Sprangsaler

02.04.2019, 21:30

Hey!

Da er det på tide med nytt blogginnlegg. Denne gangen skal jeg ikke skrive om hesteraser, men om sprangsaler. For sal er veldig viktig. Bare les videre, så skal du forhåpentligvis få svar på det du lurer på!

Sprangsalen har et forholdsvis grunt sete, og knekappene er fremoverskåret. Dette gir sprangrytteren mulighet til å ha korte stigbøyler, men allikevel få god støtte for beina. Klossene er lagt slik at man får støtte over årene og bak leggen.

Padbruk

Ofte ser man at sprangrytteren ri med padder mellom sal og hest, og mange tror at det er slik det skal være. Løwenborg har en forklaring på hvorfor man ofte ser dette.

- Flere større sprangryttere har èn sal som er godt tilpasset rytteren ogsom de er fornøyd med. Når de rir flere hester bruker de bare samme sal. Er hesten smal slenger de på en pad, og er hesten brei rir de utn pad.

Mange av salene de større rytterne rir med erstoppet med skumgummistopp, noe som i motsetning til ullsopp ikke former seg på samme måte etter den enkelte hest. Salen vil derfor passe bedre til flere forskjellige hester, men det å ri med pad er ikke noe Løwenborg anbeflaer.

En hest bør absolutt ha en sal som passer, og det gjør den ikke når man må bruke pad. Med en pad mister man også mye av følsomheten mellom hest og rytter. En sprangsal er som andre saler, den skal passe både hest og rytter.

Flat seat, deep seat

Om man ser på sprangsalene som finnes er det ofte to begreper man kommer borti, flat seat og deep seat.

Flat seat salene er grunne i setet, men deep seat salene er dypere. Det er også stor variasjon innenfor de to kategoriene, så hva man velger er helt opp til en selv og hva man er mest komfortabel med, forteller Løwenborg.

Bakkearbeid

En sprangsal blir hovedsaklig brukt til sprang, men det er ingen ting som sier at man ikke kan bruke en sprangsal til bakkearbeid også. Løwenborg kan fortelle at flere trenere anbefaler ryttere å bruke sprangsalen også til bakkearbeid slik at man kun har en sal å forholde seg til og blir vant med.

Det er ingenting i veien for at en sprangsal blir brukt til bakkearbeid, em nen sprangsal er hovedsaklig i sprang, akkurat som at en dressursal hovedsakelig er til dressur, avslutter Løwenborg.

Dette var alt jeg fikk skrevet om sprangsaler. Hvis det er noe du lurer på så legg igjen en kommentar i kommentarfelter. Da blir jeg alltid veldig glad.

Del artikkel:

Relaterte artikler