongen, var han høyaktuell for å bli tatt opp i A-lagstroppen.

–     Jeg har fått beskjed om å forandre meg. Det går på måten jeg er på.

Han var på nippet til å legge opp, og allerede etter NM-gullet hadde han følt på at gleden ikke var der. Men nå hadde han bestemt seg for å satse.

–     Jeg er villig til å satse det som kreves nå.

Svein Mathisen var bestemt på at han ønsket Lillesandspilleren.

–     Vi vil ha en Jan Jenssen som er topp motivert og som leverer og spiller som en toppidrettsutøver. Hvis han er villig til å satse, og vi blir enig om en ny kontrakt, så er han A-lagsspiller neste år.

Den 6. desember skrev han under en treårskontrakt med Starts A-lag.

Jenssen skulle være et backalternativ, men uttalte selv at han trivdes best på midtbanen, der han styrte Start til finalen i junior-NM.

Han fikk flere innhopp som høyreback i treningskampene og så ut til å kunne få spilletid allerede i første sesong.

Jenssen ble sett på som en «bohem» med tanke på hans treningskultur og var også eneste spiller under 23 år som ikke hadde agent – og det så han heller ikke noe vits i.

–     Da jeg skrev kontrakt med Starts A-lag var faren min med på forhandlingene. Det holdt for meg.

Da Start rykket ned i 2007, rykket også andrelaget ned til tredjedivisjon. Dermed ble det tidlig i 2008-sesongen pratet om utlån av talenter som trengte en bedre kamparena enn det Start 2 kunne tilby.

Jensen var en av disse, og i mars uttalte Fløys Terje Marcussen at han ønsket å hente Jenssen og en målvakt inn før sesongstart. Senere samme måned ble det klart at spilleren gikk på utlån til Fløy sammen med Start-kollega Samuel Dirscher. Jenssen scoret for Fløy i 9-0-seieren over FK Arendal allerede samme måned.

Men i juli valgte 19-åringen å hoppe av A-lagskontrakten med Start.

–     Det blir rett og slett for mye fotball, og jeg orker ikke å bruke så mye tid på det.

19-åringen hadde tenkt lenge på saken og var nå klar for å stille på skolebenken i stedet.

–     Jeg har ikke kommet inn noe sted, men jeg regner med at jeg reiser til Trondheim dersom jeg kommer inn der, sa Jenssen.

Helt slutt var det riktignok ikke på fotballen for talentet, for i august det påfølgende året stilte han opp for Birkenes i 3.-divisjon. 

Og turen til Birkeland så ut til å gi ham gleden tilbake, og plutselig banket Vindbjart på døren.

–     Det var veldig gøy, og da jeg fikk tilbud fra 2.-divisjon fristet det enda mer enn å fortsette i Birkenes.

I 2010 skulle den da 22 år gamle midtbanespilleren på nytt spille toppfotball, denne gangen sammen med spillere som Lars Martin Engedal, Eirik Schulze, Daniel Aase og Øyvind Gausdal.

I 2011 storspilte han for Sørlandslaget mot Häcken i en treningskamp, men han insisterte på at han igjen ønsket å trappe ned.

–     Jeg vil heller ha en vanlig jobb, jeg. Fotball er gøy, for all del, men det må ikke bli for mye av det.

–     Det er sant at jeg vurderer å trappe ned. Gjør jeg det, noe som er ganske sikkert, blir det spill for Birkenes i fjerdedivisjon. Andredivisjon er et nivå midt imellom, man får lite lønn for strevet, og det tar for mye tid. Nå jobber jeg på en skole i Lillesand, så jeg får ta meg et tenkeår.

Men i stedet ble det utlån til Jerv i tredjedivisjon. Det endte med direkte opprykk, og året etter var Jenssen kaptein for et ungt Jerv-lag som skulle bryne seg på en vanskelig andredivisjons-avdeling.

–     Jeg har blitt mer voksen etter at jeg sluttet i Start, og tar vel fotballen mer seriøst nå, sa Jenssen til Fædrelandsvennen før sesongen.

Og det var tydelig at midtbanespilleren trivdes bedre. Han var banens gigant i åpningskampen, som Jerv vant overraskende 2-1 over opprykksfavoritt Vard Haugesund.

Men det skulle butte mer imot utover sesongen, og laget ble kjempende i bunnen. Selv en optimistisk Jan Jenssen måtte til slutt se at laget rykket ned.

–     Jeg tror vi har lært mye av årets sesong, uttalte han etter at nedrykket var klart.

Men nedrykket ble som kjent starten på en eventyrlig Jerv-periode. Jerv rykket rett opp igjen, og i 2014 tok Steinar Pedersen over laget.

Jerv tok seg helt til førstedivisjon og kvalik til Eliteserien, med Jensen som en nøkkelspiller på midtbanen.

–     Det har bare gått én vei. Skulle Jerv plutselig rykke opp til eliteserien, skal jeg hvert fall spille en kamp, sa Jensen da Jerv lå på femteplass halvveis i debutsesongen i førstedivisjon.

Jerv klarte kvalik og slo Hødd på straffer i den første kvalifiseringskampen, og de fulgte opp med å banke Kristiansund 2-0 i finalen. Dermed ble det klart for Play-off mot Start – en kamp sikkert de fleste her husker godt.

I 2015 reiste han tilbake til Birkenes, men denne gangen var det ikke for å spille fotball. Den pedagogikk-utdannede 27-åringen skulle fungere som kommunens ungdomslos og jobbe med ungdom som trengte ekstra oppfølging.

2016- og 2017-sesongen ble dessverre preget av skader og han fikk derfor en del mindre spilletid.

(Foto: hentet fra IL Express Fotballs Twitter-side)

Året etter dukket han igjen opp i moderklubben Lillesand i femtedivisjon, men den 6. mars 2020 signerte han for Express i tredjedivisjon og skulle da gjenforenes med de tidligere Jerv-kompisene Tobias Olsvik og Steinar Berås.

2020-sesongen ble jo som kjent ikke god for breddefotballen, og han har til gode å spille en tellende kamp for klubben, men ble i Agderposten tatt med på 2000-tallets breddelag sammen med spillere som Morten Knutsen og Svein Olaf Olsbu.

