Ha mer fokus på ben og hover!

05.04.2019, 15:05

Hey!

Da er det på tide mednytt innlegg. Håper dere liker det!

Når hesten avlives, skjer det som oftest fordi bena har blitt ødelagt. Økt oppmerksomhet på ben og hover blant hesteeierne ville derfor bety en kolossal vinning, sier Torkil Heidenberg ved Norsk Hovslagssenter.

Heisteeieren bør flge hesten nøye for å registrere forandringer, og tenke sykeforebyggende. I dag har vi ingen tradisjon for å tenke slik. Vi er vant til å reparere når noe har gått galt, men i det daglige er vi altfor lite opptatt av å holde hesten frisk og rask, sier Heidenberg.

Heidenberg har skodd hest i 25 år og tok fagbrev i 1995. selv har han utdannet fem hovslagere gjennom lærlingordningen. I idylliske Torsnes utenfor Fredrikstad har han bygd opp landets største hovslagsenter, der ca.100 hesteeiere til nå har fått grundig innføring i stell av ben og hover. Han kan også skilte med en 6.plass i Nordisk Mesterskap for hovslagere.

Heidenberg peker på at hesteholdet og hestesporten i Norge nærmest er blitt revolusjonert i løpet avet par tiår.

Useriøse operatører

I dag finnes det bare 40 faglærte hovslagere i Norge, mens behovet på landsbasis sannsyneligvis er minst det tidobbelte. Det åpner for en del useriøse operatører i faget, noe hesteeiere må betale dyrt for. Skadebegrensing etter feilaktig skoing er derfor en del av hverdagen for Heidenberg.

Gjengangere

To feil går til stadighet igjen - at hovene ikke er balansert, og at skoene er for små. Begge deler fører til smerter i føttene som sprer seg oppover i legger, lår og rygg fordi hesten ikke lenger går naturlig, opplyser Heidenberg.

Vi ser hester som behandles for tusenvis av kroner for å holde ryggen myk, og så forsvinner problemet av seg selv når den blir skodd.

Heidenberg viser til at dagens opplæring av hesteeiere begrenser seg til ridning og bruk av en del utstyr, mens så godt som ingen får opplæring i å stelle hesteben og holde dem under oppsyn.

Mangelen på informasjon gir et feilaktig signal om at dette ikke er viktig. Men da må vi bare minne om en ubeskrivelig kjensgjerning: Ingen hov - ingen hest. hesteeieren bør skaffe seg noe kunnskap om hesteben og hvordan et hesteben fungerer. Rustet med denne kunnskapen kan du få et blikk for at ting holder på å gå galt. Dermed har du sjansen til å avverge at det går for langt, sier Torkil Heidenberg.

Del artikkel:

Relaterte artikler