MM

Medias MDG-flopp

14.09.2021, 01:31

Miljøpartiet De Grønne, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

 

Før årets stortingsvalg, kunne en lese mye i tradisjonelle media om "miljøengasjerte ungdommer". Partiet MDG fikk i grunn mye drahjelp av tradisjonelle medier.

Skjønt dette at ungdommer skulle føle at det var så radikalt og opprørsk å stemme MDG - det ble liksom motsagt i skolevalget der partiet gikk ned.

Og så kom jommen partiet ikke engang over sperregrensen i stortingsvalget.

Partier som MDG har egentlig ikke så godt utgangspunkt for å oppleves som radikale.

Under en "Extinction Rebellion"-aksjon, kunne en på NRKs nettsider et øyeblikk lese om en såkalt radikal ung person som ville kjempe for "de marginaliserte". Dette dreide seg da ikke om uteliggere og arbeidsløse. Nei, det dreide seg om naturen, fremtidige generasjoner, ... Med andre ord: Partier som MDG og bevegelsen bak har ikke noe særlig brodd mot kapitalismen.

Når tradisjonelle media prøver å få partier som MDG til å fremstå som radikale som støttes av ungdommen og det ved valg viser seg at unge ikke er spesielt mottakelige for den type fremstilling - ja, da er det et tegn på at dagens unge i ganske stor utstrekning gjennomskuer og er uavhengige av tradisjonelle media.

En kan lett skjønne hvorfor tradisjonelle media er så glade i partier som MDG: De utfordrer ikke det etablerte - som tradisjonelle medier stort sett er en del av - i særlig grad, samtidig som de prøver å gi et skinn av å være noe nytt ved ensidig å fokusere på miljøspørsmål. Skjønt, det finnes ikke et eneste eksempel i verden på et "grønt" parti som har klart å gjøre kapitalismen grønn. Derimot finnes det flere eksempler på "grønne" partier som utmerket klarer å inngå i regjeringer uten å forandre stort.

Tradisjonelle medier har typisk hovedstaden som sitt sentrum, altså Oslo i Norge. Fra Oslo ble det kringkastet om dagens "radikale unge" som er gira på klima og MDG. I Oslo har jo MDG litt mer støtte enn andre steder i landet. Også blant akademikere, hvor det ikke er på moten å være venstreorientert, i takt med at det akademiske miljøet mer og mer er blitt redusert til et karriere-miljø i fase med kapitalismen.

Skjønt, som vi vet: Radikale valg, er valg der valgdeltakelsen er høy og unge ikke underrepresenterte. Dermed var årets valg ikke spesielt radikalt, selv om Rødt heldigvis kom over sperregrensen. Heldigvis, fordi med Støre som Ap-leder var det nå eller aldri og i tillegg trenger Norge og verden partier som Rødt som virkelig tør å utfordre - og ikke bare liksom-utfordre som partier som MDG gjør, for å gi borgerlige en følelse av å være radikale.

Det representative demokratiet opplever en krise som henger sammen med en stadig mer påtrengende kapitalisme som undergraver mangfoldet både i menneskehet og øvrig natur.

Rødt virker dermed best forberedt på fremtidens enorme politiske utfordringer.

 

Historien går i bølger.

Ap er på vei nedover.

Rødt på vei oppover.

MDG hverken fugl eller fisk.

 

PS. Flott dikt av Hege Bae Nyholt, 1.-kandidat for Rødt i Sør-Trøndelag, nå inne på Stortinget:

"

Min stemme går til bølgene

Min stemme går til bølgene som slår mot svaberget, fuglene som kvitrer i trærne, morgensola som varmer når morgenkaffen er klar og til de som sloss mot fascisme og rasisme.

" ( fra https://klassekampen.no/utgave/2021-09-13/debatt-min-stemme-gar-til-bolgene )

Del artikkel:

Relaterte artikler