Når hesten har vondt i ryggen

08.04.2019, 16:11

Hey!

Nå er det på tide med nytt innlegg. Håper dere liker det!

Mange har sikkert igjennom sin tid opplevd at en hest har vondt i ryggen. I dette innlegget tenkte jeg å ta opp noen av de mange årsakene til nettopp at hester får vondt i ryggen.

Rullet seg i noe
Om hesten har en hoven kul på ryggen, som plutselig er der en dag dy henter hesten på beite, kan faktisk være noe så enkelt at hesten har rullet seg på en stein eller lignende. Det kan også være at det har gått litt vilt for seg når hestene har lekt og at det er bitemerke man ser. Ofte da kan man også se tannmerker. Eller hårløse flekker.

Salen
I de fleste tilfeller er det gjerne salen som har skylden i at hesten har vondt i ryggen. Salen er for trang, for vid, skjev, eller at den ikke fordeler vekten slik den skal! Derfor er det alltid lurt å få hjelp av folk som faktisk kan en del om saler når man kjøper seg sal. Om salen sklir så er dette som regel et tegn på ar salen ikke passer.

Strekk
Mange ganger kan en hest være uheldig å løpe på beite eller under trening og skli og pådra seg en strekk... Dette er fryktelig vondt og tar lang tid å bli kvitt...

Problemet sitter ikke i ryggen
Det er ikke alltid problemet siter i ryggen. Mange ganger kan det sitte en låsning eller noe lignende et helt annet sted på hesten, så den blir gående å avlaste det vonde stedet. Dete kan føre til at hesten får vondt veldig mange steder i kroppen etterhvert om dette ikke blir behandlet.

Lite muskler
En annen ting er at om hesten mangler muskler i ryggen og dette ikke blir gjort noe med, eller trent opp kan hesten også få vodt i ryggen, for vi blir da etterhvert kun sittende på ryggbeinet til hesten. 

Støl
Har man trent hardt dagen før, kan hesten rett og slett bare være støl. Og vi vet jo alle hvor vondt det kan være! Men det går heldigvis fort over og leger seg selv. Men man kan jo med trygghet ha på en varmende krem/lotion om hesten er veldig støl.

Ingen finner noe galt
det har jeg opplevd en gang, og jeg sluttet helt å ri hesten og den ble ikke bedre. Så kjørte jeg den mye for å styrke musklene i ryggen, men dette hjalp heller ikke. Så kom sommeren og jeg tok av skoene og slapp hesten min på sommerbeite. Da gikk det 14 dager og hesten hadde ikke vodt i ryggen lenger, så den var rett og slett skodd for trangt! Så hestenes hov kan også ha noe å si.

Behandlings metoder
For å behandle vonde hesterygger er det viktig og kontakte fagfolk. For det kan være noe alvorlig galt! Dyrlege, kiropraktor, akupunktør, massør, equiterapaut, healer, homeopat osv...

Behndlingsmetodene er også mange for å nevne noen: massasje, akupunktør nåler, medisiner, laser osv...

Man kan også gjøre litt selv. Og dra å lære seg litt hestemassasje kan være veldig nyttig. Selv er jeg veldig glad i å massere og bruke Arnica som er vamrende for vonde muskler. Dette synes jeg har en god effekt og det får i gang blod sirkulasjonen som er viktig. Og hjelper litt på smertene til jeg får en fagperson til å komme og ta en titt på hesten min. Holde vonde og stive muskler varme er også viktig. Så det kldt ute bør man ikke sette en hest med vond rygg ut uten dekken. Kulde gjør bare at ting stivner enda mer. Skal man bruke kulde, må man bruke dette sammen med varme for å få i gang blodsirkulasjonen...  Noen annen form for kulde er ikke å anbefale. Så sant du ikke er 100% sikker på at hesten er hoven i ryggen pga den har rullet seg på noe, eller blitt bitt. Da kan det være godt med noe kjølende på det hovne stedet. Stretching kan også være til hjelp, men om man ikke vet ha som feiler hesten sin er det viktig og få en fagpersons mening om ting før man gjør masse selv.

Når man stretcher muskler som er vonde og ømme er man nødt til å ta det veldig pent, for hester klarer jo ikke si i fra hvor vondt det gjør. 

Håper dette ga dere noen tips! <og selvfølgelig er det flere årsaker til at hester kan ha vondt i ryggen enn nevnt i dette innlegget.

Håoer dere likte dette innlegget. Hvis du gjorde det, legg igjen en kommentar i kommentarfeltet. Da blir jeg som alltid veldig glad.

Del artikkel:

Relaterte artikler