Jeg ønsket meg nybegynnerhest

06.04.2019, 10:02

Hey!

Nå er det på tide med nytt innlegg. Håper dere liker det!

Når jeg var litt yngre ønsket jeg meg hest, men jeg var ikke veldig god til å ri. Så jeg ønsket meg en nybegynnerhest. Jeg fikk ikke egen hest, men jeg begynte i rideskolen som er like ved der jeg bor. 

Hvis du har brukt litt tid på forskjellige sosiale medier så har du sikkert lest historiene om hester som ble solgt som nybegynnerhest, den gode trygge gampen vet du som alle likte, som deretter i løpet av noen måneder begynte å slenge av rytterne sine regelmessig og som ble vanskelig å håndtere. Den stopper ikke lengre når den ble ridd på og ting den gjorde pent og pyntelig ble en vanskelig oppgave å gjennomføre. Den nye eierens løsning på problemet er å skylde på selgeren, for selger har jo måttet dope den hesten under salget, ikke sant?

Jeg sier ikke at doping under salgeshester ikke skjer, for det gjør det. Til og med her i lille Norge har det funnet tilfeller, men dette er et ganske sjeldent fenomen. Men uansett, dette er egentlig hva som kan skje når en fin trygg hest blir solgt tik en uerfaren hesteeier hvor ting ikke går helt etter planen - og det eneste dopet som er involvert er det antallet smertestillende den nye eieren ender opp med å ta etter flyvetreningene sine.

1. Ny eier endrer hele hestens livsstil. Hesten bodde på en stor fin utegang like utenfor en by med masse hestekompisen. Nå bor han midt inne i byen i en liten boks med 4 timer utegang i en liten paddock om dagen. Han går fram å spise ubegrensede mengder grovfôr om dagen til å spise 8-9 kilo høy porsjonert utover 3-4 foringer. Ettersom fôringsrutinene endret seg så mye går hesten ned i vekt og den nye eieren kompenserer med forskjellig kraftfôr, spiller ingen rollevhva slags fôr det er, det kan gi hesten mer energi og med mindre utegang vil den energien bygge seg opp. Fakta: For lite mengde grovfôr, for mye kraftfôr og lite muligheter til å bevege seg er den største årsaken til magesår hos hest.​​​​​​​

​​​​​​​2. Gamle eieren hadde en treningsplan for å holde hesten i aktivitet. Hesten ble trent hver dag og hard nok til at den begynte å svette. Som et resultat var han så rolig og fin at man kunne fint ri hesten i bare grima om man ville. Nye eieren har egentlig ikke tid til å trene hesten hver dag og har ikke mulighet til å ri så mye for trening. Ofte ender en liten stalljente opp med å skritte litt rundt på den som takk for å ha møkket boksen og fikset maten. For det var jo viktigere med det bursdagsselskapet og den turen ute med venner to dager etterpå, enn å det var å få trent hesten ordentlig. Og fordi hesten står på en boks meste parten av dagen så blir den mer og mer irritert. 

Jeg fant ikke så veldig ,te å skrive om, så jeg tenker vi stopper her. Hvis dere likte innlegget, legg igjen en kommentar i kommentarfeltet. Da blir jeg alltid kjempeglad. 

Del artikkel:

Relaterte artikler