–     Planen for året var å være med å bidra på en eller annen måte der, men på grunn av korona har jo alt blitt satt på vent. Nå ser vi imidlertid et lys i enden av tunnelen, og det er jo positivt. Jeg håper at vi i løpet av 2021 kan begynne med seriespill og kamper. Fotballen betyr veldig mye for veldig mange, uttalte Jenssen til Agderposten 

 

Daniel Aase

(Foto: ikstart.no)

Flasket opp i Start og var i Start 2-troppen allerede som 15-åring, men han klarte ikke å spille seg til fast plass på laget i andredivisjon.

Etter 2007-sesongen valgte Aase å gå til Vindbjart og spilte seg fort inn på laget. Et par år senere var Start interessert i å hente tilbake unggutten og han var med på flere treninger med laget.

–     Han har god teknikk og har utviklet seg bra. Vi kjenner ham også fra tiden i Start, og vi vil følge han tett fremover, sa Svein Mathisen til Fædrelandsvennen.

Men til slutt ble han veid og funnet for lett.

–     Jeg må bli raskere i oppfattelsen av spillet. Det går det an å trene på, så jeg skal jobbe med det, sa Aase om grunnen til at Start ikke ønsket å signere ham.

Etter hvert ble Aase en nøkkelspiller for Steinar Skeies Vindbjart, og han involverte seg også som trener for klubbens fotballskole.

Skeie har alltid hatt store ord om driblefanten og mente gutten med den eminente teknikken både var Venneslas svar på Diego Maradona og Venneslas Messi.

Han ble også banens beste da Sørlandslaget slo nettopp Start i 2010 og var aktuell for en retur til Start både én og to ganger, men det var ikke før i 2015 at det endelig skulle materialisere seg.

(Foto: ikstart.no)

Mot slutten av 2014-sesongen var han aktuell for Steinar Pedersens Jerv, men sommeren 2015, etter at Aase hadde driblet Start på hodet ut av cupen med 4-0, ble han hentet på lån til Start. Etter gode prestasjoner ble lånet omgjort til en treårs-avtale.

–     Ting har gått veldig fort. Plutselig kom det som et bang, så var jeg klar. Det er veldig godt å få det gjort, for det er vanskelig å tenke på, sa Aase etter å ha signert for Start på nytt.

–     Det finnes spillere som kan drible ti mann i en telefonkiosk. Daniel er enda råere på små flater. Han kan drible ti mann i en iphone, sa Vindbjart-trener Steinar Skeie.

Det ble 49 kamper for Start på 2,5 år, men han fikk ikke kamper for A-laget i 2018 grunnet en skade i oppkjøringen.

Sommeren 2018 signerte Aase for Jerv og har spilt nærmere 50 kamper for Grimstad-klubben. Han har også fungert som fotballekspert for Fædrelandsvennen rundt Starts opprykkskvalik i fjor.

I forrige måned annonserte Aase at han kommer til å legge opp etter sesongslutt, da Jerv aldri gav ham noe nytt tilbud.

–     Det er noe jeg har tenkt på en stund. Det finnes sikkert muligheter til å fortsette karrieren, men jeg vil gi meg mens jeg fortsatt er god, sa Daniel Aase til Fædrelandsvennen.

(Foto: ikstart.no Steinar Skeie, her fra en Start-trening)

For å få et enda bedre inntrykk av Sørlandets største driblefant, tok jeg en prat med sjefen sjøl, Steinar Skeie.

–     Når det gjelder Daniel, så treffer han mitt fotballhjerte med sitt iboende artisteri. Fotball skal i min verden være en underholdene lek, og denne leken kan Daniel svært godt. Om han får mulighet til å leke da. Derfor er det det jeg husker best med Daniel. At han fikk lov til- og var så dyktig til å leke. Og det gjorde han på hver trening i Vindbjart

–     Vi har ikke fasiten i Vennesla. Men vi har vist at vår filosofi er svært utviklende. Og det handler selvsagt om treningshverdagen/ treningsinnholdet, samt den «ånden» / miljøet vi til enhver tid klarer å skape sammen.

Skeie har vært nevnt i sammeheng med trenerjobben i IK Start mange ganger, og han har selvsagt mange tanker på hvorfor spillere som Daniel måtte ta veien til Vennesla for å lykkes. I dag er det bare én spiller på Starts A-lag fra det berømte juniorlaget, og grunnene til det kan være mange. Skeie ønsket ikke å kommentere eller kritisere Starts evne til å ta vare på talenter eller overgangsfilosifi, men ville heller snakke om hvordan de lykkes i Vindbjart.

–     I Vfk har vi en filosofi som jeg vet er svært utviklende. Både mentalt og fotballmessig. Kort fortalt, så er vi som du vet veldig spillende. Det er stor ære for oss å spille til en hvit og blå. Det innebærer at hver enkelt spiller er veldig mye borti ballen, noe som i seg selv er utviklende. I tillegg har vi en tilnærming til enkeltspilleren som jeg vet skaper stor selvtillit/stor tro på egne ferdigheter.

–     Når vi da også har en spillestil/samhandlinger som er offensiv og tydelig, så utløser det en trygghet som gjenspeiler seg i enkeltspilleres adferd på banen. På vårt beste så «oser» laget og enkeltspillere av trygghet. Det ender faktisk av og til med at enkeltspillere ser bedre ut enn det de egentlig er. Men da fordi LAGET fungerer som en enhet. De spillerne som kan Vfk stilen, de vet hva dette dreier seg om. Bla at alt-henger-sammen-med- alt.

 

Samuel Dirscher

(Foto: ikstart.no – Cupfinalelaget fra 2007. Dirscher bakerst til venstre)

Svenske Dirscher kom som 18-åring fra svenske Kungshamn I.F. i tredjedivisjon. Faren bodde i Kristiansand og unggutten hadde fått jobb på en restaurant i byen.

Han var en viktig spiller i 2007-finalen og holdt Start inne i kampen med noen viktige redninger. Men etter sesongen var han ikke junior lenger, og med Kenneth Høie, Rune Nilssen og Tommy Runar i stallen, var et utlån til Fløy aktuelt. Start hadde allikevel troa på den unge svensken og signerte treårskontrakt med målvakten i desember 2007.

Før sesongstarten i 2008 ble Dirscher leid ut til Fløy. I utgangspunktet ønsket Start å leie ut Rune Nilssen, og satse på Dirscher i tredjedivisjon, men Nilssen ønsket ikke å forlate klubben.

I august forlenget han låneavtalen til ut sesongen, og sesongen etter reiste målvakten på et nytt utlån til Vindbjart, der han fikk hard konkurranse i 17 år gamle Halvor Homme.

