Hvorfor gi hesten sin salt

11.12.2019, 11:31

Føler jeg skriver om veldig "random ting", men publiserer innlegg som har ligget i arkivet en stund. Akkurat denne siden sommeren... mer aktuelt i det varmere halvåret , men burde ikke glemmes om vinteren heller!

De fleste hester har tilgang til saltstein. Men hvor mye salt får den egentlig i seg, får den egentlig nok til sitt daglige behov?

Salttilskudd, hva skal vel det være godt for? Er det ikke sånn at man selv blir anbefalt å spise mindre salt i og med at for mye ikke er sunt? Også skal hesten få ekstra salt?

Det er litt annerledes for hester. Foret deres inneholder lite salt, og mange hester slikker på saltsteinen men ikke nok til at det blir noe mengde. Og kroppen trenger faktisk salt!

Saltets funksjon i kroppen

Når hesten svetter, mister den vann, men også salt og elektrolytter. Uten nok salt kan hesten få problemer med væskebalansen og blir dehydrert. Kroppen til hesten består av ca 70% vann - er viktig!

Nok salt gjør også at hesten føler seg tørst og dermed ikke drikker nok. Væsketap og dehydrering er svært farlig og kan føre til alt fra kolikksymptomer til i verste fall død.

Man kan merke på hesten at den får for lite salt ved at de ner slapp og drikker lite. En hest drikker normalt mellom 20 og 40 liter vann hver dag. Hvis hesten har bøtte isteden for automatisk drikkekar er det lettere å holde øye med hvor mye den drikker i l.a. et døgn.

Hvor mye?

Når hesten svetter mye, trenger den mer salt enn om den ikke mister vann gjennom svette. Men selv om hesten ikke blir svett kan den fortsatt ha behov for ekstra salt! Da har det med hvor mye salt den får i seg fra andre kilder, f.eks. enkelte typer kraftfor inneholder faktisk salt, og noen hester bruker saltstein mer enn andre. Så her må man se an, men hvis du mistenker at hesten ikke får i seg nok salt, kan det å tilsette 30g være en passe vedlikeholdsdose for en hest som ikke går overmåte hardt.

Del artikkel:

Relaterte artikler