Tidligere Bundesliga-proff og Eliteserie-profil ny spillerutvikler i Arendal

06.12.2020, 11:42

Den tidligere Odd- Start- og Stabæk-spilleren Tommy Svindal Larsen blir ny spillerutvikler / assistenttrener i andredivisjonsklubben Arendal Fotball.

(foto: ikstart på facebook – Svindal Larsen for Odd mot IK Start)

Den nå 47 år gamle treneren tar med seg enorm erfaring fra både Eliteserien, den tyske Bundesligaen og landslaget, der han fikk med seg 24 kamper mellom 1996 og 2007.

Dermed er det to tidligere Start-profiler som skal styre Arendal til nye høyder. Hovedtrener Roger Risholt, som tok over sjefsstolen i Arendal etter at Steinar Pedersen fikk sparken i september, har selv lang erfaring fra skandinavisk fotball.

Han står med rundt 200 kamper i Eliteserien og OBOS-ligaen for Start, Fredrikstad, Tromsø, Kongsvinger, Kristiansund, Sandefjord og Fredrikstad, samt utenlandsopphold i danske AGF og de svenske lagene Häcken og GIF Sundsvall.

Han har også vært trener i flere lokale grenlandsklubber og har som spillerutvikler i Odd utviklet spillere som Rafik Zekhnini (FC Lausanne-Sport på utlån fra Fiorentina) og brødrene John (Odd på utlån fra Wolverhampton) og Eric Kitolano (Tromsø).

(foto: Youtube Arendal Fotballs pressekonferanse)

Risholt var naturlig nok svært fornøyd med signeringen og uttalte seg til Start-bloggen om «storfisken» de nå hadde fått tak i.

–         Tommy er en signering som vi er veldig stolte av. Med den spillekarrieren han har hatt pluss at han har jobbet som toppspillerutvikler i Odd i mange år og fått fram mange lokale spillere til Eliteserien. Har topp utdannelse i tillegg til A-lisens. Her snakker vi over 400 kamper på høyeste nivå i Norge og over 100 kamper i bundesligaen og 24 A-landslagskamper.

–         Tommy blir veldig viktige med de unge og lokale spillene vi har tatt inn nå, men samtidig så blir han viktig på feltet. Tommy skal få lov til å være Tommy og ta mye plass.

 

Tidligere Grane-spiller Morten Knutsen og Risholt-brødrene Roger og Kai spilte på Start på 90- og tidlig 2000-tallet, men det begynner å bli lenge siden en arendalitt herjet i gult og svart.

Og i forrige måned solgte Arendal Conrad Wallem og Leopold Wahlstedt til Eliteserieklubben Odd.

Hvordan kan denne signeringen endre forholdet mellom Arendal Fotball og IK Start?

–         Samarbeidet med Start har vel vært som så. Ingen av partene har fått noe ut av det. Dette er noe begge klubbene må ønske. Vi ønsker selvsagt at Start skal være Sørlandets flaggskip, og har vi en spiller som er for god for oss bør han vestover og ikke østover.

–         Hva kan Start gi tilbake? Spillere som ikke slår igjennom kan være aktuelle for Arendal Fotball. Kompetanse på trenersiden og utviklingsavdelingen er en annen ting.

For kort tid siden kom nyheten at hele 13 Arendal Fotball-spillere er ferdige i klubben.

–         Vi ønsker å samle flest mulig lokale spillere til AF. Vi har nå hentet 8, nå ønsker vi å få en del klare forsterkninger som gjør at vi skal ha et slagkraftig lag neste år.

 

Og her har Start muligheten til å virkelig forsterke samarbeidet mellom klubbene. En rekke unge Start-spillere burde spille på et høyere nivå enn Start 2 i tredjedivisjon, og kanskje kan noen utlån eller overganger være starten på et nytt samarbeid mellom klubbene i de to store sørlandsbyene.

Start har også opparbeidet seg et flott team bak A-laget og juniorlaget, og her ligger det mange muligheter for å knytte noen bånd mellom de to «rivalene».

 

–         Vi ønsker å fylle opp Norac stadion og få folket og byen med. Nå ser dette veldig bra ut med tanke på mange lokale spillere og vi merker allerede nå at det er veldig mye positivitet rundt klubben.