I februar 2010 ble svensken klar for Alta, men ble skadet og spilte ikke i hans første år i klubben. Men han fikk seg en rekke Adeccoliga-kamper i 2011 og 2012, inkludert et par møter med gamleklubben Start. Det ble sikker plass i 2011, mens det ble nedrykk for i 2012 med bare 21 poeng.

I 2013 reiste han til Sverige for å vise seg frem for Ljungskile i Superettan, men signerte heller under en amatørkontrakt for Start. Alta ønsket å leie Dirscher i en måned grunnet suspensjoner, men han takket nei.

I 2014 var han høyaktuell for en retur til Alta og fikk også et tilbud fra klubben, men valgte å skrive under for Strømmen i OBOS-ligaen, der han spilte sammen med nåværende Start-spiller Eirik Schulze.

Året etter var han tilbake i Start 2, men flyttet raskt videre til Fløy og spilte et par sesonger der.

Han fortsatte karrieren som keepertrener for Kolbotn IL og Fredrikstad fotballklubb, og ble også ansatt som keepertrener for Norges U23-landslag for kvinner.

(Foto: hentet fra Fredrikstads Twitter-konto)

Fra 2018 har han jobbet som keepertrener i Fredrikstad, og er i disse dager aktuell som trener på FFKs Keeperakademi.



Christer Kleiven

(Foto: ikstart.no)

De fleste kjenner til historien om kometkarrieren til Hellemyrgutten Christer Kleiven.

Som så mange av de andre spillerne på dette juniorlaget, var Christer tidlig ute med å vise seg frem i fotballen. I 2002 vant han skolecupen i fotball sammen med klassekameratene på Grim skole.  

Året etter herjet han på Vigørs eminente juniorlag med spillere som Leif Otto Paulsen, Magnus Ask Mikkelsen og Steffen Hagen.

Som 16-åring skulle han i 2004 styre midtbanen til Vigørs A-lag, og under trener Frank Strandli hardkjør skulle det bygges fysikk og «gutter skulle bli menn».

–     Vi trenger dette, Vi er ikke like robuste som Frank var på samme alder, uttalte Kleiven til Fædrelandsvennen. 

På samme tid var han nære ved å bli med Norgeds G16-lag, men måtte nøye seg med å være hjemmeværende reserve.

–     Litt kjipt å holde seg hjemme, men gnisten ble i hvert fall tent. Drømmen om landslagsspill og proffkarriere har jeg så absolutt.

Samme sommer ble det også et treningsopphold hos Everton sammen med Ole Marius Gundersen. Vigør hadde opprettet gode forbindelser med Merseyside-klubben og flere av ungguttene fikk lov til å få litt nye impulser fra Premer League.

–     De får se litt hva det handler om. Men personlig håper jeg bare de kommer hjem igjen uten å ha mistet fokus, sa trener Frank Strandli.

På høsten ble det også debut på G16-landslaget i den nordiske turneringen for G16-lag, der laget til slutt tapte bronsefinalen 4-0 for England.

Kleivens imponerende sesong ble til slutt kronet med en treårskontrakt med Start.

Slo igjennom på A-laget med seks mål på syv serierunder i 2010 og var aktuell for «halve eliteserien» ifølge Fædrelandsvennen.

Spilte for alle U-landslag fra han var 16 år og fikk 14 U21-landskamper. Dro videre til Stabæk og Odd.

Da Kleiven signerte for Odd, snakket Fagermo om å få ham på landslaget, men ett år etter startet han bare fire av 30 seriekamper og var ikke ønsket med videre. Han reiste derfor tilbake til Kristiansand og la opp som proffspiller i en alder av 26. Fortsatte karrieren som spillende trener for Vigør sammen med Leif Otto Paulsen.

Startet opp i Strømmes Reklame etter at han la opp som fotballspiller.

Bor i dag på Justneshalvøya sammen med kona Malene, barna Noa og Liam og er daglig leder på Sats Aquarama.

 

Henrik Spieler

(Foto: hentet fra spillerens Twitter-konto)

En ekte Start-gutt som ble kretsmester allerede på gutter 14-laget. I 2005 ble han sør-norsk mester med Agder fotballkrets G89-lag etter å ha slått Oslo 4-1 i semifinalen og Østfold 3-0 i finalen sammen med blant annet Rolf Daniel Vikstøl (Våg), Tor Marius Gromstad (Hisøy / Øyestad), Stefan Strandberg (MK) og Aram Kahlili.

Samme år ble han tatt opp i juniorstallen til Start.

Når både Tommy Runar og Samuel Dirscher ble lånt ut i 2008, fikk juniormålvakten Spieler trene med A-laget og ble tredjemålvakt bak Kenneth Høie og Rune Nilssen.

Noe A-lagsfotball ble det ikke på Henrik, men han fikk seg i det minste noen flotte treningsopplevelser. 

Da Myggen gjennomførte sin første fulle treningsøkt i comeback-sesongen i 2008, viste det gamle midtbaneesset frem en skuddfot som de fleste bare kunne drømme om. Målvakt Spieler kunne bare se skuddene fyke inn i krysset eller smelle i tverrlegger.

Han reiste etter hvert til Polen for å studere medisin og endte opp med å spille studentfotball for FC Trauma i en bedriftsserie i Polen, på et lag bestående nesten utelukkende sørlendinger, inkludert tidligere Start-spiller Jesse Ohene.

Står i senere år registrert som ferievikar på Sørlandets sykehus og med noen kamper for Vang FL i 2016 og 2017.

 

Mads Stokkelien

(Foto: ikstart.no)

Var med Starts guttelag til Norway Cup allerede i 2005 sammen med Aram Kahlili og trener Morten Halvorsen.

Fikk sitt store gjennombrudd på A-laget i 2010 med ti mål på 23 kamper. Fulgte opp med fire mål i 2010-sesongen før han ble solgt til Stabæk.

Inge André Olsen gikk ut med store ord og ytret at «Stokkelien er én av verdens beste avsluttere».

Etter et opprykk med Stabæk flyttet Stokkelien til New York og spilte to år i New York Cosmos med blant annet tidligere Real Madrid-spiller Raúl.

Reiste i 2015 hjem til Start og spilte 12 kamper i sesongen som endte med at Start sikret kontrakten i playoff-kampene mot Jerv. Stokkelien scoret 1-1-målet på Levermyr.

