Tips til mat man kan spise som vegetarianer

12.02.2019, 13:13

Tips til mat man kan spise som vegetarianer  

Her kan du finne noen tips til måltider du kan spise som vegetarianer. Dette er ikke noe vi har skrevet selv, men tatt fra internettet. 

Frokost og lunsj 

  • Grov kornblanding med hele korn, nøtter og friske/frosne bær, frisk eller tørket frukt med melk/plantemelk/yoghurt/soyayoghurt.  

  • Grovt brød med pålegg som vegetarpostei, bønnepostei, hummus, nøttepostei/ nøttepålegg, peanøttsmør, mandel- og sesamtofu, olivenpaté, ost/soyaost, avokado og frukt. 

  • Grøt av havre, hirse, ris, hvete, bygg etc. og melk/plantemelk, gjerne søtet med epler, rosiner eller annen tørket frukt.  

  • Frisk frukt, gjerne i form av fruktsalat eller smoothie. Ha gjerne kornblanding i smoothien. 

Lunsj 

  • Kornblanding, brødmat eller grøt som til frokost (lenke) 

  • Salat av grønnsaker og for eksempel pasta, bønner, linser, nøtter, kjerner, frukt/bær, avokado, litt olivenolje 

  • Supper og gryter av bønner, linser og erter og/eller grønnsaker. 

Snacks  

  • Grønnsaker som gulrøtter, kålrot, minitomater  

  • Oliven 

  • Nøtter, mandler og kjerner 

  • Frisk frukt og bær 

  • Tørket frukt og bær 

Middag 

  • Linsegryte eller linsesuppe 

  • Bønner i texmex-gryte 

  • Vegetartaco – med for eksempel fullkornstortilla, variert salat, bønner eller soyafarse, krydret tomatsaus og soyayoghurt 

  • Indisk gryte med kikerter 

  • Falafler, quinoa og tomatsaus 

  • Ovnsbakte grønnsaker med hvitløk og olivenolje  

  • Vegetarburger, for eksempel av bønner, linser eller kikerter 

Kveldsmat 

  • Kornblanding, brødmat eller grøt som til frokost (lenke) 

  • Rester fra lunsj eller middag (salat, gryte, suppe etc.) 

Oppskrifter 

Frokost (havregrøt med soyamelk) 

Tid: under 20 min 

Ingredienser:  

2 dl store havregryn 

2 dl soyamelk 

2 ss kli  

5 dl vann 

1 ts kanel 

0,5 ts salt 

0,5 vaniljepulver  

Slik lager du havregrøt med soyamelk 

  • Kok opp vann, soyamelk og havregrøt i en kjele. 

  • Tilsett så vaniljepulver og kanel. 

  • La det koke på svak varme til grøten begynner å tykne – ca. 10-15 minutter. Rør inn saltet til slutt. 

Smaker best servert med skivet banan, kanel, hakkede mandler eller valnøtter og blåbær. 

Lunsj (ville poteter)  

Tid: 40-60 min 

Ingredienser: 

2 poteter  

100 g sopp 

0,5 rødløk 

2 dl rømme 

Sylta beter 

Spinatblader 

Timian  

Salt og pepper 

Slik lager du Ville poteter 

Bruker du tørket kantarell, husk å legge de i bløt en times tid før du begynner. 

  • Del poteter i to. Legg på et steke brett du har oljet og krydret med salt, pepper og fersk timian. Stek i ovnen på 200°C i ca. 40 minutter - se an når de er myke inni og sprø utenpå. 

  • Rens og kutt kantarellen i små terninger. Bland ut med annen sopp om du har plukket andre typer eller champignon fra butikken. 
    Stek i pannen i godt smør til den er godt stekt og litt sprø. 

  • Finhakk rødløk. 

  • Anrett med spinat, syltede polkabeter, poteter, rømme, sopp og rødløk på toppen. Pynt med en kvist timian og stemorsblomster (om du har). 

Middag (Marokkansk linsegryte) 

Tid: 40-60 min 

Ingredienser: 

0,4 ss karve 

0,4 koranderfrø 

0,8 fedd hvitløk 

0,4 ss ingefær 

0,4 gul løk 

160 g hakka tomater 

1,6 dl kokosmelk 

1,3 dl vann 

0,4 ss gurkemeie  

0,2 ts chilipulver 

0,2 ts salt 

1,2 dl tørka grønne linser 

0,2 eple  

0,2 dl rosiner 

Bladpersille 

Slik lager du Marokkansk linsegryte 

  • Stek karve og korianderfrø i litt kokosolje. Bruk din vanlige olje om du ikke har. La de brunes og frigjøre sin aroma før du blander inn finhakket ingefær og hvitløk. Surr dette et par minutter før du rører inn hakka løk og la alt sammen surre til løken er blank og myk. 

  • Rør inn tomatene, vann og kokosmelk sammen med gurkemeie, salt og chili. Riv eplet på et rivjern og bland dette også inn sammen med de tørkede linsene og rosiner. La dette koke på svak varme i en gryte (eller en stekepanne om du har plass i den og lokk til den) i 45-60 minutter. Det er ca. den tiden det tar for at linsene skal bli ferdig kokt. Bonusen med den lange koketiden er at smakene får god tid til å utvikle seg. 

  • Når linsene er kokt tar du gryta av plata og rører inn hakket bladpersille. 

Server med kos kos eller ris, brød og yoghurtdressing. 

 

Kilder: 

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/praktiske-rad-vegetar 

https://vegetarmat.org/oppskrift/ 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler