Dølahest

02.04.2019, 16:09

Hey!

Da er det på tidemed nytt innlegg.Håper dere liker det!

Dølahest er av type sterkbygd med gode kroppsfothold, gode bein, ledige bevegelser, ærlig, og ikke minst harden et rolig og godt gemytt. Størrelsen varierer. Hesten er en brukshest som også har gode egenskaper som fritidshest, for eksempel til ridning og kjøring, men den har også egenskaper innen andre former for hestesport.

Helhetsinntrykket varierer fra hest til hest. De  viktigste kjennemerker er kjønn, farge og avtegn. Fargene svart og brun er dominerende, men det finnes også røde og hvite hester. Avtegn som stjerne og bless eller i kombinasjon er vanlig.

- Arbeidshesten skal være lavrektangulær, d.v.s at den er lengre enn den er høy, målt fra skulderleddet til setebensknuten. Høyden måles på manken. Hestenes arbeidsevne er avhengig av størrelsen og tyngden, på utviklingen av muskulaturen og på forholdet mellom de enkelte kroppsdeler.

- Hodet skal være middels stort og grovt, men ikke for kort hals. Dette er for at hesten skal være lett styrbar og ha god balanse.

- Brystet skal vøre bredt og dypt. En høystilt hest kan likevel ha god brystdybde.

- Bogen skal ha god muskelfylde og albuene skal peke rett bakover. Peker de innover,vil vi få en hest med fransk beinstilling. Overgangen mellom halsen og brystet må være godt markert.

- Manken bør være vel utvikla

- Ryggen skal overføre muskelkraften fra baklemmene til framdelen, og derfor skal hesten ha et godt muskelsatt rygg- oglendeparti.

- Krysset utfører en stor del av muskelarbeidet hos hesten, og er utsatt for store påkjenninger. Den skal derfor ha et langt, bredt og muskelfylt kryss.

- Lårene skal være dype (sett fra siden) og brede (sett bakfra). En god muskulatur i lårene gir stor styrke.

- Kvaliteten på beina er svært viktig hos arbeidshesten og fritidshesten. Underarmene skal være muskelfylte og framkneet bredt.

-Hasene skal være brede sett fra både siden og forfra. De skal være lange, markerte og tørre, d.v.s at de skal være fri for væskeansamlinger og overbein.

- Pipene skal være forholdsvis korte og brede.

- Kodene skal være middels lange. Er kodene korte og steile, øker dette påkjenningen i leddene.

Vet dette er litt uviktig, men føler for å ha med litt om landslaget for dølahest!

Landslaget for dølahest har som oppgave å arbeide for den best mulige utvikling av dølahesten. Det er den kombinerte arbeids/fritidshest som landslaget gjennom sitt arbeid forsøker å holde inntakt. Typene varierer i størrelse og gir muligheter for bruk til ulike formål.

 

Fant ikke så veldig mye jeg kunne skrive om denne fantastiske rasen, men jeg håper der espør i kommentarfeltet hvis det er noe dere lurer på. Jeg håper dere likte dette innelgget. Og hvis du gjorde det, legg gjerne igjen en kommetar i ommentarfeltet, da blir jeg alltid superglad.

Del artikkel:

Relaterte artikler