Har de siste årene fått en håndfull kamper for Hånes i femtedivisjon, men jobber ellers fulltid som tannlege på Dronningens Tannlegesenter i Kristiansand sammen med pappa Anders, mamma Kjersti og søster Linn.

Fikk med seg 13 U21-landskamper og 80 kamper for Start.

 

Henrik Ommundsen

(Foto: ikstart.no – Ommundsen scorer i 3-1-tapet mot HamKam i en treningskamp i 2008)

Startet karrieren for Gimletroll og vant finalen i skolecupen med Fagerholt barneskole allerede i år 2000. Etter hvert ble det Start, og i 2004 ble han tatt opp i Start 2-stallen.

I juli året etter ble han tatt ut på landslagssamling for G17-landslaget, men måtte melde forfall etter at han brakk et bein under det ene øyet i Jet Cup for Start.

I 2005 skulle han igjen bli tatt ut på G17-landslaget.

–     Den talentfulle Start-2 spilleren Henrik Ommundsen skal sammen med klubbkamerat Espen Børufsen spille for det norske G17-landslaget i Falkenbergturneringen i Sverige. Han har mange bra egenskaper, og kan spille både back, midtbane og på kant, sa Agders kretsansvarlig Per Erik Andersen til Fædrelandsvennen.

Henrik fortsatte å spille på Starts andrelag i flere år etter cupgullene, og selv om han fikk med seg noen treningskamper (bildet) fikk han aldri sjansen på A-laget. I 2009 la han opp som fotballspiller.

–     Det var ikke veldig lenge etter at jeg gikk lei. Jeg følte ikke jeg ble satset på, og at jeg ikke fikk den støtten jeg trengte i Start. Så da gadd jeg ikke satse mer, sa Ommundsen til Fædrelandsvennen.

I dag jobber Henrik som flygeleder på Kjevik.

–     En tenker jo litt på karrieren og en føler jo at en kunne nådd ganske mye lenger. Jeg skulle kanskje vært litt mer egoistisk, og jeg var nok litt for snill. Men jeg fikk jo oppleve noen artige ting.

 

Avni Pepa

(Foto: ikstart.no)

Spilte i Start fra 2006 til 2011 og var i perioder lånt ut til MK og Vindbjart.

Start slet som alltid med økonomien, og Pepa var en av flere spillerne som måtte leies ut eller selges. Bruno ble degradert til Start 2 og senere fristilt, og det samme skjedde med Kjetil Kamark.

–     Det er ein skandale. Eg forstår jo at klubben har økonomiske problem, men eg meiner dette er feil måte å gjere ting på, uttalte Pepa til NRK Sørlandet.

Men han kjempet seg inn igjen på laget i 2010 og 2011-sesongen og var nærmest fast i startoppstillingen. Men da Start ikke klarte å gi han et godt nok kontraktstulbud i 2012 – etter 52 kamper for klubben –  gikk turen videre til Sandnes Ulf. 

–     Jeg har hatt lyst til å bli her, men i det siste har jeg godtatt at det kan bli noe annet, uttalte Pepa til Fædrelandsvennen.

I januar 2015 signerte han for Flamurtari Vlorë i Albania, men forlot klubben allerede i februar samme år på grunn av uenigheter med ledelsen. Mellom 2015 og 2017 spilte han for Íþróttabandalag Vestmannaeyja, eller IBV, på Island, før han vendte nesten hjemover.

Debuterte på landslaget til Kosovo i 2016 mot Haiti, som var den første registrerte landskampen for landet.

I 2017 signerte han for Arendal og spiller fortsatt i klubben.

Står med 47 kamper for Arendal, der han blant annet spilte sammen med broren, Wilhelm Pepa (nå Trauma).

Har slitt med prolaps den siste tiden og ikke spilt for klubben siden 2019. 

 

Espen Ramse Knudsen

(Foto: hentet fra spillerens Twitter-konto)

Hånes-gutten kom inn på Start 2 i ung alder og var en viktig del av juniorlaget og Start 2 som tenåring. Var hospitant på A-laget i 2010 og herjet på de norske U-landslagene.

Fikk sin debut samme sesong og scoret sitt første og eneste mål for klubben i 3-2-seieren over Stabæk i oktober.

Var et kjempetalent, men klarte aldri å spille seg til helt fast plass på Start. Fikk 28 A-lagskamper i 2010 og 2011, men fikk aldri tilbud om ny kontrakt. Dermed valgte han å gå gratis til Jerv i desember 2011.

–     Jerv satser og ønsker å rykke opp til førstedivisjon innen noen år. Det vil jeg være med på, sa Knudsen til Fædrelandsvennen etter overgangen.

Han står i dag med over 235 kamper for Grimstad-klubben.

 

Rolf Daniel Vikstøl (ikke på lagbildet)

(Foto: ikstart.no)

Rolf-Daniel kom fra den gyldne Våg-generasjonen og trenger knapt noen nærmere introduksjon..

Debuterte for Starts A-lag i 8-1-tapet for Molde i 2009.

«Røde-Rolf» fikk 237 kamper for Start og har siden 2017 spilt for Viking, der han har fått med seg cup-gull og en femteplass i Eliteserien.

Signerte for kun få dager siden ny kontrakt med Viking.

 

Vidar Alexander Vikstøl (ikke på lagbildet)

(Foto: hentet fra spillerens Facebook-profil)

Bror til mer kjente Rolf Daniel var også et stort Våg-talent, og han fikk allerede i 2005 sjansen som hospitant i Jet Cup for Starts juniorlag. I 2006 melte han og Rolf Daniel overgang til Start.

Unggutten fikk mye spilletid på juniorlaget og ble etter hvert kaptein på Start 2. Men han spilte seg aldri til en plass i A-stallen, og foran 2010-sesongen skrev Vikstøl under en toårskontrakt med Vindbjart.

–     Det er vemodig å forlate Start. Jeg har alltid hatt et håp om å spille meg til A-lagskontrakt med dem, men det ble ikke noe denne gangen, sa Vikstøl til Fædrelandsvennen.

Vikstøl forsvant senere i sesongen for å studere til å bli akupunktør på Helsehøyskolen i Oslo, og fikk med seg noen kamper for moderklubben Våg i løpet av de neste sesongene.

Før 2013-sesongen var han tilbake i Vindbjart, men gav seg igjen etter 2014-sesongen etter å ha spilt fast for Steinar Skeies lag.

Startet opp som akupunktør i 2014 og arbeider i dag sammen med far, Vidar, i Vikstøl Akupunktur og soneterapi på Helsehuset i Kristiansand.

