Akropolis, Karpathos

14.07.2019, 20:20

Hun, to venninner og tre ungdommer var på ferie i Hellas. Gresk mat appellerer til både gamle og unge og de seks prøvde ulike steder hver dag, stort sett til glede og fornøyelse. Gresk salat, grillspyd, gyros, sterk pasta og fisk fikk alt frem smil og superlativer fra gjengen.

Mot slutten av den solfylte, varme ferien skulle de teste stedet med best score på Trip Advisor, Akropolis. Streng Venninne hadde første kvelden loset oss unna denne, da servitøren lokket oss med norske gloser og hint om Aker brygge. Den unnamanøveren skulle vise seg feil, da dette ble kåret til ukens beste måltid. Lovnadene om at bordet var klart om fem minutter kom dog flere ganger og ble til en time, men det gjorde ingenting da vi ventet med lokal Mythos, kald Chardonnay og cola inne i den kule baren, høyt under taket og med store, moderne lamper. Servitørene løp til og fra kjøkkenet, men hadde gode sko og virket vennlige og kule alle sammen.

Omsider fikk vi et seksmannsbord ut mot den travle gågaten, hvor det ikke manglet på snålinger å glo på. Ung Svenske var morsom og sjarmerende servitør og den norsktalende helten fra dag én (ikke ulik bestemors ungdomshelt Cliff Richard) viste seg å ha bodd og jobbet mange år i Oslo og ble straks tilgitt av Venninnen. 

Vi gikk rett på hovedrettene. Ungdommene valgte hamburger, svinekoteletter og grillspyd med biff (anbefaling én av servitøren), mens de voksne falt for lammekoteletter (anbefaling to), kremet kylling og Vegansk Venninne grønnsaker og ris med thailandsk vri. Av drikke ble det mer cola light på de under 18, Mythos til Veganer og Hun og den andre venninnen delte en karaffel (nydelig, antikk (?) sådan) av husets rødvin, en fløyelsmyk og velsmakende Merlot.

Maten kom overraskende fort til bordet og smakte utsøkt. Mørt kjøtt, velsmakende grønnsaker og deilig tilbehør. Veganeren er ikke fan av champignon og synes hun fikk litt mye, en ungdom synes svinekoteletter med internasjonalt tilbehør minnet litt for mye om julemat. Utover det smattet de alle fornøyd og tømte tallerknene. Ikke mye å klage på her. To valgte dessert, ferske jordbær med is og smeltet sjokolade og en tung to-lags sjokoladekake. Sistnevnte var så stor og kraftig at den rakk rundt hele bordet og akk var den god! 

Regningen på halvannen lapp var litt mer enn de andre stedene på øya, men verdt kronene. De har alle opplevd dårlige matopplevelser på sydlige breddegrader (neste kveld skulle dessverre bli en slik, men nevnes ikke her), så det var verdt hver en krone. 

Kalispera og takk for oss til Cliff og vennene hans. Denne anbefales!

Passer for: de fleste, men i hvert fall om man ønsker en litt over gjennomsnittet middag på en gresk øy.

Terningkast: 5 (venninnene ga 6)

Del artikkel:


Relaterte artikler