 

Det har ikke lykkes Start-bloggen å komme i kontakt med Tommy Svindal Larsen, men han uttalte seg tidligere til Agderposten om hva som var hovedmotivasjonen for å si ja til klubben.

–         Det er to ting. For det første føler jeg meg veldig ønsket av klubben gjennom samtaler med Roger og Bjørge. For det andre er dette superinteressant rent sportslig for meg som har vært mye involvert i spillerutviklerhistorien til Odd. Jeg vil bidra til å utvikle enda flere lokale spillere.

–         Den tyske mentaliteten og kulturen passet meg godt. Jeg hadde savnet det i en del år i Norge. I Tyskland fikk jeg det kneppet opp. Vi har mye å hente der.

–         For meg handler det om beinharde krav. Det er halvannen time som gjelder. Er trenere og spillerutviklere «på», så er de andre også «på». Alt skal ut på den økta. Da er vi skikkelig på jobb. Jeg håper på en ganske profesjonell kultur. Spillerne skal ha eierskap til egen utvikling. Det vil være et sykt bra utgangspunkt for klubben og spillerne selv

 

Svindal Larsens karriere 

Svindal Larsen slo igjennom som tenåring i Odd Grenland og viste tidlig sitt store talent. Han står 99 U-landskamper for Norge, noe som er rekord den dag i dag, og ble av Dagbladet omtalt som «Guds gave til fotballen»

I mai 1991 signerte det da 17 år gamle stortalentet for Start for 100 000 kr. Han storspilte sammen med Erik Mykland og Morten Petterson på et glitrende Start-lag, men allerede etter én sesong lengtet han tilbake til familie og kamerater i Skien. Og det slo ned som en bombe da 18-åringen ønsket å bryte kontrakten med Start og reise hjem til Odd Grenland.

–         Spiller aldri mer for Start. Det blir Odd eller Ingenting uttalte Svindal Larsen seg til Fædrelandsvennen etter en OL-kamp for Norge.

Start ønsket å tviholde på talentet, men Norges Fotballforbund vedtok å løse Svindal Larsen fra kontrakten med Start og han skulle spille for moderklubben Odd i 1992. Odd måtte kun ut med en overgangssum på 60 000 kr.

Mot slutten av 92-sesongen møtte Erik Stallemo Svindal Larsen flere ganger, som nå også var aktuell for Rosenborg. I oktober skrev han på ny under en kontrakt med Start.

Etter to gode sesonger i Start ønsket han seg en friere rolle og «ut av Myggens skygge i Start». Løsningen ble Stabæk som kjøpte midtbanespilleren for 400 000 kr og gav ham et økonomisk tilbud Start ikke var i nærheten av å matche.

Deretter fulgte 160 kamper på Stabæk over syv sesonger, der han fikk med seg både seriebronse og cupgull i 1998.

Han var aktuell for flere utenlandske klubber i løpet av perioden, men det var ikke før Nürnberg tok kontakt i 2001 at 28-åringen valgte å flytte utenlands.

Tommy spilte seg til en kapteinsrolle på det tyske laget i hans fire sesonger i Bundesliga og 2. Bundesliga og endte opp med 115 kamper for «Der Club» før han vendte nesten hjem til Skien.

Fra 2008 fungerte han også som trener for tredjedivisjonslaget Skotfoss samtidig som han spilte for Odd.

Der ble det syv nye sesonger og over 130 nye kamper for barndomsklubben, før han i 2011 gav seg som fotballspiller i en alder av 38 år etter en svært lang og innholdsrik karriere både på klubb og landslag.

Allerede året etter at han la opp satt han på skolebenken til UEFAs A-lisenskurs sammen med blant andre Sigurd Rushfeldt og Steinar Pedersen.

I 2013 tok han over som hovedtrener for Odds juniorlag, mens han i 2016 ble ansatt i Pors, der han fungerte som både hovedtrener og markedssjef frem til juni 2019.

I den seneste tiden har han vært en del av trenerteamet til Snøgg og Storm.

Del artikkel: Del på X


Relaterte artikler