(Trykk her for å gå til hjemmesiden deres)

Han gav ikke helt opp fotballen og har spilt en rekke kamper for Våg de seneste årene.

Før 2019-sesongen gikk han også inn som spillende assistenttrener for Vågs fjerdedivisjonslag.

Jeg var så heldig å få en liten prat med Vidar, og han fortalte meg litt om tiden i Start.

–     Mine beste minner fra Start 2/Jr laget var det sinnsykt gode laget vi hadde. Klassespillere over hele fjøla, kombinert med en veldig god trener i Frode Fredriksen. Godt samhold å lagmoral, sa Vikstøl til Start-bloggen.

–     Det var ingen stor stjerne på laget, det var gode spillere alle som var der. Årskullene 87,88 og 89 var veldig gode årskull med flust av gode fotballspillere.

Det ble fem sesonger i Start for Vikstøl, men sjansen på A-laget uteble. 

–     Jeg føler kanskje at laget Start hadde den gangen, både med tanke på mange gode spillere på A-laget kombinert med mange gode spillere på Start 2, gjorde til at nåløye den gangen var veldig lite. Så var det sikkert litt tilfeldigheter også at jeg ikke ble med videre. Det var også spesielt veldig mange gode midtbanespillere den gangen.

Selv etter en god periode i Vindbjart, ble det ikke mer fotball på toppnivå for Vikstøl, men han valgte heller å fokusere på livet etter fotballkarrieren. 

–     Jeg følte etter Start-tiden at det var viktig å fokusere på en utdannelse med tanke på alder. Derfor prioriterte jeg dette. Og det har jeg ikke angret på.

 

Aram Khalili (ikke på lagbildet)

–     Jeg er best! Ingen tvil, jublet Aram Khalili (13) etter å ha fått toppscore i skuddkonkurransen under Color Line Cup i 2002.

Gevinsten: et par poser med godteri og en frisbee.

Den unge gutten flyktet fra krigen i Irak sammen med familien sin og kom til Norge som åtteåring i 1997. Han hadde sterke minner om flukten gjennom fjellene, men i Norge fikk han en trygg oppvekst og kunne fokusere på lidenskapen sin, fotball.

Målet var å spille på det norske landslaget, og den brasilianske angrepsspilleren Ronaldo var idolet.

Spillerutvikler Morten Halvorsen forklarte nok Khalili best i en artikkel på Ikstart.no.

« Tidlig på våren i 1998 så jeg ham første gang på Tordenskjoldsgate skole. På plass med fotballen og skudd på målet i skolegården. Siden observerte jeg ham tidlig om morgen, seint om ettermiddagen uansett vær, hver dag hele uka, på vei til og fra jobb.

Han var 9 år og nylig ankommet fra Bokan i Iran, kurdisk flyktning, etter en farefull flukt fra krig og terrorr. På plass i nytt land, uvante omgivelser, uten å forstå reglene, uten å forstå språket. Utgangspunkt var ikke det beste. Men han hadde fotballen, og historien har vist at folkslag fra hele verden kan bindes sammen i gleden over spillet og kjærligheten til fotballen.

Enhver som har peiling på fotball kunne se det med en gang. Det var noe atletisk, noe med bevegelsene, med touchet og timingen til unggutten. Følelse, blikk og teknikk når ballen dundret mot håndballmålet i skolegården, en gang, 2 ganger, 50 ganger i løpet av dagen. På vei hjem fra jobb en dag møtte jeg ham med ballen under armen rett ved familiens midlertidige bolig i Fjellgata i byen, et møte som skulle bli starten på en (livs?)lang relasjon og en lang læringsprosess. Ingen av oss visste den gang at han 8 år seinere skulle debutere for IK Start mot Sandefjord i norsk tippeliga, nærmere bestemt 22.10.06 kl 19.23, 17 år og 86 dager gammel.»

Allerede i 2004 ble han uoffisiell norgesmester med Start som 14-åring, da Starts G16-lag valset over alle seks motstanderne i en eliteturnering på Rjukan. Syv av de 16 scoringene i turneringen ble satt av midtspissen Khalili.

Senere samme år tok han sølv i Adidas Cup med G16-laget, sammen med spillere som Avni Pepa og Jan Jenssen.

I 2005, i en alder av 15 år, skrev han under proffkontrakt som tidenes yngste fotballspiller i Start.

–     Jeg takker Norge, Start og trenerne mine for at jeg får denne sjansen. Det er stort for meg, sa Khalili til Fædrelandsvennen.

På slutten av året fikk Khalili en smertefull skade på trening med Start 2. Kneskålen knakk i to og han var ute i nesten et helt år.

Dette kunne fort vært slutten på en lovende karriere, men takket være «en enorm indre drivkraft koblet med treningsdisiplin og fightervilje», kjempet Khalili seg tilbake på banen.

Khalili ble utpekt som et av Norges ti største talenter av Norges fotballforbund i 2006, og på våren ble han tatt ut til et nystartet talentprosjekt i regi av Norges fotballforbund, Norsk Toppfotball og Olympiatoppen sammen med blant annet Tarik Elyounoussi, Tommy Høyland, Harmeet Singh, Per Egil Flo og Fløys Lars Christian Thorsen.

Mot slutten av 2006-sesongen var han imidlertid tilbake og scoret på bestilling for Start 2, og han fikk også være med i A-lagstroppen ved flere anledninger.

Med veteranene Bala Garba og Todi Jonsson på vei bort fra klubben, lå veien åpen for spisstalentet.

Og 23. oktober 2006 fikk 17-åringen sin debut på A-laget i hjemmetapet mot Sandefjord, da han ble byttet innpå etter 70 minutter til fordel for Alex Valencia.

–     Det var en fantastisk deilig følelse å komme inn, uttalte Khalili etter kampen.

–     Jeg har trent lenge for dette. Å spille på A-laget har alltid vært drømmen. At det ble tap var det verste i dag, men for meg var det en positiv opplevelse.

2006 ble et knallår for spissen, som også satte inn 4-2 målet da Start vant junior-NM i 2006 mot Per Ciljan Skjelbred og RBK på Lerkendal.

I 2007 var han aktuell for et utlån til MK, som slet i 1.-divisjon, men Khalili ville spille Eliteseriefotball for Start.

–     Jeg vil spille Eliteseriefotball for i 2007. Det er målet mitt!

