Sårstell, hva gjør man?

10.01.2020, 12:03

Hva gjør man dersom man oppdager en sårskade hos hesten? Hvordan bør sårene stelles og nr bør man kontakte veterinær?

Først og fremst ønsker man jo å holde såret rent, og forhindre at det blir forurenset.

- Når du oppdager at hesten din har fått et sår, så sett den først et sted der såret ikke blir mer kontaminert enn det allerede er, sier veterinær Rebecca Sirevaag ved Bjerke Dyrehospital.

- Hvis såret blør mye, er første jobb å stanse blødningen. I de fleste tilfeller holder det å legge på trykk. Bruk rene kompresser, en klut/håndkle, eller det du har tilgjengelig og press på såret som blør. Hold trykket jevnt til blødningen har stanset, eventuelt fest kompressen med en elastisk bandasje. Unngå trykkskader på omliggende strukturer, fortsetter hun.

Når en eventuell blødning er under kontroll, kan du bedømme hvordan hesten beveger seg for å undersøke omfanget av såret.

- Se om hesten er halt, om det er hevelse rundt såret, og om det kommer ut noe væske eller puss. Se også etter andre skader hesten kan ha pådratt seg i tillegg. Dersom såret er veldig/tydelig kontaminert, anbefales det å apyle såret med rent, kaldt vann for å fjerne skitt og smuss før du undersøker omfanget av skaden. Her trengs det godt lys, bruk gjerne hodelykt. Evaluer hvor bredt/langt såret er er, og om det ligger nær ledd/seneskjeder eller andre sensetive strukturer som sener, benvev eller øyet. For å undersøke hvor dypt såret går kan man forsiktig ta tak i huden ett par cm fra sårkanten og se om man ser bunn såret/sårkantene, forklarer Sirevaag.

Det vil etter hvert komme sårsekret fra de fleste sår.

- Men om du ser gulaktig væske fra et sår som ligger i nærheten av et ledd eller en seneskjede anbefaler vi alltid at  man tar kontakt med veterinær med en gang, legger hun til.

Forskjellige typer sår:

- Kutt: Kan ha meget varierende dybde, men har generelt kort helingstid hvis det blir rengjort, suturert og får ro.

- Stikksår: Kan se uskyldig ut, men skal tas på alvor da de ofte blir infisert og kan ha gått inn i sensetive strukturer som leddutposninger. Stivkrampebakterien trives godt i stikksår, så det er viktig at alle hester vaksineres mot stivkrampe.

- Overfladiske skrubbsår: Sår hvor kun huden er affisert. De fleste av disse sårene trenger kun daglig vask med saltvann og gjerne en lett bandasje for å forhindre kontaminering.

Rensing av sår

Noen ganger kan det ha oppstått en eller flere lommer i såret som gjør helingsprosessen mer komlisert.

- Dersom det skjer må sårene spyles ofte med rent saltvann over en lengre tid, og noen ganger må en veterinær legge inn et dren, sier Sirevaag.

Del artikkel:

Relaterte artikler