12.02.2019, 13:13
Tips til mat man kan spise som vegetarianer
Her kan du finne noen tips til måltider du kan spise som vegetarianer. Dette er ikke noe vi har skrevet selv, men tatt fra internettet.
Frokost og lunsj
Grov kornblanding med hele korn, nøtter og friske/frosne bær, frisk eller tørket frukt med melk/plantemelk/yoghurt/soyayoghurt.
Grovt brød med pålegg som vegetarpostei, bønnepostei, hummus, nøttepostei/ nøttepålegg, peanøttsmør, mandel- og sesamtofu, olivenpaté, ost/soyaost, avokado og frukt.
Grøt av havre, hirse, ris, hvete, bygg etc. og melk/plantemelk, gjerne søtet med epler, rosiner eller annen tørket frukt.
Frisk frukt, gjerne i form av fruktsalat eller smoothie. Ha gjerne kornblanding i smoothien.
Lunsj
Kornblanding, brødmat eller grøt som til frokost (lenke)
Salat av grønnsaker og for eksempel pasta, bønner, linser, nøtter, kjerner, frukt/bær, avokado, litt olivenolje
Supper og gryter av bønner, linser og erter og/eller grønnsaker.
Snacks
Grønnsaker som gulrøtter, kålrot, minitomater
Oliven
Nøtter, mandler og kjerner
Frisk frukt og bær
Tørket frukt og bær
Middag
Linsegryte eller linsesuppe
Bønner i texmex-gryte
Vegetartaco – med for eksempel fullkornstortilla, variert salat, bønner eller soyafarse, krydret tomatsaus og soyayoghurt
Indisk gryte med kikerter
Falafler, quinoa og tomatsaus
Ovnsbakte grønnsaker med hvitløk og olivenolje
Vegetarburger, for eksempel av bønner, linser eller kikerter
Kveldsmat
Kornblanding, brødmat eller grøt som til frokost (lenke)
Rester fra lunsj eller middag (salat, gryte, suppe etc.)
Oppskrifter
Frokost (havregrøt med soyamelk)
Tid: under 20 min
Ingredienser:
2 dl store havregryn
2 dl soyamelk
2 ss kli
5 dl vann
1 ts kanel
0,5 ts salt
0,5 vaniljepulver
Slik lager du havregrøt med soyamelk
Kok opp vann, soyamelk og havregrøt i en kjele.
Tilsett så vaniljepulver og kanel.
La det koke på svak varme til grøten begynner å tykne – ca. 10-15 minutter. Rør inn saltet til slutt.
Smaker best servert med skivet banan, kanel, hakkede mandler eller valnøtter og blåbær.
Lunsj (ville poteter)
Tid: 40-60 min
Ingredienser:
2 poteter
100 g sopp
0,5 rødløk
2 dl rømme
Sylta beter
Spinatblader
Timian
Salt og pepper
Slik lager du Ville poteter
Bruker du tørket kantarell, husk å legge de i bløt en times tid før du begynner.
Del poteter i to. Legg på et steke brett du har oljet og krydret med salt, pepper og fersk timian. Stek i ovnen på 200°C i ca. 40 minutter - se an når de er myke inni og sprø utenpå.
Rens og kutt kantarellen i små terninger. Bland ut med annen sopp om du har plukket andre typer eller champignon fra butikken.
Stek i pannen i godt smør til den er godt stekt og litt sprø.
Finhakk rødløk.
Anrett med spinat, syltede polkabeter, poteter, rømme, sopp og rødløk på toppen. Pynt med en kvist timian og stemorsblomster (om du har).
Middag (Marokkansk linsegryte)
Tid: 40-60 min
Ingredienser:
0,4 ss karve
0,4 koranderfrø
0,8 fedd hvitløk
0,4 ss ingefær
0,4 gul løk
160 g hakka tomater
1,6 dl kokosmelk
1,3 dl vann
0,4 ss gurkemeie
0,2 ts chilipulver
0,2 ts salt
1,2 dl tørka grønne linser
0,2 eple
0,2 dl rosiner
Bladpersille
Slik lager du Marokkansk linsegryte
Stek karve og korianderfrø i litt kokosolje. Bruk din vanlige olje om du ikke har. La de brunes og frigjøre sin aroma før du blander inn finhakket ingefær og hvitløk. Surr dette et par minutter før du rører inn hakka løk og la alt sammen surre til løken er blank og myk.
Rør inn tomatene, vann og kokosmelk sammen med gurkemeie, salt og chili. Riv eplet på et rivjern og bland dette også inn sammen med de tørkede linsene og rosiner. La dette koke på svak varme i en gryte (eller en stekepanne om du har plass i den og lokk til den) i 45-60 minutter. Det er ca. den tiden det tar for at linsene skal bli ferdig kokt. Bonusen med den lange koketiden er at smakene får god tid til å utvikle seg.
Når linsene er kokt tar du gryta av plata og rører inn hakket bladpersille.
Server med kos kos eller ris, brød og yoghurtdressing.
Kilder:
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/praktiske-rad-vegetar