Spissen scoret jevnt og trutt for Start 2, ble tatt ut på det norske G18-landslaget, men skaden han fikk tidligere i karrieren hemmet nok den kraftige spissen noe.

I september ble han tatt opp i A-stallen til Start.

–     Jeg har aldri sett en bedre 18-åring i lufta enn Aram, uttalte Starts toppspillerutvikler Bård Wiggen etter Khalilis tre mål i semifinalen i junior-NM mot Bryne.

Aram herjet nå på det norske G18-landslaget, men det ble bare ett innhopp for A-laget i 2007.

Han fikk også sin debut på U21-landslaget på Sør Arena som 18-åring og scoret i 2-0-seieren over Estland, der Norge stilte med Tore Regniniussen, Steffen Hagen, Christer Kleiven og Tarik Elyounoussi for å nevne noen.

Start-trener Benny Lennartsson fortalte i etterkant at han irriterte seg over at han ikke brukte spillere som Aram Khalili, Lars Martin Engedal og Anthony Annan mer i sin korte periode.

Start rykket «selvsagt» ned, men et år i førstedivisjon mente mange ville passe Khalili helt perfekt. Endelig skulle stortalentet slå igjennom!

Khalili spilte mye i oppkjøringen, og da Ole Martin Årst måtte operere lysken i sesongoppkjøringen, lå alt til rette for gjennombruddet til stortalentet.

Men Start fryktet at unggutten ikke ville slå til, og gikk på jakt etter en ny spiss. Det endte opp med at klubben gjorde en byttehandel med Stabæk, der de leide ut Anthony Annan og hentet inn Espen Olsen.

Khalili ble foretrukket i seriestarten og kom på rundens lag etter scoring i 5-2-seieren over Nybergsund.

Spissen spilte jevnt og trutt utover vårsesongen og var også involvert på G19- og U21-landslaget. Men på sensommeren hentet Start også inn Srdjan Radonjic, som ble foretrukket fra start i mange av høstkampene.

Og selv om Khalili fikk 24 kamper den sesongen, spilte han fulle 90 minutter i bare åtte av kampene. Til sammen ble det ni mål den sesongen, men trolig var det enda større forventninger til 19-åringen.

Ett av målene hans gikk inn i historiebøkene som et av de aller fineste på Sør Arena.

Det kom i Erik Myklands comeback mot Sandnes Ulf den 5. oktober. 13 minutter ut i andreomgang kom Myggen inn foran over 11 000 tilskuere, og etter 62 minutter fant Mykland Khalili som vippet opp ballen og brassesparket balle i vinkelen.

 

–     Jeg sa i garderoben etterpå at den var ferdigscoret, sa Myggen med et glimt i øyet.

Tilbake i Eliteserien 2009 var det Knut Tørum som tok over ledelsen. Cristian Bolanos var kommet til klubben, mens Ole Martin Årst var tilbake etter skade.

Khalili slet litt i oppkjøringen og veien frem til startoppstillingen så lengre ut. Dermed ble det luftet å leie ut den talentfulle spissen, og klubber som Bodø/Glimt var interessert, men Start ønsket til slutt å beholde spissen.

Benketilværelsen utover i sesongen i Start gjorde også at U21-landslagsplassen stod i fare, men han fikk seg en opptur i mai, da han kom inn og scoret i 3-0-seieren over Lillestrøm.

Men det skulle også bli spissens eneste mål den sesongen, for etter hvert ble han satt helt i skyggen eliteseriekometen Mads Stokkelien.

I august ble et utlån til Bryne i førstedivisjon sammen med lagkamerat Leif Otto Paulsen.

Khalili fortsatte å slite litt med skader, men fikk seks kamper og to mål på Jæren før han reiste tilbake til Kristiansand. Han slet også med skader i oppkjøringen til 2010-sesongen, men takket være mye arbeid sammen med fysioterapeut, Jørgen Rostrup, og litt helende krefter fra håndspålegger Svein-Magne Pedersen fra Vennesla, ble han klar for spill igjen.

Men det ble ikke flere kamper i Start. Et utlån til Gais Göteborg i Allsvenskan ble løsningen for angriperen.

Han fikk bare fire minutter i sin debut, men tegnet seg umiddelbart på scoringslisten. Dermed gikk han rett inn i startoppstillingen i kamp nummer to, der han fikk seg en målgivende pasning. Men etter dette ble det mindre spilletid, og det ble bare ett mål til denne sesongen. Kun én gang fikk han spille samtlige 90 minutter for Gøteborgs-klubben.

I november var han tilbake i Kristiansand.

–     Bortsett fra lite spilletid var det ingen annen grunn for meg å forlate Start. Jeg vet ikke hva trenerne vil, men jeg håper å bli satset på her, sa Khalili.

Selv etter et par sesonger under pari, var Khalili aktuell for Irans A-landslag. Selv ønsket spissen å spille for Norge, men mente han selvsagt måtte ta det til vurdering om muligheten skulle dukke opp.

Kampen om plass på Start-laget var fortsatt hard og Khalili reiste til Strømsgodset for å vise seg frem i januar 2011. Kort tid senere kom det frem at Start var i forhandlinger med Bodø/Glimt om en overgang for spissen.

Og i slutten av januar signerte han for Bodø-klubben i Adeccoligaen.

–     Vi skal bygge Aram opp igjen til den boksspilleren han er. Han er en spiss som kommer til å score masse mål for oss, sa Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen til Fædrelandsvennen.

Og han fikk en knallsesong for Glimt og banket inn 12 mål på 30 kamper. Endelig ble han satset på og fikk spille samtlige kamper i serien. Dessverre for Khalili og Glimt ble det bare en femteplass og ny sesong i Adeccoligaen i 2012.

Glimts nye trener Cato Hansen spådde en knallsesong for Khalili i 2012, der laget skulle kjempe mot Start om opprykket til Eliteserien.

Han scoret 26! mål på ti kamper for andrelaget til Glimt, men prestasjonene på A-laget lot vente på seg, og etter bare tre mål på 17 kamper ble han lånt ut til Notodden, der han satte tre mål på ti kamper på høstsesongen.

Da Bryne, som Khalili hadde spilt på tilbake i 2009, meldte sin interesse, hoppet han på tilbudet, og så dette som en mulighet til å få en ny start på karrieren. Han nærmet seg 24 år og trengte å spille fast, og Bryne så ut til å bli det riktige valget.

Det ble 17 mål på 29 kamper i hans første sesong, og han fulgte opp med ti mål på 27 kamper i 2014.

