Fullblodshester

01.04.2019, 17:26

Hey!

Da var det på tide med nytt innlegg. Håper dere liker det!

Engelsk fullblod er en hesterase. I Norge brukes den mest til veddeløp, og omtales oftest som fullblods, selv om det egentlige rasenavneter Englesk Fullblod.

Ordet fullblod brukes noen ganger for å beskrive en renraset hest, men dette er firvirrende og feil ordbruk. Den engelske fullblodshesten er en egen rase som stammer tilbake til England på 1600-tallet. Der ble den skapt ved hjelp av tre hingster: Byerly Turk, Darley Arabian og Godolphin Arabian, og 74 forskjellige hopper. De tre hingstene ble bragt med fra Midtøsten og parret med engelske løpshester. Rasen som etter hvert ble utviklet, kunne opprettholde stor fart over lange avstander, og den forandret gallopsporten for alltid. Rasen er  i dag svært utbredt, med over 118,000 nyregistrerte føll hvert år. Dens blodslinjer har bidratt til å skape mange nye raser, deriblant anglo-araberen, varmblodstraveren, quarterhesten, og mange andre varmblodshester.

Den engelske fullblodshesten har et edelt hode med bred panne og rett profil. Den har lang hals, lang hellende skulder, godt definert manke, lang kropp, dyp buk og en sterk bakpart. Som en hesterase utelukkende framavlet for fart, har den lange, slanke og muskuløse ben med klart definerte sener og flate ledd. Den har kraftige bakbein med mye muskelmasse. Et engelsk fullblod har som regel en mankehøyde på mellom 154 og 172 centimeter.

Hesterasen er allsidig og gjerne portrettert so men med stort mot. Den er kjent for sin hurtighet over lange avstander. Rasen opptrer i veddeløpssammenheng med maksimal muskelutnytelse, og dette har ført til svært mange ulykker og dødsfall på veddeløpsbanen. Denne grenen i hesteløp regnes for å ha verdens høyeste dødsrate innen alle lovlige menneske- og dyresporter. Engelskefullblod er også svært utsatt for andre helseproblemer, deriblant unormalt små hjerter og svært små hover i forhold til kroppsmasse. Grunnene til disse helseproblemene er fortsatt uklare, men svært ensidig fremavling og innavl kan være bidragende faktorer. Det engelske fullbodet regnes for å ha et fyrig og ivrig temperament, samt  for å være modig og intelligent.

Engelsk fullbods er utmerket konkurransehest ikke bare innen veddeløp, men også innen andre grener og brukes mye i blant annet dressur og sprang, samt polo, feltritt, jakt og steeplechase. På grunn av rasens nære slektskap med veddeløp, betegnes gjerne engelske fullblod i andre sportsgrener som OTTB- Off Track Thoroughbred. For å offisielt regnes for en renraset fullblodshest i Norge må hesten være registrert i Norsk Jockeyklubb.

Håper dere likte dette innlegget. Hvis dere gjorde det, legg igjen en kommentar. Da blir jeg som alltid veldig glad.

Del artikkel:

Relaterte artikler