A l’Aise

01.06.2019, 18:15

«Dette er det nærmeste jeg har kommet total luksus», utbrøt Mannen i livet på slutten av måltidet. Da hadde de to feiret Hennes bursdag i tre fantastiske timer på A l’Aise, den franske restauranten ved Colosseum kino som helt siden den åpnet i 2017 har stått langt opp på Hennes ønskeliste. Gaven til årets feiring ble altså smaksmeny her.

Men la oss spole noen timer tilbake. Tidligere på dagen ble Mannen oppringt med beskjed om at vi to var de eneste besøkende denne maitirsdagen, og om vi allikevel ville komme. Vi var hjertelig velkomne. Gjett om vi ville! 

Litt rart var det å sitte midt i den romslige restauranten med alle de tomme bordene. Men ikke dumt å ha to franske servitørers fulle, svært vennlige oppmerksomhet diskret rundt oss (den yngste hadde sogar en fortid på Epicure i Paris, les tidligere omtale). 

Tunge møbler, beige fargetoner og en del pynt på vegger og bord, ga assosiasjoner til 80-tallet og minnet om Feinsmecker i stilen. Så også i menyen som var gjennomført fransk. Sommelieren åpnet opp to dyre champagneflasker for oss, en Bollinger og en Mailly, så vi kunne velge. Vi tok et glass av hver, så vi kunne dele. Hva gjør de med resten av gullet? Tømmer ut? Korker igjen? Tar med hjem? Da det var tirsdag og jobber som ventet, droppet vi vinpakke og lot champagnen vare gjennom de første rettene. 

Og hvilket måltid det skulle bli! Standarden ble satt ved de tre første teaserene; hvit asparges, tartar og ansjos i terteskjell. Oh la la!!! Her vant tartaren. Så kom et lite smykke av et egg, hvor selleri var rørt inn i det perfekte kokte egget. Videre skulle det følge rett på rett, som hver var så vakker at vi måtte bruke lang tid på å betrakte og fotografere alle, før gaffelen ødela estetikken. Til maten var også tre typer ferskt brød, brioche, baguette og surdeigsbrød med salt smør fra Bretagne (la Coupole kan skamme seg over de steinharde klumpene de serverte). Boblene passet godt til de første fire rettene og fordi de serverte så rause glass, tok det tid før det ble tomt. Så over til maten. De to første rettene var foie gras og østers. Blir det mer fransk? Ingen av disse er Hennes favoritter, men når den første serveres med fersken og champagnegelé, og østersen er lun med neper og Gold Kaviar, er det svært velsmakende. Mannen elsker forøvrig gåselever og tok resten av Hennes. Kamskjell med parmesan og saus av engsyre var ubeskrivelig godt, det samme var piggvaren med utrolig smaksrike tomater og oliven. Ekstra godt ble det med brunsmør vinaigrette over. 

Deretter gikk vi over i kjøttriket og ba om noe rødt i glasset. Her valgte Sommelieren overraskende nok en Californisk vin; Au Bon Climat. Den var en av to ikke-franske viner i menyen og nydelig og fyldig. Fjellgrisen kom med morkler og consommé, kalven med hvitløksbåter, asparges og forestiere saus (litt usikker på hva den var laget av, men god? JA!). Et sted under måltidet gikk Hun på toalettet, (som forøvrig var like luksuriøst som resten av stedet, med musikk, kremer og parfyme) og opplevde at Ung Servitør kom løpende etter for å åpne døren

En hvilerett for å rense smaksløkene besto av klementinsorbet, crumble, olivenolje og Maldonsalt (spennende crossover), for nå var det dessert. Vi begynte å bli farlig mette, men klarte selvfølgelig å nyte begge. Den første retten så ut som et speilegg. Vi knuste plommen (melon) som deretter rant ned og blandet seg med hurtigfryst yoghurt og Verbena. En fantastisk smak. Til slutt ble vi servert et smykke av vaniljemarengs, med jordbær i skiver på toppen. Og selvsagt kaffe til slutt; en crème og en espresso. En trillevogn med nydelige skrin fylt med petits fours ble presentert, her kunne vi velge så mange vi ønsket. På dette tidspunktet var Hun redd det ikke var mer plass og valget falt på to sjokoladepraliner og to turkish delight. 

Sommelieren fikset taxi og vi var skjønt enige om at fem lapper for denne ekstraordinære opplevelsen var helt innafor. 

Merci! Dere ga oss en kveld og et minne for livet! Aldri har en sekser vært mer fortjent. Hadde terningen hatt syv sider ville vi jaggu gitt det.

Passer for: den helt spesielle kvelden. IKKE drop in

Terningkast: 6 (7)

Del artikkel:


Relaterte artikler