2015-sesongen ble en skuffelse med kun tre mål, mens han satte inn seks mål i 2016. Men de målene var ikke nok til å holde Bryne i OBOS-ligaen, og dermed ble det Post Nord-liga for Khalili.

Spissen prøvde sitt beste på å få laget tilbake i OBOS-ligaen, men selv med elleve mål på 23 kamper ble det bare en tredjeplass bak Nest-Sotra og Notodden.

I sin siste sesong for Bryne spilte Aram også sammen med den nå så velkjente Erling Braut Haaland.

– (Jeg) så tidlig at Erling hadde det lille Extra. Spesielt mentaliteten, bekreftet Aram til Start-bloggen.

(Foto: Jervs offisielle Twitter-konto)

 

Etter sesongen valgte han å reise hjem til Sørlandet og signerte for FK Jerv.

Han var en viktig del av laget som endte på en trettendeplass i 2018 med elleve mål, men etter store skadeproblemer og bare fire kamper i 2019, valgte Khalili å vrake OBOS-klubben til fordel for en jobb som spillende trener for fjerdedivisjonslaget Innstranda IL i 2020.

–     Jeg er glad og takknemlig som kan være med på et spennende prosjekt som dette. Og håper at jeg kan være med på å gi de unge guttene en sjanse til å nå drømmen, sa Khalili til Fædrelandsvennen.

 

Start-bloggen tok en prat med Aram blant annet for å prøve å finne ut av hvorfor dette talentet aldri ble den Start-helten vi alle ønsket. Følte han selv at han fikk nok sjanser til å lykkes på A-laget? 

–     Jeg ble aldri den samme etter kneskaden. Jeg mistet mye fart og ikke minst viktige treningsmengde. Jeg fikk spille spille mot Lillestrøm og scoret i Tippeligaen på Sør-Arena. Etter det ble stopp. Fikk aldri sjansen igjen. Så jeg ønsket meg bort. Så nei.

Men selv om det ble en litt brå slutt på Start-karrieren, har Aram mange gode minner fra tiden i gult og svart.

–     (Jeg har) flere gode minner. Målet mitt og debuten til Myggen. Og ikke minst de to NM-tittelen med juniorlaget. Og U-21 debuten min på Sør-Arena.

Jerv-karrieren ble kortvarig for den skadeplagede spissen, og selv om Khalili kanskje gikk glipp av muligheten til å bli den neste spissjuvelen, er han evig takknemlig for den tiden han har fått i klubbene sine.

–     Fotballen er beste legen for et menneske. Det har gitt meg enorm erfaring og kunnskap. Nå ønsker jeg å gi noe tilbake til norsk fotball og unge talenter som har en drøm om å blir proff. Vil fra her i nord sende en hjertelig takk til hele Norge som land som tok oss så godt i mot som flyktninger og til NFF. Til alle klubbene jeg har spilt for, alle medspillere og motspillere.

–    Spesielt takk til Morten Halvorsen.

 

Olav Haugå (ikke på bildet)

Haugå gikk til Start 2 foran 2007-sesongen og var et stort talent. Han var imidlertid ikke en del av kretslagene, selv om han var en svært treningsivrig og seriøs idrettsutøver. Han slet med en del skader som ung, men hadde slepen teknikk og et godt overblikk ifølge Vågs nettside.

Han skulle være med Start på Jet-cup og det var fortsatt stor tro på at Våg-gutten kunne spille seg inn på aldersbestemte landslag og etter hvert Starts A-lag.

Skader gjorde at han prioriterte studier og han dro til NTNU i Trondheim for å studere fysikk og matematikk.

Studiene førte han til fysikk-OL i Mexico og et aspirantopphold på Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) i Sveits.

Han kunne velge mellom flere spennende jobber, men valgte å starte på en doktorgrad innen maskinlæring og statistikk. Seks måneder inn i arbeidet fant han ut at det ikke var noe for ham, og han opprettet sitt eget selskap, Deepinsight AS.

Deepinsight AS er ifølge Caphub.io et fintech selskap som utvikler løsninger for finans- og detaljhandel. Selskapet bruker prediktiv analyse og datavitenskap til å fylle gapet mellom akademia og industri og løser problemer i flere sektorer.

– Jeg ville lage et sted hvor nerder kan være lykkelige. Et miljø som er sylskarpt på matematikk. Planen var å samle en haug med smartinger under samme tak. Og så har det gått bra, uttalte han til Shifter.no

I dag er det 14 ansatte, de fleste med doktorgrader i fysikk eller matematikk, og i fjor hadde de en omsetning på 14,2 millioner kroner.

(Foto: hentet fra firmaets hjemmeside)

I en kort kommentar til Start-bloggen uttalte Haugå:

–     Det har gått veldig bra for min del – men dersom man kunne ha valgt en Premier League karrier istedenfor så er det klart at det hadde gått foran, det var jo drømmen. Når det er sagt så ville jeg ikke byttet det jeg jeg oppnådd ved å gå denne veien mot en karriere i Eliteserien for eksempel.

https://www.deepinsight.io/

 


Hvordan ble Start-juniorene så gode?

 

Mange av spillerne har påpekt at Starts trenerteam hadde stor innflytelse på dem, og én av dem som har hatt stor innvirkning på spillerne er tidligere spillerutvikler i Start, Morten Halvorsen, som selv ble NM-vinner for Starts juniorlag tilbake i 1974.

Han jobber i dag ikke lenger med fotball, men har fulgt Start tett blant annet som sidekommentator for Radio Sør / Metro og har en brennende interesse for både laget og spillerutvikling.

(Foto: ikstart.no – Morten Halvorsen, her med Marius Harv, Joachim Eriksen, Henrik Dahlum, Alexander Jones, Isak Reinhardsen og Sondre Tronstad)

Han uttalte seg til villig om juniorlaget fra 06/07 til Start-bloggen.

–        Dette var gode årganger for Start, vi rekrutterte fra hele Sørlandet, hadde to spillerutviklere på heltid (Geir Åge Olsen eksternt i KLUBB SØR og jeg internt) i tillegg Frode Fredriksen heltidsansatt Start 2-trener og Bård Wiggen som toppspillerutvikler. Vi var et sammensveiset trenerteam med fokus på spillerutvikling, i tillegg nær kontakt og samarbeid med AFK (Agder fotballkrets) og Per Erik Andersen (som nå er i Start).  

Hvordan klarte vi å utvikle så mange gode spillere, og hva lå bak resultatene vi leverte?

