Sett på dekkenet riktig

03.04.2019, 14:27

Hey!

Er du redd for at hesten din skal stå med et dekken som er for lite? At det skal gnage, klemme og føles like ubehagelig som den buksen som til stadighet blir liggende urørt i hyllen? Legger du kanskje inn litt ekstra plass? Pass på: For store dekken er ikke bra for hesten din det heller.

Kopi av hestens design

- Det er en jungel der ute i dag når det gjelder hvilken dekkendimensjon hesten har, kontra hvilket dekken som faktisk passer til den hesten spesifikt, foteller Knut Dalset, grunnlegger av dekkenprodusenten Bucas.

- Så mye som 80-90% av alle hester over hele verden står med for store dekken.

- Er dette farlig?

- Ja, det er veldig farlig fordi selve dekkenlinjen rundt halsen, og balanse i bakdel av dekkenet ikke vil passe til hesten. Som regel er det slik at dekkenet blir for stort i halslinjen.

- Hvorfor er det slik?

- Jeg kan tenke meg at en av grunnene er at  konsumentene tenker at de skal legge inn litt rom, og sikre seg at det ikke er ubehag for hesten, men dette fungerer mot sin hensikt. Dekkenet skal egentlig være en kopi av hestens eget design. Åpner du opp for halsen, oppnår du egentlig bare at dekkenet sklir ned og låser seg på skulderen. Hesten er konveks i dekkenet, det vil si at det ikke er noen punkter der dekkenet kan ligge, forklarer han.

Dalset forklarer meg om all forvirring som eksisterer rundt målene på dekken i verden. Og i hodet mitt surrer jeg en bukse som var for lang, og så fikk jeg en bukse som var for trang...og så en som var lang og og trang på en gang, som damen sa var passe...

- Det kan godt være at en hest som er lang og smal, og en hest som er kort og kraftig, egentlig kan bruke samme dekken. Det er nemlig volum over bringe og baklår som er bestemmende for hvilken dimensjon du skal kjøpe. Det er vanskelig for konsumentene å finne frem i de forskjellige måleangivelsene, men Dalseth, som har full forståelse for at det kan bli forvirring.

Målene bygger på mål for travseler, men det er veldig annerledes på dekken. Det å måle lengden fra manke til halerot og bruke det somutgangspunkt for dimensjon kan ikke overføres til dekken. Man bruker ideene man tror er korrekte, men som egentlig ikke er det.

Halsgropen

Et dekken, når det ligger riktig, skal ligge der halsen har tatt frem utstilling hest, dekkenmålebånd og et dekken. Han viser hvordan ting skal være, og hvordan de absolutt IKKE skal være. Dette er viktig for hesten, g han illusterer:

Når dekkenene er for store sklir de slik: og låser seg fast her. Han viser på skulderen. Konsumentene blir vrangledet til tro på at dekkene er for lite, men blir likevel for trangt fordi det ligger for langt ned. Dersom dekkenet ligger høyere opp vil det ikke låse seg, gi ubehag, eller, og dette er viktig, hemme bevegeligheten til hesten. Det er viktig at det ikke blir buttende imot hesten når den beveger seg vanlig, og tenk også på når hesten fo reksempel skal rulle seg, advarer Dalseth. Det kan kanskje være lurt å stikke innom en hestebutikk og få tak i et dekkenmålebånd før innkjøp av neste dekken?

Del artikkel:

Relaterte artikler