Metanutslipp og Jordbruk

13.02.2019, 13:21

 

Metanutslipp og jordbruk 

 

Hva er metan? 

Metangass er en drivhusgass som bidrar til å fange solvarme i atmosfæren. Metangass er 30 ganger mer skadelig for miljøet enn CO2. I løpet av de siste 200 årene har metanen i atmosfæren blitt mer enn fordoblet.  

Hvorfor er metan dårlig for miljøet? 

Kuenes metangass-utslipp utgjør en større miljøtrussel enn utslippene fra biler, fly, tog og båter til sammen. Metan bidrar 22 ganger mer til drivhuseffekt enn karbondioksid.  

Hvordan henger metan sammen med dyrene? 

Metan er gassen som kommer ut når kuene raper eller promper. 80% av metanen som finnes i miljøet kommer fra landbruk. En grunn til at kuene slipper ut så mye metangass er på grunn av maten de får og på grunn av stresset med slakting. Maten gjør at kuene produserer mye metangass. 

 

Jordbruk

Noen av grunnene til at kjøttproduksjon er så skadelig for miljøet er avskoging, utslippene fra dyrene, produsering av fôr og  
Når trær blir kuttet ned, slippes Co2-en som trærne har sugd til seg ut i atmosfæren. Siden det er utrolig mye skog som bli kuttet ned, er dette et problem for klimaet. 

Fôret som dyrene spiser inneholder mye soyabønner, og det blir transportert fra Brazil, Argentina og USA. Og dette slipper da ut Co2 når det blir transportert fra andre land. 

Når dyrene blir slaktes blir de også transportert rundt om i landet. 

Forskere mener at grunnen til at istiden sluttet var på grunn av metangass i atmosfæren, og de er redd for at det samme skal skje igjen og at vi skal få et stort klimaskifte med flere titalls grader. 

Del artikkel: Del på X

Relaterte artikler