–        Treningskultur mye og riktig påvirkning først i ung alder i moderklubb, etter hvert av profesjonelle fagfolk med referanser fra toppfotball (med høy trenerutdanning UEFA A-lisens!). Nasjonal og internasjonal matching (klubb og landslag) i turneringer i inn og utland bl.a. i JET (Junior Elite Turnering) cup på Hamar hvert år. I tillegg (var vi) første klubb i landet som arrangerte eliteturnering i G-16 i Sørlandshallen, med Viking, Vålerenga, Brann, Odd, Strømsgodset osv.

–        Som du nevnte hadde vi gode / utviklet spillere: Espen Børufsen, Rolf Daniel Vikstøl, Aram Khalili, Christer Kleiven, Jan Jensen, Mads Stokkelien, Espen Knudsen eksempelvis. Spillere som har gjort seg bemerke på høyt nivå og i sørlandsfotballen er det mange flere. Disse hadde mange internasjonale landskamper på aldersbestemt nivå for Norge! Aram K ble jeg spesielt godt kjent med og hadde god kontakt med ham og familien fra første stund i Norge og fulgte / påvirket utviklingen hans fra niåring og systematisk i ca. 10 år.

Ser man på det siste tiåret er det kun Espen Børufsen og Rolf Daniel Vikstøl som virkelig har spilt seg inn på Starts A-lag, selv om vi har hatt stortalenter som Aram Khalili, Sondre Tronstad og Lars Jørgen Salvesen i ungdomsrekkene våre.

Hvorfor kommer ikke flere igjennom i dag?

–        Både den gang og i dag er det min sterke mening at vi er alt for utålmodige med unge spillere!

–        Vi tar for dårlig vare på dem som 19, 20, 21 og 22. Det tar tid å bli toppspiller, og skillet mellom junior og senior er den største overgangen for alle spillere. Du skal gå fra å spille med de som er ca. 2-3 år eldre til 10-12 år eldre!

–        Jeg hadde med meg Start-spillere på utenlandske akademier, og disse lå ikke tilbake for unge spillere på topplag i Europa. Våre spillere var vant til å spille jevnt med Spania, Portugal, England, Italia og Frankrike, og opplevde av og til å slå dem også. Men, disse motstanderne skulle hjem å trene og spille i toppligaene i Europa, mens våre gutter skulle til liga nr. 18-23 i Europa (og att på til var det mer stas med utenlandske spillere … !?).

(foto: ikstart.no – Starts mestere i junior-NM, Morten Halvorsen nederst til venstre)

–        Jeg vokste opp på Lund, ei FLO pasning fra Kr.sand stadion og ble tidlig med i Norges beste junioravdeling. Denne ble drevet svært profesjonelt av Egil Drøsdal som jeg har lært mye av og tatt mange ideer fra i spiller- og trenerkarriere.  Nå er det 46 år siden jeg ble NM-vinner med Starts jr.-lag med Egil som trener. På samme måten som han inspirerte meg, har jeg ønsket å inspirere andre unge spillere. Det er selvsagt gøy å ha vunnet jr.-NM selv og ha gitt et bidrag til gutta som vant i 2006 på Lerkendal og i 2007 på Sør Arena. Det kommer jeg aldri til å glemme.

I dag er ikke Morten involvert i Start lenger, men følger godt med på klubben og på fotball generelt.

–        Jeg ser tilbake til min tid som spillerutvikler i Start sammen med flotte spillere, trenere og foresatte med stolthet! Men, min tid som fotball trener er over, nå vil jeg tilbringe tiden min sammen med mine tre, kjære barnebarn. Jeg jobber for tiden med lærerutdanning på Universitetet i Agder. Jeg ser en del fotball på TV og har nettopp lest biografien om Drillo som jeg selvsagt har vært inspirert av. Det som sjokkerer meg mest i dagens fotball er hvordan spillere og lag ikke kan forsvare seg lenger. Min spillerfilosofi har alltid vært å lære spillerne defensiv struktur og soneforsvarsprinsippet.

–        For eksempel: Det var først da Klopp forstod at han trengte en bauta av en stopper og en topp keeper at Champions League-tittelen var innen rekkevidde, topp angrepsspill og «gegenpress» var ikke nok …

Morten kunne sikkert pratet i timevis om fotball og spillerutvikling, og selv om Start ikke har lykkes med å utvikle alle talentene vi har hatt de seneste årene, tror jeg vi skal være lykkelige over å ha hatt en slik ressurs i klubben over så mange år.

 

Hvordan ser fremtiden ut?

Starts G19-lag ble nylig kretsmester etter en 3-0-seier over Arendal, og laget scoret 43 mål på to ubeseirede kamper.

Under ledelsen av Alexander Øren godt hjulpet av mange kvalifiserte trenere, inkludert Erik Mykland og Fredrik Strømstad, virker det som Start har flere gode juniorspillere på gang.

Men det viktigste er at disse spillerne og lagene blir fulgt opp og får sjansen til å vise seg frem på øverste nivå, og at de ikke blir vraket til fordel for middels spillere fra Øst-Europa og avdankede Premier League-spillere.

Og vi har merket en utvikling de seneste par sesongene at lokale spillere blir satset på.

Kanskje vi som supportere kan være med på å endre dette med å ha mer tålmodighet med våre lokale helter?

Ikke alle talenter kan være som Martin (15). Noen trenger lengre tid, og kanskje må det til og med litt litt krydderfotball på Vennesla til før det man kan ta steget videre. Karsten Johannessen uttalte så kjent at «den neste Pelè kan gjerne komme fra Valle», og kanskje den neste Myggen kan slå til som 20-åring?

Flere av spillerne i 07-stallen hadde både talent og kvalitet til å levere på et høyt nivå, men flere gikk rett og slett lei fordi de ikke følte de ble satset på. Det må Start utvikle seg på!

 

Det er umulig å spå fremtiden til dagens juniorspillere i Start. En uheldig takling på trening kan utgjøre forskjellen på en internasjonal toppkarriere og å legge opp i sin beste alder.  

Derfor er det like viktig at fremtidens fotballhelter (godt hjulpet av trenere og spillerutviklere) også tenker på utdanning samtidig som de jobber mot fotballdrømmen.

 

Jeg gleder meg til neste Start-unggutt tar steget til A-laget og baner vei for en ny spennende Start-tidsalder.

 

Heia Start! 

 

Egil Imenes

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler